Съвременните бионанотехнологии и конете

0
2509

Историята започва от древните китайски лекари, които са лекували с акупунктура и хората и конете. По-късно (974-928 г.пр.н.е ) те се разделят на хуманно и ветеринарно направление на акупунктурата. Първата книга по ветиринарна акупунктура е издадена в Китай през VII век пр.н.е. Съвременното й прилагане е от 1975 г. Тогава се създава: IVAS (Международно ветеринарно Акупунктурно общество). Акупунктурата е призната от AVMA (Американска ветеринарна медицинска асоциация) и от AAEP – (Американска асоциация за конете като научно обоснован начин на лечение).

„Аз работя акупунктура, но само при хора. Бих искала да запозная читателите на Ezdapess със съвременните бионанотехнологии в областта на източната медицина. Наричам я съвременната наноакупунктура. Много обичам конете, уважавам и обичам акупунктурата. Съвременният й вариант ми харесва заради иновацията-съчетаване на познанията на източната медицина с най-новите достижения бионанотехнологиите. Това е бъдещето – висока ефективност, безвредност и удобство на прилагането“, казва д-р Дора Георгиева, д.м, която е представител за България на американската фирма LifeWave. В практиката си д-р Георгиева успешно прилага освен акупунктура и лазерпунктура, електростимулации, компютърна диагностика за поносимост към 240 храни и напитки и мн. др.

Американската фирма LifeWave създава през 2004 бинанопачове във вид на самозалепващи се лепенки.Те са одобрени през 2008 г. от ЕС като средство за прилагане в акупунктурните точки. Използват се в 121 страни. В България именно д-р Дора Георгиева ги прилага при хората успешно от 2012 г.

Съставът на пача е: аминокиселини, захари, вода и стабилизиран кислород (това е състава на нашата клетка). Иновацията тук са бионанокристалите, с помощта на които се постига “комуникация“ с клетката, без да прониква никакво вещество в тялото.

Как действат

След поставянето им те активират и стимулират акупунктурните точки (на местата на използваните до сега акупунктурни игли), усилват и балансират енергийния поток в тялото чрез свързващите меридиани и въздействат на организма на клетъчно ниво. Активирането на мозъчните структури води до стимулиране на различните оздравителни процеси в организма. Пачовете работят на принципа  на акупунктурата – по естествен начин стимулират функциите на организма. С нанопачовете се прави най-съвременен вариант на Акупунктурата, но без акупунктурни игли. И тук най-често задавания въпрос, когато се прилагат нанопачовете при хората е: Има ли плацебо ефект? Няма. Употребата на AcuLife patches е едно от потвържденията.

Животните не могат да бъдат излъгани. Ако имат болка и не са обезболени- реакцията е видима и често опасна.

Благодарение на IVAS (Международното ветеринарно Акупунктурно общество)  учредено през 1975 г, фирма LifeWave  решава да създаде пачове за прилагане и при конете – AcuLife. За целта са направени редица научни изследвания. Те започват през 2005 г – при 142 коня, 2010 г – при 38 коня и през 2011 г. с 53 коня. За оценка на ефективността на нанопачовете е изработена специфична 10 точкова карта, със следните показатели:

  1. Не се открива дискомфорт;
  2. Голям дискомфорт – сбръчкване на кожата в една или две зони;
  3. Леки или локализирани мускулни реакции- сбръчкване на кожата в I или II зони;
  4. Пределна чувствителност: потрепване на кожата в три или повече области или лека тенденция за отдалечаване от мястото на палпация;
  5. Забележителен дискомфорт и генерализирано стягане на мускулите, с отдалечаване от мястото на палпацията, но без силно затруднение;
  6. Лек стрес: кожни потрепвания, дърпане на коня, ушите лягат назад;
  7. Силен дистрес: мускулни спазми, ушите лежат назад, свиване на крак, преместване далеч;
  8. Скърца със зъби, държи ушите назад, опит да се измъкне, мускулни спазми по гърба;
  9. Не понасят дори леко докосване. Може да падне, да се спъне от палпирането, ушите лежат назад, и т.н.;
  10. Може да рита, хапе, други признаци на страдание.

Направена е оценка на болката и с инфрачервена термовизионна система. Инфрачервента оценка, като диагностична процедура при оценката нормална физиологична функция, може да бъде точна и обективна оценка на болката.

При 5 коня е направено изследване за допинг и наркотици. Изследването е и с цел да се докаже, че AcuLife пачовете не отделят и не вкарват никакви лекарства за повишаване на производителността в тялото на животните. Конете са носели AcuLife пачовете ежедневно в пет последователни дни и след това тествани за следи от допинг, опиати, лекарства.

Какво показва ефикасност на пачовете в проучването? При всички тествани коне се установи липса на наркотици. Не са открити никакви  признаци на стрес или дискомфорт по време на петте дни на носене на пачовете – дори и при едновременно използване на пет сета. Като цяло конете реагирали добре при носене на пачовете и показвали последователно намаляване на болката по точковата скала за оценка на болка. Те са без прием на лекарства за облекчаване на болката. Това е предимствата спрямо употребата на наркотици. Липсват странични ефекти и усложнения.

