Александър Пенев – отиде, видя и победи

0
7942
Трима треньори се отзоваха на предизвикателството да обяздят млади коне за по –малко от 6 часа.

В дните от 17 до 19 август се проведе деветия по ред конкурс „Considering the horse“, в комплекс WESTERN CITY в Полския град Kарпач, за треньори по Horsemanship.

Участие взеха испанецът Едуард Пелегри, англичанинът Джо Мидглей и българинът Алкесандър Пенев – треньор в конна база Адгор.

През първия ден на състезанието бе теглен жребий за определяне на кон за всеки участник. Така на всеки един от тях се падна млад жребец на възраст от две години и половина, отглеждан на свободна паша. По време на първия и третия ден участниците имаха право на час и половина работа с тях със задължителни две почивки от по 5 минути, а през втория ден разполагаха с още два пъти по 90 минути за тренировки и обучение, или сумарно около 6 часа работа с млад кон, който до този момент не е бил докосван от човешка ръка. Съдии оценяваха всяка една секунда от работата на тримата треньори.

За предоставените часове те трябваше да успеят да поставят оглавник на конете, да преминат с тях през винил поставен на земята и да почиват върху него, да запознаят коня с въже, стик, да преминат през мостче, кавалети, топки, храсти, да качат коня в каравана, да поставят потник, седло и да се качат върху него.

Александър демонстрира перфектна работа от земя, кордира жребеца си в двете посоки и дори се качи на гърба му и слезе през задницата 4 пъти. И това далече не е всичко! Последва оседлаване и първото качване на гърба на коня със седло. След кратко запознаване с ездата на ходом, Алекс успя уверено да го язди на тръс в двете посоки.

Участниците от Испания и Англия показаха предимно работа от земя и изпълниха повечето упражнения. Едуард Пелегри стигна до поставяне на седло, но не и до качване върху него – напредък, който не успя да постигне колегата му от Англия. Това прави Алексадър единствения справил се с предизвикателството и заслужено победител и носител на купата на конкурса. Уменията на българина бяха сравнени с тези на шампиони като Крис Кокс и Ричард Уинтърс от американския еквивалент на конкурса с име „Road to the horse“.

Финалните резултати сами говорят за представянето на Александър. Той печели със солидна преднина пред опонентите си с 766 точки, следван от Джо Мидглей с 521,5 и Едуард Пелегри с 386,5 точки. След финала публиката не се стърпя и стана на крака, за да поздрави с бурни овации и ръкопляскане българския треньор. Развълнувани и щастливи от победата, Александър, Анна и Веско от конна база Адгор благодарят на организаторите за поканата и чудесната подготовка на събитието и са в очакване на следващи предложения за подобни състезания, които показват как „хорсмените“ умеят да се свържат с животните, да спечелят тяхното доверие и да работят в екип по един естествен и природен начин.

Снимки: Marta Ciesielska / Western City

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име