Треньор и ездач от Адгор стана 9-ти на състезание по Рейнинг в Австрия

0
3281

Известният в цяла България и най-добyr наш треньор и състезател в каубойската езда – Александър Пенев, постигна впечатляващ резултат в дисциплината рейнинг на международно състезание във Винер Нойщат, Австрия. Надпреварата предложи четири състезателни дни, в два от които българинът Алекс се бори в оспорвана конкуренция със световно известни професионални каубои от 5 държави. В класа на Пенев участваха общо 28 ездачи с коне от породите Куортър хорс, Пейнт хорс и Апалуза, които се отглеждат приоритетно за дисциплината. За разлика от тях, кръстоската от конюшнята на конна база „Адгор“ – кон Пламък, до преди стартовете във Винер Нойщат не беше напускал тучните ливади на Витоша и никога не е носил на задните си крака слайдери (специални подкови за внезапно спиране от галоп с диря около 20 метра от припъзване, докато предните крака на коня продължават да се движат).

На стремглавия тандем им бе необходима само няколко дни подготовка в падоците на австрийските домакини и българската следа в тази официална дисциплина вече беше факт. 9-годишния Пламък, под майсторската езда на 45-годишния Алекс, постигна 9-тото място в крайното класиране от стартиралиte 28 участника.

Рейнингът е дисциплина, която изисква безупречна подготовка, специфична порода кон, закрит манеж и специална настилка за тренировки – все неща, с които Пенев и конят му не разполагат. Наричана още „каубойска обездка“, дисциплината изисква от коня и ездача много бърз галоп на къси разстояния, рязко спиране и едновременно с това светкавично обръщане на 180 градуса и въртене на място.

Към днешна дата рейнинга е първата официално призната уестърн дисциплина от Международната федерация по конен спорт – FEI. Очаква се дисциплината да бъде призната за олимпийски спорт. Официалната асоциация NRHA – National Reining Horse Association, е създадена в САЩ, в момента има клонове в над 36 страни по света.

Видео от представянето на Александър Пенев

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име