Колко и какви са дажбите за работещите коне

0
5148

Храненето при конете е от огромно значение за ефективното им използване за работа. Важно е да се знае, че при съставянето на дажбите им основният източник на мускулна енергия, от която зависи работоспособността на един кон, са въглехидратите, следвани от мазнините и накрая белтъчините. Конете, които се използват за работа имат голяма нужда от минерални вещества, поради което в дажбите им редовно трябва да присъства готварска сол. А ежедневните им дажби трябва да съдържат задължително груби, концентрирани и сочни фуражи.

  • От грубите фуражи, сеното от ливадни и бобови растения е най-подходящо за хранене на работните коне. От тях ливадното сено може да се дава самостоятелно, но бобовото задължително трябва да се смесва с ливадното, никога самостоятелно!
  • Вторият по значение обемист фураж е сламата. Тя може да бъде ечемичена, ръжена и овесена, която е най-хранителна от трите. В някои изключителни случаи, като специален хранителен режим, може да се дава и пшеничена слама, но тя трябва да е преработена преди да се консумира.
  • Кореноплодните фуражи също са подходящи за хранене на работните коне. Например кръмното цвекло и морковите могат спокойно да се дават до 15 кг на Дунавските коне и до 25 кг на тежковозните (дневна дажба). Количеството на суровите картофи варира от 4 до 6 кг.
  • От концентрираните фуражи най-подходящ за хранене на конете е овесът, тъй като в него се съдържат големи количества хранителни вещества като въглехидрати, мазнини и белтъчини. За предпочитане е даването на едрозърнестият овес, който е обвит от бяла или светложълта тънка люспа.

Полезно е да се знае, че овесът може успешно да се замени с царевица, която може да се дава по 5-6 кг дневно, без това да се отрази неблагоприятно на здравето на животните. При приемането на по-големи количества се наблюдава бързо наддаване на тегло при конете, но при работа те рязко отслабват и бързо настъпва умора. Ечемикът, пшеничните трици и слънчогледовият шрот също са много подходящи концентрирани фуражи.

Зелените храни са от особено важно значение за правилното и полезно хранене на конете, защото те не само съдържат необходимите хранителни вещества, но са и много вкусни и лесно усвоими. На пасището се възстановява нормалната обмяна на веществата при животните, което е от първостепенно значение за тяхното здраве. Освен това се подобрява и цялостното състояние на копитния рог, което е от съществено значение за тяхната работоспособност.

Необходимо е да се знае, че конете задоволяват напълно нуждите си от хранителни вещества, ако поемат дневно по 50-60 кг трева. Но не е препоръчително да се пускат на паша след дъжд или при наличие на роса, защото има опасност от поява на колики.

Когато извършват лека работа, конете трябва да получават предимно груби фуражи. Те трябва да се залагат 4-5 пъти по време на денонощието, като по-голямата част да се дава вечер. Когато животните извършват тежка работа, е необходимо да се подхранват и през почивките.

Конете пият вода точно толкова, колкото им е необходимо, затова спокойно ги оставяйте да утоляват жаждата си, която всъщност е доста по-мъчителна за тях, отколкото глада. Най-благоприятната температура на водата за пиене е 8-12°С и конете трябва да я получават поне 3 пъти на ден.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име