София – домакин на Световна купа по модерен петобой

0
2737

158 състезатели от 27 държави премериха сили в пет дисциплини

От 23 до 27 май басейн Диана и НСА бяха локациите за провеждането на Световно първенство по модерен петобой.

Надеждите на България бяха отправени към Димитър Кръстанов, който завърши 22-ри от 36 състезатели. Той бе 12-ти след плуването, но слезе до 33-то място след фехтовката. По време на дисциплината прескачане на препятствия Кръстанов спечели 269 от 300 възможни точки. Последваха изпитания по стрелба и бягане, след завършека на които за Димитър бе отредено 22-то място.

Шампион стана ирландецът Артър Ланиган (1468 точки), сребърния медал отпътува за Северна Корея с Уонг Тая Юн, а бронза заслужи Пиер Дежардин от Франция.

При жените спечели Кейт Френч от Великобритания. Тя събра 1379 точки от петте дисциплини плуване, фехтовка, конна езда, бягане и стрелба. Втора се класира Натали Коул от Ирландия с 1366 точки, а трета стана Юлия Баташова от Беларус с 1362. 4-тото място бе отредено за Олимпийската шампионка от Рио – австралийката Клое Еспозито с 1353 точки.

ГАЛЕРИЯ

Наградите връчиха председателят на Международната федерация по модерен петобой Клаус Шърман, президентът на БФМП Андрей Кузманов, ректорът на НСА проф. Пенчо Гешев, зам-кметът на Столична община Дончо Барбалов и Румен Кожухаров – член на борда на БФМП.

Последният ден от Световното бе предвиден за щафета мъже и жени. Нашите състезатели Тодор Михалев и Пресияна Дишева се стигнаха 12-то място в крайното класиране. Двамата ни сънародници се бориха докрай. Въпреки че на фехтовка записаха 17 победи и 27 загуби на паркура показаха отлична езда и записаха най-добър резултат от всички – 291 точки. След бягането и стрелбата Михалев и Дишева влязоха в Топ 15. Шампиони в щафетата станаха Ян Къф и Елиска Прибилова от Чехия, сребърното отличие се присъди на Салма Абделмаксуд и Ахмет Елгенди от Египет, а носители на бронзово отличие станаха спортистите от Беларус – Ирина Пасанцова и Ярослав Ражик.

В средата на юни в Астана, Казахстан ще се състои и Световна купа №5, която се явява и финал на сезона. Там ще участват мъжете и жените от Топ 36. Благодарение на спечелените точки от последните две Световни купи в Унгария и България, Димитър Кръстанов още веднъж получава право да премери сили с най-добрите в петобоя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име