Повече от две десетилетия „Салла Естейт“ в Блъсково

0
3289

Стефан Иванов е роден във Варна  през 1985 г. Основното му образование е с акцент руски език,  средното – с немски, за да стигне до висше в Германия – завършва икономика на националното стопанство със специалност „Финанси“. Връща се България, 4 години работи в банковата сфера като финансов анализатор, след което напуска града убеден, че истината е в производството и оглавява семейния бизнес в имението „Салла Естейт“ в провадийското село Блъсково. С доза умерен оптимизъм той продължава 20-годишна традиция на своя баща и чичо си.

Къде се чувстваш по-добре – в банковата среда или в селското имение?

В семейния бизнес, независимо къде се развива.  Много по-интересно е предизвикателството да работиш за себе си. По-рисковано е, но си заслужава. Това, че съм на село носи само преимущества.За мен е важно да продължа по стъпките на баща ми. Повече от година съм  в Блъсково и смятам, че всеки един опит, без значение дали положителен или отрицателен, е плюс за мен.

Отделно правя среща с чужденци-партньори, развеждам туристически групи из винарната ни.  Имаме създадена среда и за отмора, и за бизнес комуникация.

  

Какъв е профилът на туристите, които посещават имението?

Различен. Едни целенасочено се интересуват от вино – обичат да вкусват нови неща, да търсят различни аромати.  Други идват случайно, но веднъж опитали виното, те стават наши почитатели за цял живот. Радващо е, че все повече хора се интересуват от винопроизводството, повишава се винената култура на потребителите. През последните няколко години се появиха малки винарни, със собствени масиви, в които се предлагат много качествени вина. Но колко винарни у нас могат да предложат комбинацията вино и коне? Тук отглеждаме единствените за България екземпляри от породата Липицанер, предлагаме полска езда, уроци в манеж, впряг, разходка с файтон. Конкуренцията поражда стремежа да се правят по-качествени услуги за туристите.

В имение „Салла Естейт“ гостите ни получават дегустация на чудни вина, вкусна домашна кухня, езда с елитни коне. Работим с отговорно отношение към всеки наш гост, предлагаме му завършен уникален продукт.

Колко  туристи може да посрещне имението за еднодневна екскурзия?

Местата за нощувка са 20, а за един ден ще се справим  с 80 души. Тенденцията е да се справим и със 100 човека. Туристите могат да си направят пикник на на открито сред лозята, да пояздят, да опитат зеленчуците от нашите градини. Имаме собствено производство на сирене и кашкавал и всичко свързано с домашната и типична за региона екологично чиста храна.

С колко работници организирате дейността в имението?

15 души са на постоянна работа. Работим целогодишно. Когато стартира гроздоберът наемаме и допълнителни работници. Местното население има потенциал като сериозна работна ръка.

Ще внесеш ли собствен отпечатък и почерк в бизнеса?

Надявам се. Всеки човек е индивидуалност,  която преследва израстване на фамилния бизнес. Не направих драстични промени, защото заварих успешно работещ механизъм. Това не означава, че няма да внедрявам нови печеливши практики. Бих се радвал след години децата ми да кажат че съм успял в разширяването и утвърждаването на семейния бизнес. Имаме и първите наченки на износ. Ще го развивам. Англия е първият ни клиент с редовни поръчки. За виното имаме установени клиенти, които дори си запазват бройки бъчви, идват и си избират вино и след това им го бутилираме. Правим им индивидуални етикети. За гостите мислим все по-атрактивни и нови туристически програми.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име