Специална селекция Dacia Sandero Stepway Limited

0
4748

Лимитираната серия при автомобилите е като специалната селекция при конете. Създават се само за определени хора в ограничени бройки, като се подбира най-доброто. Идеята е подчинена не само на различието, но и на успеха, удобството, практичността и радостта.

На път съм за поредната планинска езда, като имам шанса да споделя близо 300 км шофиране с най-новата Dacia Stepway Limited. На 30 години, с приятел куче и раница, това е автомобила, който без да ме питат са произвели за мен.

Спретната, повдигната, модерна, достатъчно широка, удобна, нова и хечбек.

В големия багажник, малката ми раница се губи, а докато слагам колана и стартирам двигателя си мисля, колко ли би струвала? Често в жабката се крие отговор на този въпрос. Там винаги има кратка спецификация и определена сума – 13 бона и още някакви си 990 лв. с ДДС стартова цена.

Е, няма такава сделка. Веселият Stepway ме понася със 130 по магистралата. Таблото срещу мен ме информира за всичко: час, външна температура, изминат пробег, километри, моментен и среден разход. Има и темпомат, мога да си закова скоростта и да си избера с копче от волана любимата ми песен от флашката или да чуя новините по радиото. Пълно е с удобства – подлакътник между предните седалки и камера за заден ход. В купето Dacia Sandero Stepway Limited има добавена доза козметични промени, които създават много приятна атмосфера. Различни елементи по арматурното табло и въздуховодите в черен и бял лак, двуцветната текстилна тапицерия, и автоматичен климатик, който поддържа зададената температура.

На външен вид Dacia Sandero Stepway си е малък SUV. Днес всички искат, търсят и говорят за SUV – повдигнати и раздути леки коли. Разбирам. Търсят простор, голям багажник, модерна кросоувър визия, комфортна возия, удобства и сигурност. Разликата в Dacia Sandero Stepway и Dacia Sandero Stepway Limited е в лимитираната серия за клиенти, които много, ама много искат офроуд, но само на външен вид, без задвижване 4х4. За все още щурият ми градски начин на живот модела е истинско попадение.

В Dacia Sandero Stepway Limited има нещо western, малко cross, и много young. Пясъчно бежовият цвят е нещото, което ме кара отново да си спомня за конете и тъмния златист цвят на породата Ахал Теке. Страничните огледала са с черно лаково покритие и лента, сякаш от карбон. Относно джантите – отново ще направя аналогия, но този път с копитата на конете. Лошите копита съсипват цялата визия и на най-расовия кон, а тук, в допълнение на цялата спортна визия лъсват стоманените 16-цолови джанти със специални двуцветни тасове, а от далеч бихте ги помислили дори за лети.

Селектираната версия на Sandero може да се поръча с бензинов или дизелов двигател с 90 конски сили. Комбинират се с 5-степенна механична предавателна кутия, като за дизела е на разположение и роботизирана трансмисия.

Дестовото Sandero Stepway Limited (на снимките) е с 3-цилиндров, 900- кубиков бензинов мотор с ръчна трансмисия. Ускорението до 100 км/ч е за 11.1 секунди), а това си е чук за градски автомобил. По аутобана Sandero Stepway Limited ми дава достатъчно мощ и тяга, така че да се разпиша, когато искам в скоростната лента. Но в крайна сметка, не искам да се състезавам, а да пътувам, да се наслаждавам. Искам кола, която да харчи малко, да я купя веднага, да се отличавам и да мога да сложа спокойно конското седло в багажника. Спечели ме с разход 5,2 на 100 км/ч смесен режим и под 5 на 100 км/ч извънградско.

Приближавам конната база и миризмата на конюшня ме подлудява. Ще сменя конските сили с истински коне. Последните метри са по леко неравен терен. Нямам притеснение – просветът от 210 мм преодолява всичко по пътя. Спирам доволна и паркирам. Нямам грам умора. Шофирах с настроение и самочувствие. Връщам брошурата в жабката и помня, че базовата цена на тестваната версия е 23 690 лв. с ДДС. Бързо пресмятам, че мога да я разсроча на месечни вноски по 347 лв. на месец. Вече имам ясна мисъл в главата си за моята нова кола. Очаквам и в следващите часове на луда езда да пресметна и моя селектиран четириног красавец.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име