За душите на починалите

0
1194

В Гватемала има няколко дни на общонационална фиеста. Една от най-впечатляващите се провежда в град Тодос Сантос Кучуматан, разположен дълбоко в планината Лос Алтос Кучуматанес. Това е най-високата вулканична верига планини в страната. Варовиковите върхове се извисяват на над 3 800 м над града.

Тази фиеста продължава десет дни от 21 октомври до 2 ноември, но основният и най-важен ден е 1 ноември, така нареченият Ден на вси светии (All Saints Day) и е в чест на починалите деца, докато Денят на всички души (All Souls Day), който се празнува на 2 ноември, е посветен на душите на починалите възрастни.

Наричат тази фиеста неповторима и тя е една от най-известните в страната. Провежда се в края на дъждовния сезон, когато облачните образувания нежно прегръщат планината, за да допринесат за магичното усещане в празничните дни.

Традиционно в Гватемала има гражданско-религиозна йерархия и братства. Те са от изключителна важност в интеграционната общност. Въпреки сътресенията на 40- годишната гражданска война и евангелизацията от американските мисионери, които сравнително намалили своето влияние, Тодос Сантос е едно от онези места, където традициите са все още много силни. Доказателство за това е фактът, че всички участници и зрители се обличат в традиционни дрехи по време на фиестата.

Всички средства по организацията на надпреварите се поемат от мъжете в града според йерархичното им ниво. Колкото по-високо нагоре в йерархията е един мъж, толкова политическото и социалното му влияние се издига и според това той отделя средства. Това е механизмът за преразпределение на средства, време и възможности.

Основен акцент в събитията са конните състезания, които се провеждат на 1 ноември. Вечерта преди състезанието е почти толкова важна, колкото и самото състезание. Ездачи от региона на Уеуетенанго задължително взимат участие в така наречения церемониален алкохолизъм. Това според местните е част от ритуала. На следващата сутрин, много от тях са все още пияни или махмурлии. Логично, много падания съпровождат цялото състезание, но смъртни случаи засега не са известни. Местните жители споделят, че ако все пак някой умре по време на състезанието, това се счита за принос към светия дух на маите и също така това предвещава една добра година за реколтата и земеделците!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име