Заключителното експертно мнение на ветеринарните лекари:

  • Един много силен ефект за естествен начин за намаляване на болка и възпаление.
  • Не са открити признаци на стрес  или дискомфорт  при конете.
  • Не са установени следи от допинг и наркотици.
  • Доказана е ефективността и безопасността на пачовете.
  • Могат да се прилагат и по време на  конни състезания и други събития.
  • Бързо, без лекарства облекчаване на болката.
  • Удобни и лесни за използване – при всички големи и малки животни.
  • За оптимално клетъчно възстановяване и здраве.
  • Облекчаване на болката без медикаменти.
  • С предимства пред употребата на опиатни медикаменти.

Това дава право през  2012 г. да стартира прилагането на  AcuLife patches при коне, кучета и котки. Естествен и ефективен начин за намаляване на болка, възпаление, напрежение.

AcuLife  не са лекарствен продукт. Не съдържат лекарства и токсини. Нямат странични действия, усложнения. Те са безопасни, резултатни, бързо действащи. Предизвикват успокояване на болката при болезнените зони на конете. Те са одобрени като медицинско устройство за облекчаване на болката и възпалението при конете.

Как действат за облекчаване на болката? Намаляват болката и възпалението в рамките на минути. Благодарение на нанокристалите в пача бързо се достига до мозъчните структури, които отделят бета- ендорфините /собствените опиати/, които се считат за естествено болкоуспокояващо тялото. Те са с около 80 пъти по-силен от обезболяващия ефект от тези на морфините. Те са акупресура, базирана на пачовете и действат като се поставят в акупунктурните точки. Използват се при болки по цялото тяло и локализирана болка. Удобни и лесени за прилагане, с бързи резултати.

Какви са основните заболявания, които се лекуват чрез тази практика и може ли да се използва като превенция? Мускулно-скелетните проблеми са най-често лекувани при конете. Също и дихателни, храносмилателни, репродуктивни, дерматологични, очни и неврологични. Конете имат неврологични и психологически разстройства, като и хората. Те включват тревожност, поведенчески нарушения. Състезанията са източници на стрес и травми.

Могат да се прилагат при почти всички заболявания, които иначе се лекуват с медикаменти (без хирургичните). Важно е, че можем да ги поставяме и за превенция и поддържане на здравословното състояние на конете. Нали това прави източната медицина, за да бъдем здрави и ние и нашите приятели конете – превенция.

Какви са ефектите от провеждането на терапията, какъв е периодът, в който трябва да се извършват манипулации, за да има ефект? Резултатите са много добри. Курсът на терапията е различен в зависимост от оплакванията, вида на заболяването, продължителност, хроничност. Може да  бъде от 5 до 7 или повече дни. Във всички случаи най-важното е да се поставят пачовете на точните акупунктурни точки, съответстващи на диагнозата. Има много подробна инструкция за местоположението на меридианите, за намирането на съответните точки. Ролята на ветиринарния лекар за поставяне на диагнозата е от съществено значение.

Какво е отношението на животните към нея? Животните, не само конете, реагират спокойно, когато пристъпим към тях правилно, без ние самите да сме напрегнати,  нетърпеливи, или да изпитваме страх от тях. В повечето случаи те са по-благодарни от хората. Когато се намали болката, дали си кон или човек- усещането е успокояване.

Има ли тази практика бъдеще в България? Въпрос на време е българските стопани на коне да се убедят в ефективността на акупунтурата за техните четириноги любимци, защото AcuLife patches дори повишават спортните резултати при съзтезателните коне. Използват се в цял свят.

  • Ето и няколко ценни препоръки, които трябва да се съблюдават при поставянето:
  • Те са само за външна употреба.
  • Свалете ги при дискомфорт на коня.
  • Не използвайте пачовете повторно, ако сте ги махнали.
  • Не поставяйте върху отворени рани или наранена кожа.
  • Да се дава достатъчно вода преди и по време на поставянето на пачовете.
  • Ефективността на пача е 12 часа, след това се сменят нов.
  • Той е във вид на самозалепваща се малка лепенка за еднократна употреба.
  • В продължение на 12 часа се поддържа въздействието  върху организма за намаляване на болката, възпаленията, стреса.

Акупунктура  при животните се прави само от ветиринарен лекар, сертифициран за прилагане на акупунктура. Но не е нужно да сте ветеринар, акупунктурист или експерт по болката, за да използвате AcuLife. Просто следвайте инстукциите за прилагане на пачовете върху конете и задължително наблюдавайте реакциите им след прилагането на всеки пач.

Стъпка 1: Намерете акупунктурната точка, която искате да стимулирате.

Стъпка 2: Махнете задната част на бялата лепенка.

Стъпка 3: Поставете белия пач на акупунктурната точка, която желаете да стимулирате, от дясната страна на коня. Натиснете леко пача, за да сте сигурни, че е добре залепен.

Стъпка 4: Повторете стъпки 2 и 3 и с тъмния пач, като поставяте тъмния пач на същите места, но от лявата страна на коня.

Има 5 препоръчителни точки за прилагане на AcuLife. Винаги започвайте от задната част на коня, от точка Пикочен мехур 28 (Bladder 28) и бавно се придвижвайте към предната част. Трябва да приключите в точка Пикочен мехур 10 (Bladder 10).

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име