Храненето при конете от гледна точка на  добавките във фуража

0
3441

Д-р Игнат Георгиев, ветеринарен лекар, EQUIPUR

Какви коне имаме? Как ги отглеждане? Как ги храним? Колко често търсим ветеринарна помощ?

Ако оставим нашия кон на свобода в планината през лятото, ние все едно сме го завели на шведска маса в пет звезден хотел. Свободата да подбира храната в зависимост от моментните си потребности създава добро състояние на животното като цяло. Разбира се такова отглеждане на конете има и недостатъци от друга гледна точка, такава която не е свързана с храненато.

По отношение на вътрешната потребност от енергия, протеини, минерали и т.н., еволюционно се е изградила у нас сложна система от рецептори, ензими, хормони и др., които постоянно ни подсказват какво точно ни се яде.

Колко често сме си казвали: “хапва ми се нещо сладко“ или когато ядем салата си слагаме сол. Защо? Биохимичното обяснение е, че зелените растения са богати на магнезий и калий, при което сигналната ни система ни казва: “искам натрий за да регулирам клетъчните си процеси“ и ние го даваме под формата на натриев хлорид (готварска сол).

Това е най-малкият пример. За конете важат същите биологични правила и именно това е причината да се развива индустрията на допълващите фуражи и специализирани храни за коне.

Как живее моят кон? Дали е правилно храненето и натоварването му?

За съжаление това се разбира, когато се разболее. И тук се задейства процедурата по лечение и възстановяване. Изходът може да бъде благоприятен и животното отново да се използва. Може да бъде и неблагоприятен заради каскадните реакции, като например: недостигът на биотин води до изронване и напукване на копитния рог, инфектиране на живеца, а от там и на сухожилията.

Със сигурност да се грижиш за един кон е едно и съвсем друго е да правиш това за цяла база от 50-100 коня. Разбира се, финансовият мащаб е от огромно значение, но все пак конете на се трактори, които могат да карат и с “по-евтинко гориво и масло“ и да бъдат “паркирани“ на слама, когато не се използват.

Какво трябва да се знае?

В съвременното зърнопроизводство основният принцип е максимален добив на минимална площ с помоща на изкуственото торене. Това променя почвата и съответно баланса на минерали в самото зърно. Например, често срещано явление е богати на фосфор култури в резултат на фосфорно торене и от там силен недостиг на калций в самия фураж. Последствията са рахити, липса на мляко при кобилите, трудни раждания, лесни фрактури и т.н. Това няма как да се констатира, когато държим в ръка едро и гладко зърно с идеята че ще нахраним добре конете.

Тези и още много други констатации са част от постоянно променящите се условия при които се поставят конете. А когато проблемите се решават чрез профилактика, то и стимулът да притежаваш кон се запазва.

Богатата гама хранителни добавки от марката ЕQUIPUR гарантира набавяне в организма на коня на всички липсващи микро- и макроелементи, както и витамини и есенциални вещества.


Продукти на марката EQUIPUR може да разгледате тук

Продукти за коне от гамата EQUIPUR са предназначени основно в помощ на ветеринарния лекар. Освен, че подпомагат лечението при различни диагнози, те могат да се използват и като превантивни средства. Спортната част от тази гама изпълнява напълно желанието на собствениците да подготвят добре своите коне за различен тип надпревари.

Рихтер-Фарма ЕООД предлага само най-качествените и безспорно утвърдени на пазара на хранителни добавки за коне EQUIPUR.


КОНтакти:

  • Адрес: ул. “Адам Мицкевич” 1, София, България
  • E-mail: richter_pharma@mail.orbitel.bg
  • Телефон: 02 / 927 99 66
  • Факс: 02 / 927 99 66

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име