MITSUBISHI OUTLANDER  –  японски джентълмен с английски маниери  

0
3259

Роден  във фамилия от знатен род, която вече над 100 години произвежда забележителни  автомобили, обновеният Mitsubishi Outlander идва с благородна осанка и изискан маниер с модерни функции.

Прецизният  фейслифт  на  японския благородник, който клиенти и фенове на марката помнят от появата му през 2013 година, за втори път идва с промени. Дизайнерите са освежили броните, разписали са се с нова  радиаторна решетка, стилистично са измислени и ринговете на фаровете за мъгла, както и конфигурацията на задните светлини. Задният спойлер е по – издаден и внушителен, а за завършената цялостна визия допринасят и 18 – цолови джанти. В ниво на оборудване Intense+ фаровете са напълно светодиодни.

Този подчертано семеен автомобил е с ярко изразен индивидуален характер. Джентълменът показва кой е, без да парадира, като демонстрира абсолютен маниер и класическо поведение с грижа към околните.

У нас Mitsubishi Outlander се предлага в два варианта: първият е 5-местен с бензинов двигател, съчетан с 5-степенна механична скоростна кутия и предно предаване и вторият: топ версията – 7-местен, с  автоматична скоростна кутия и двойно задвижване 4х4, с предимството да ползва и данъчен кредит. Именно този  „широко скроен“ кавалер с 2,0-литров 4-цилиндров бензинов двигател, с безстепенна автоматична трансмисия, избирам да ме понесе в ритъма на валса по снежните пътища на страната. С висок просвет от 190 мм и три режима на задвижване 4WD, джентълменът показва самочувствие, но не и арогантност.

За очарование и впечатление, още в началото ми разкрива промените в салона. Просторно купе, където комфорта се допълва от удобни седалки, висококачествени материали, големи бутони и ясни индикации от информационните уреди. Бутоните за вентилация са ергономични, а на централната конзола е разположен 7-инчовия цветен сензорен екран на мултимедийната система. Новият модел разполага с USB порт на предния панел, а мултимедията поддържа Apple CarPlay и Android. Прибавени са и стилни хромирани елементи и акценти от пиано лак.

Новите предни седалки се предлагат с отопление, същото важи и за волана. Пътниците от втория ред седалки разполагат с отделни вентилационни отвори и вход за зареждане на електронни устройства.

Многофункционалният, уравновесен автомобил във версията си със 7 места предлага две седалки на третия ред, като достъпът до тях е улеснен от подвижните седалки на втори ред, които са плъзгат на релси в диапазон на 250 мм.

В 7-местният вариант багажното пространство е 128 литра, а при ползване само на петте места, обемът на багажника е 502 литра. При желание за повече багаж, седалките от втори и третия ред могат да се сгънат така, че багажника за „порасне“ до 1608 литра, дължината му достига 1,69 м, образувайки равен под, който позволява в него да се превозват обемисти предмети. Капакът на багажника в ниво Instyle е с електрическо задвижване, а в товарния отсек има ниши, закачалки и изход за 12 волта. Много практична, особено през зимния сезон, е гумената постелка за пода на багажника, която се почиства лесно под течаща вода и не позволява дори на неукрепен багаж да се разпилява.

Не искайте от Mitsubishi Outlander дива уестърн езда. Кавалерството е важен елемент от неговото поведение и той ще ви заведе до мястото на вашата конна езда, в която и да е високопланинска конна база. Аристократ по дух, съвременният японски рицар демонстрира лукс  и залага на редица модерни системи: пера за превключване на скоростите от волана, 4WD система с електронно управление, адаптивен автопилот и още: система за предупреждение за напускане на пътната лента, адаптивни дълги светлини, мъртва зона, асистент при потегляне по наклон, предупредителна система за пресичащ трафик, парктроник. За отличното пътно поведение допринасят и новите усъвършенствани амортисьори. Освен това моделът е един от най-изгодните  сделки на българския пазар с привилегия за данъчен кредит.

Предизвиква оправдано доверие

Бензиновият двигател с мощност 150 к.с. е комбиниран с безстепенна автоматична трансмисия CVT и система за задвижване на всички колела 4х4. При плавно ускорение моторът работи спокойно и тихо, а при рязко подаване на газ напомня за себе си с лек шум от тягата. Времето за ускорение от място до 100 км/ч е 13,3 секунди, а средният разход на гориво е около 8 – 9 л/100 км. Различните режими за задвижване са –  Eco, Auto и Lock.

Всички режими се задействат с натискането на бутона 4WD, разположен до ръчната спирачка, която е електрическа.  Режимът Lock например може да се използва при катерене по-стръмни наклони и движение с ниска скорост в пресечени терени, тогава въртящият момент се разпределя по равно между двете оси. За движение по мокри и хлъзгави настилки с ниско сцепление е достатъчно да се стартира автоматичния режим 4х4 Auto. При него разпределението на въртящия момент става автоматично от електрониката. За шофиране по нормален сух терен се препоръчва режимът 4х4 Eco, който пести гориво.

В градски условия  японският джентълмен е най-добрата компания за стилно поведение с гаранция за  спокойствие и сигурност. Високата позиция на седене на водача дава отлична видимост, точно като при туристическа езда от гърба на коня – с поглед владееш света.  В помощ на водача за маневри и паркиране има камера за заден ход и адаптивен автопилот за дълъг път. Допълнителните аксесоари и облицовки са в изобилие според нуждите и предпочитанията на клиентите, така че всеки да вложи своята интрига в крайната конфигурация на модела. Такива са багажник за ски/сноуборд с размер 50 см ( до 4 чифта ски или 2 сноуборда ) с цена 303 лв. с включен монтаж и ДДС или допълнителен надпис Outlander с хромирани букви на капака на двигателя от 118 лв.

 Безопасността е на първо място

Съвременни технологии за активна и пасивна безопасност в обновения Outlander  гарантират по-сигурно и уверено шофиране на всякакъв терен. От интелигентни сензори, следящи условията около автомобила и предупреждаващи при възникване на опасност, до активни асистиращи системи и надеждна пасивна защита, осигуряваща високо ниво на сигурност у водача и пътниците. Моделът се предлага със 7 SRS въздушни възглавници, а безопасността при удар значително е повишена, благодарение на разработената от Mitsubishi Motors подсилена и обезопасена срещу удар каросерия RISE, която поглъща ефективно енергията и предпазва кабината в случай на сблъсък.

За финал, това което интересува нашата аудитория е теглителната сила на Mitsubishi Outlander – със запретнати ръкави японският джентълмен може да дърпа и тегли до 1700 кг прикачен товар.

Характеристики на тествания модел:

  • Mitsubishi Outlander 2.0 MIVEC 4WD CVT
  • 2,0-литров 4-цилиндров бензинов двигател
  • CVT безстепенна автоматична скоростна кутия
  • 150 к.с. максимална мощност при 6000 об/мин
  • 195 Нм максимален въртящ момент при 4200 об/мин
  • 13,3 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч
  • 190 км/ч максимална скорост
  • 8,7 л/100 км среден разход на гориво
  • 196 г/км емисии на СО2
  • 60 990 лева с ДДС цена на тествания модел с ДДС и включена еко такса.

Текст и снимки: ЕzdaPress

Коне: конна база Плана Кон

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име