Световно по Тент Пегинг в Абу Даби

0
2092

Конният център в Абу Даби, в началото на миналия месец, бе домакин на третото издание на Световната купа по Тент Пегинг (Tent Pegging). Събитието се проведе в три дни и бе организирано от Конната и Състезателната федерации на ОАЕ, под патронажа на Мансур Бин Зайед Ал Найхан и под зоркото око на президента и главния секретар на двете федерации – д-р Ахмед Насер Ал-Раиси и д-р Ганем Ал Хажри.

Интересното в дисциплината, както споделиха организаторите е, че фокусът пада върху ездача, а не върху коня. Никой от състезателите не бе виждал своят партньор в изпитанието. Жребий определи кой кон на кого се пада, а ентусиастите имаха на разположение само един следобед, за да се опознаят с тях.

Самото състезание включва езда в галоп по 60-метрова писта, като целта е да забучиш на сабя или копие малка правоъгълна картонена кутийка. Състезателите могат да минат 3 пъти по трасето, като първите две минавания се ползва кутийка с големина 60 мм в широчина, а на финала размерът й намалява до 40 мм. Следи се за бързина и точност.

Общо 11 държави премериха сили в нестандартното състезание – ОАЕ, Йордания, Оман, Египет, Саудитска Арабия, Ирак, Судан, Пакистан, Индия, ЮАР и Норвегия.

Класиранията бяха индивидуални и отборни. След три дни състезания с копие, меч и рязане на лимони шампиони и носители на купата станаха Египет с общо спечелени 533 точки, след тях на втора позиция застана ЮАР с 522 точки. и Оман с 470 точки.

Като домакин Абу Даби предостави коне за събитието на всички състезатели, което спести много грижи около пътуването на животните, настаняването и съобразяването с метеорологичните особености. Комисията бе избрала 90 коня за състезанието, от които след няколко месеца тренировки, 70 бяха останаха за шампионата. Те са и първите коне с официален Тент Пегинг паспорт.

Що е то?

Тент Пегинг е древен спорт, който се заражда преди около 2500 години, когато азиатските армии разчитали предимно на уменията си с копие. Днес целта е ездачът да вади дървени колчета от земята, използвайки меч или копие, докато галопира. Има няколко различни варианта на спорта, които предлагат различни предизвикателства за играчите. Могат да се използват и пръстени, освен колчетата, като в такъв случай участникът трябва първо да забоде два пръстена, преди да има правото да вземе колче. По-зрелищен е вариантът с разрязване на плодове, при който състезателят трябва да разрязва висящи плодове, преди да забоде колче. Като много други конни дисциплини и тази произлиза от военното дело. Най-широко разпространена е историята, че спортът води началото си от конници, които се биели с войници върху слонове в Индия през Средновековието. Единственият начин да имат шанс срещу слоновете бил да ги пронизват с копие в пръстите на краката. Името на спорта идва от не толкова правдоподобна история,  която гласи, че войниците нападали противниковия лагер преди изгрев-слънце, като галопирали и вадели колчетата на палатките с копията си.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име