Български Рисист кон

0
9546

Между 17 и 18 век, чрез сложно възпроизводително кръстосване, е създаден съвременният Рисак, като в света основно се определят Орловски, Руски, Американски  и Френски Рисак. Конете спадат към лековпрегатните породи и са специализирани да развиват голяма скорост на тръс и в някои случаи на раван.

Породата възниква в България чрез внос и възпроизводително кръстосване с коне от Орловски рисак през 1954 г., от Руския рисак – през 1974 и от Американския през 1981 г.

Конете от Рисиста порода се използват за надбягвания с двуколки и по-малко за селскостопанска работа. Специфичното при тези надбягвания е, че конете бягат само в определени алюри – тръс или раван.

Българският рисист коне се отличава със средно голяма глава с прав профил и изразени очи, със средно дълга и права шия. Холката не е особено висока, височината на екземплярите достига до 153-162 см. Гърбът и поясницата са прави, средно дълги. Крупата е добре развита, наклонена и средно дълга. Гърдите им са средно широки, но не много дълбоки. Плешката и подрамото са със средна дължина, докато свирката е по-дълга. Бабките са къси, копитата често са големи и със здрав копитен рог. Основният цвят на породата е кестеняв, алест, черен и сив.

Днес в различни райони на страната ни на специално изградени за целта хиподрумни трасета годишно се провеждат над 15 състезания по надпрепускане с двуколки. Този вид надпревари са изключително атрактивни, а публиката е многобройна.

През 2008 година у нас е учредена и работи „Асоциация за развъждане и отглеждане на Рисиста порода коне“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име