Тежковозите закриха сезона с турнир в Разлог

0
4737

Последното за сезона и годината състезание по надтегляне с коне от тежковозна порода се проведе на 21 октомври в Разлог. Домакинството и перфектната организация си поделиха сдружение ДВАЛ в партньорство с община Разлог, а състезанието откри лично градоначалника инж. Красимир Герчев. Турнирът посрещна четири категории, в които се представиха общо 30 участника.

За сега в годишния календар на този род надпревари, Разлог наравно със подбалканската Златица остават двете места, където състезания по надтегляне с тежковози се провеждат два пъти годишно, на фона на близо 17-20 на брой, организирани за една календарна година през 2015 – 2016 г.  Турнирите от  този характер и с тази порода коне намаляват. Въпреки че от много време насам от арената отсъстват конете от тежка и свръх -тежка категория (над 800 и над 900 кг лично тегло), в Разлог събитието посрещна над  600 души зрители, добро настроение и достоен награден фонд за победителите.

В леката категория коне със собствено тегло до 500 кг, стартовия списък се запълни до 14 позиция, а първоначалният товар закова 1 тон. След  2 дотоварвания на финала „леките“ коне теглеха 1 600 кг, като най-добър резултат постигна кон Мартин (19,22 м) на Ахмед Кючуков. С 52 см по-малко успя да дръпне товарната шейна кон Реал на Станислав Михайлов, а третото място остана за кон Хектор (16,55 м) на Ибрахим Бачевски.

Виж галерия със снимки тук

Втора категория стартира с товар от 1 400, който явно не бе проблем за нито един от 7-те участника със собствено тегло до 600 кг, но на 1 700 кг стана тежко и този товар определи и призовата тройка в тази група. 25,81 м успя да изтегли кон Лари на Атанас Петлов, 20,50 м тежковоза Атила на Фети Узанов и 11,26 м кон Бельо на Иван Джолев.

В третото предизвикателство се включиха само трима желаещи, чиито коне да мерят сили под напора на първоначален товар от 1500 кг, където всички се справиха. Покачването на тежестта до 1 800 оформи и крайното касиране.  Цялата дължина на трасето от 40 метра в рамките на контролното време от 3, 00 минути успя да измине единствен тежковоза Мечо на Зенер Вехов. С близо три метра разлика, втора се класира кобила Ина на Божидар Михайлов и трети с изтеглени само 6,04 м стана кон Марти на Георги Манушкин.

Последната очертала се силова категория започна с товар от 1 600 кг, като към заявките на четиримата участника се допълни и тази на победителя в предходната категория, което се допуска  от регламента на състезанието. Без да се замислят и за кратко време в своето преминаване , конете стигнаха до товар от 1 900 кг и типично за финалните серии изправиха публиката на крака в последния час на турнира. На първо и второ място с преминати 40 метра се класираха конете на Ибрахим Ахмед  Лео и Балти, а на трето с резултата 39,88 м кон Мечо, собственост на победителя в трета категория – Зенер Вехов .

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име