За пръв път българи на Световните номадски игри

0
4163

България е сред 77-те държави, които взимат участие в Световните номадски игри в Киргизстан от 2 до 9 септември. Наши представители са Горан Гънчев, Христо Хртистов и Стилян Георгиев от прабългарската школа „БагаТур“.

Момчетата от школата посещават през 2017 ежегодния събор на номадските народи, където техните умения биват забелязани и получават покана за Световните номадски игри в дисциплините „Стрелба с лък от кон”, „Киргизска стрелба с рефлексен лък” и „Традиционна борба от кон Ер Ениш”. Към момента и тримата са класирани за финалите, а на изпитанието с лък „киргизки“ стил Христо Христов се нарежда на 13 място сред 90 участника от цял свят.

Световните номадски игри са най-големият международен проект провеждан в Република Киргизстан. Неговото начало е поставено през 2012 по случай съживяването на културата на номадските народи.

Първите игри се провеждат през септември месец 2014 в Чоплон Ата, провинция Исък Кул, на бреговете на известното соленото езеро със същото име. 583 спортиста от 19 държави взимат участие в 10 различни съревнования и още 1200 участници в културната програма, а зрителите зад малките екрани са 230 милиона. Игрите се провеждат на 2 години и с всяка следваща инициатива събира тройно повече хора. Текущата 2018 събра 3000 участника от 77 държави.

Палитра от съревнования изпъстрят събитието е Киргизстан тези дни: конни състезания и надбягвания, традиционните игри – Кок Бору – играчи възседнали коне се борят, за да измъкнат от чуждите ръце трупа на яре и Ер-ениш, която включва двама борещи се помежду си ездачи на коне. Друго, което може да се види са най-различни видове борба, бойни изкуства, интелектуални игри, стрелба с лъкове и традиционен лов с кучета, орли и соколи.

Мисията на номадските игри е да се запазят етно спортовете и културата, които са  наследството на човешката раса в непрекъснато променящия се модерен свят. „Обединени в силата! и Обединени в духа!“ – слогана на игрите, те представят разнообразието от култури, етноси и уникалност на хората по света и промотират толерантност и широко скроените отношения между хората.

Сними архив сп. ЕЗДА

Още снимки на: https://bit.ly/2MRJsf1

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име