Първият пикап на Mercedes-Benz – готов за уестърн

0
5847

Ето че обемистият кожен портфейл на Mercedes-Benz се допълни с още една ценна банкнота – изцяло нов пикап X-Class.

Най- старата автомобилна марка вече има своето достойно попълнение сред „работните коне“. Пикапът, който е изграден на базата на Nissan Navara се предлага само във вариaнт с четири врати и за разлика от японският си брат е по-голям с дължина 5,34 м, ширина 1,92 м, височина 1,79 м и междуосие 3,15 м. Базовата версия на X-класата тежи 2 133 кг, полезният товар е 1 100 кг и тегли като истински германски тежковоз ремарке с товар до 3,5 тона. Пътният просвет стандартно е 202 мм, а с офроуд пакета се увеличава до 222 мм. Може да „гази“ през водни препятствия до 60 см и специално за каубоите е уточнението, че има асистент за стабилизиране на ремарке. Товарният леген има най-голямата дължина в класа от 1,58 метра, а широчината достига до 1,56 метра.

Отличителна характеристика е луксозния салон в стила на популярната марка, което всъщност го прави най-лъскания отвътре, в сравнен с останалите автомобили за работа. Не случайно Мercedes-Benz X-Class налага ново определение за комфорт сред пикапите.

В салона всичко е от качествени материали и кожа – великолепен дизайн.  Многофункционалният централен дисплей е заимстван от V-Class, а таблета и джойстика за навигация са сред многобройните менюта от леките коли на Mercedes-Benz. С внимание към детайла са вентилационните отвори, които са с елегантен хром и създават много добра обща визия на таблото и са направени само за X-Class.

Коженият волан се регулира по височина. Предните седалки са широки, удобни и ел. регулируеми за индивидуална нагласа. Позицията на седене е висока и дава отлична видимост. Отличен комфорт при дълго пътуване, за което принос има отличното окачване. Голямо улеснение при маневриране е 360-градусовия обзор „птичи поглед“, подаван от четири камери. Задните седалки предлагат три места с удобство, ширина и са силна повдигнатост. Дори и децата настанени там отчитат че покрива е близо до главите им, но за сметка на това има достатъчно пространство за краката.

В новия Меrcedes-Benz X-Class истинска наслада и функционалност е модерният централен панел, в който е монтиран 7,0-инчов екран на мултимедийната система. При допълнително заплащане може да се поръча и 8,4-инчов. Менюто на аудиосистемата, навигацията и други опции могат да се „прелистват“ и „поръчват“ на дисплея с облегната ръка на широкия подлакътник, без протягане към таблото, а с докосване на сензорния контролер.

Във високото ниво на оборудване X-Class е с безключов достъп, двузонов климатроник, сензори за дъжд и светлина, Bluetooth връзка, круиз контрол, навигационна система, Wi-Fi, системи за автоматично спиране, за потегляне при наклон, за контрол при спускане, ABS, електронна система против буксуване на колелата, асистент за разпознаване на пътните знаци и др.

Налична е и широка гама от аксесоари, специално разработени от Mercedes-Benz като странични степенки и ел. отварящо се задно стъкло, твърд покрив, рол бар, ролетна щора, както и хардтоп, вана и разделител на товарния отсек, лайсни за укрепване на товари, предпазител за двигателя и скоростната кутия.

Сега Mercedes-Benz X-Class се предлага само с 2,3-литров 4-цилиндров турбодизелов двигател, с два варианта на мощност от 163 и 190 к.с. Двигателят е компилиран със 7-степенна автоматична скоростна кутия. Разходът в продължение на три дни, съчетан от градско, магистрала и планинско изкачване, с попълнени 4 пасажерски места, незначителен товар и нито едно прегрешение с ограниченията, отчете резултат от 8,2 л/100 км. По магистралата заковавам скоростта и се оставям на автопилота, а режимът е 2WD, при който предаването е на задните колела. При шофиране по черни пътища, смяната на режима за задвижване на четирите колела става бързо, благодарение на въртящия се селектор, който е в долната част на централната конзола. По избор 4H смяната може да стане при движение със скорост до 100 км/ч. При необходимост да „впрегнем“ още повече „товарния кон“, на дневен ред идва режима 4L, който представя X-Class в цялата му мощ на тежки терени.

Новият Mercedes-Benz X-Class е отличен с 5 звезди на краш тестовете на Euro NCAP – най-високото отличие на независимия тест за сигурност. Фабричната гаранция е 2 години без ограничение в пробега, като N1 ползва данъчен кредит.

Mercedes-Benz X 250 d 4Matic

  • 2,3-литров 4-цилиндров турбодизелов двигател
  • 7-степенна автоматична скоростна кутия
  • 190 к.с. максимална мощност при 3750 об/мин
  • 450 Нм въртящ момент при 1500-2500 об/мин
  • 11,8 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч
  • 176 км/ч максимална скорост
  • 8,2 л/100 км среден разход на дизел
  • 95 645 лв. цена на тествания модел без ДДС

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име