Конете, които могат да ти покажат света

0
1393

Работата в конни бази и конеферми, извън рамките на нашата страна, е чудесен начин да „сверите часовника си“, да напреднете в кариерата и да обиколите света.

Ако сте опитни в грижата за конете или в ездата то пред вас лежат много възможности за работа в чужбина на най-различни обекти, като започнете от най-малките частни ферми и стигнете до големите спортни съоръжения.

За тези, които обичат конете и пътуването колкото баничка с айрян, работата зад граница с коне предоставя чудесна възможност да съчетаете двете любими дейности, получавайки свежи перспективи за живота и конете в него.

Как и какво научавате може да се различава от това, което вече сте получили като опит у дома. Може да ви се наложи да тръгнете по неутъпканата пътека (буквално и преносно) с кон от порода, която чувате за пръв път или да ползвате непознати до сега начини на обучение на животните. Възможно е дори да научите нов език. Селската среда  за някои носи чувство на изолация, но именно в нея се крият някои културни очарования, които убягват на много туристи и градски познавачи. И въпреки предизвикателствата, този начин на живот, за определени хора води, до пристрастяване.

Каква може да бъде вашата работа?

 • Груум или иначе казано конегледач – грижи се за храненето на конете сутрин и вечер, за добрия им външен вид, чисти боксовете, прибира животните от паша. В някои случаи работата може да включва езда и пътуване по състезания;
 • Работещ студент – работи срещу подслон, тренировки и стипендия в определен размер. Също като гледачите, работещите студенти се грижат за конете, но са привилегировани откъм последователна и структурирана програма с уроци по езда;
 • Водач на група – също трябва да се грижи за конете но трябва и да научи маршрутите, за да води групи за туристическа езда (да е запознат с исторически и географски факти), да поддържа конете в добро здравословно състояние, както и да отговаря за обучението им.

NB! Преди да заминете далеч от родния дом трябва задължително да се информирате по следните въпроси:

 • Настаняване – на обекта или в квартирата? Индивидуална или споделена? Какво включва?
 • Работа – в екип или самостоятелно? Какъв е дневния график със задачи?
 • Договор – Какво е заплащането? Какви документи се изискват? Ще получите ли съдействие от работодателя?
 • Възможности за пътуване – Какъв е графика с почивки? Изолирано ли е мястото на което ще работите? Какъв е достъпа до близкия град/село? Има ли организиран транспорт? Ако не, то какви са опциите?

Как да намерите такава работа?

Прегледайте програмите за работа в университетите и селскостопанските училища в държавите, които искате да посетите или посетете:

www.yardandgroom.com  и/или www.equistaff.com, които предлагат безброй възможности за работа с коне в чужбина.

Колкото и романтично да звучи такъв вид труд, редно е да се отбележи, че работата с коне е:

 • трудоемка;
 • изисква дълги часове физическа натовареност;
 • най-вероятно ще се будите със слънцето и ще заспивате изморени всяка вечер;
 • възможността да имате само един почивен ден в седмицата е огромна;
 • не винаги се заплаща добре;
 • животът и работата в селски район може да ви накара да се чувствате изолирани.

Но ако тези неща не ви притесняват, а дори обратното, са точно това, което търсите, то не чакайте повече, а се впуснете в приключението наречено „коняр“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име