Блокиран кон

0
3418

Има моменти, които никога не са се случвали нито на вас, нито на любимите ви коне, но никога не е късно за патови ситуации, в които не знаете как да реагирате. Една от тях е ако конят се претърколи прекалено близо до стената на бокса и няма достатъчно място да се изправи. В подобна ситуация той може да остане блокиран. Много коне се плашат, започват да буйстват и могат да се наранят, докато ритат и се опитват да се изправят. По-кротките коне лежат спокойно, докато дойде помощ. Това често става през нощта, a на сутринта стопаните виждат разхвърлян постел и белези по стената. Това показва, че конят се е изправял без помощ. Ако животното е било блокирано, трябва да се прегледа старателно за наранявания, след което да бъде разходено и подкарано в тръс.

Конете могат да се търкалят в бокса по всяко време, но това се случва по-често:

  • Когато е сложен чист постел
  • Когато конят е прибран в бокса след работа
  • Когато започват колики

Блокираният кон е обезпокоителна гледка

Ритащите копита в тази обстановка подлагат на риск помагащия на коня човек. Изправянето на блокиран кон е задача, която не трябва да се изпълнява от неопитен коняр.

На стените на бокса може да се направят ръбове или вдлъбнатини, които да помогнат на коня да се изправи. Задните му копита могат да се захванат за ръба и така конят да се оттласне и после да стане. Може също на коня да се постави специален опас срещу търкаляне. Този опас има метален полуобръч над холката и пречи на коня да се претърколи. Необходимо е да има достатъчно постел и повече натрупан около стените на бокса.

Методи за изправяне на коня

Сам човек би могъл да изправи пони или леко животно, високо под 150 см. За изправянето на по-голямо животно се изисква значителна сила на двама или трима души, особено ако конят буйства.

Сам човек може да ограничи коня, като седне или коленичи върху врата му близо до главата.

В този случай трябва да се уверите, че ноздрите са свободни. Поставете парче плат под главата, за да предпазите окото. Успокоете коня с глас, погалете го и обмислете ситуацията. Понякога конят остава тих и след няколко минути се изправя. Ако не успее, станете и освободете главата му. Премахнете всички неравности от постел непосредствено зад гърба и раменете. След това хванете опашката и извъртете задницата. Конят леко ще се извърти около средата и раменете, което ще му даде пространство да протегне краката си и да се изправи без проблем.

Двама или трима души

В по-тежка ситуация, това е отборът, който трябва с обединени усилия да отблокира кон в лоша заклещена ситуация. Вземете едно или две здрави въжета или лентовидна корда. Един човек сяда на врата на коня, по схемата описана по-горе, а другият маха постела зад коня. По-опитните хора връзват въжетата за предния и задния крак откъм стената с бързоразвързващ се възел. Първият освобождава главата на коня и е готов да помогне при дърпането. Чрез дърпането на въжетата конят трябва да бъде преобърнат, тогава той ще може да се изправи. Махнете въжетата възможно най-бързо.

*Материалът е извадка от книгата „Пълен наръчник по отглеждане на коне и организация на конюшня“ по превод от British Horse Society. Изданието е адаптирано и в най-осъвременената си версия се предлага на българския пазар и може да бъде поръчан в редакцията на Ezdapress.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име