28 – ма поредна година конни надпревари в Илиянци

0
8860

Благословени с щедро слънце, десетки коне и многохилядна публика

На 3 март, по стара традиция, от ранни зори площада в столичния квартал „Илиянци“ се препълни с писани каруци, теглени от нагиздени коне и хиляди души дошли да наблюдават конния парад и захранването на конете. Обичаят с наричането и благославянето на четириногите приятели „Де оди, там да се роди“ и този път посипа с овес конските гриви и награди с питки – колаци стопани и животни.

След близо час снимки, поздравления и чакани срещи след дългата зима, мало и голямо последва празничната конна потерия към трасето определено за конните надпревари.

Дългоочакваните адреналинни надпревари с коне от тежковозни породи стартираха с най-леките (600 кг, собствено тегло), които теглиха товар от 1,350 кг на разстояние 30 метра за контролно време 3 минути и солиден награден фонд. Отлично познатият на феновете кон Армандо и този път защити отличните качества на породата Български тежковозен кон. Той успя да изтегли товара на 15,25 м и си осигури първото място на своя стопанин Николай Васков. След него се наредиха съответно конете Торо (13,35 м) и Мечо (13,30 м) на Николай Андреев и Тачо Пеев.

Втора катогероия (коне до 700 кг) стартира със същия товар, но тук конкуренцията наложи дотоварванe до 1, 600 кг и битката се разигра между 6 участника. С най-добър резултат се разписа кон Вихър на Цанко Василев, втори се нареди кон Вип на Генадий Величков, а трета остана единствената кобила Ина, собственост на Божидар Миланов.

Третата категория (до 800 кг) предложи зрелищна надпревара с товар от 1,850 кг, като победителят от предходната група Вихър, стана трети, втори се класира кон Хари на Росен Иванов (19,34 м) и първи стана кон Боби на Тодор Тодоров с резултат 29,50 м.

Общо пет участника се представиха пред зрителите в четвърта категория. Тежковозите с тегло до 900 кг, стартираха с първоначален товар от 1600 кг и стигнаха до 2,350 кг. Голямата купа на победата успя за грабне кон Лорд (5,80 м) на Калин Пешев. Втори стана кон Турбо на Николай Христов (2,68 ) и трети победителя в III кат. – Боби.

Състезанието в петото изпитание за коне до 900 кг посрещна четири истински гиганта със собствено тегло до един тон. Финала се разигра с товар от 2,600 кг, като най-дълго разстояние изтегли кон Янко на Иван Тодоров – 10,93 см. Втори стана кон Нико на Калин Пешев (10, 23) трети се нареди любимецът на домакина кон Убрик на Владимир Алексов.

В последния конен спектакъл в края на състезателния ден на старт застанаха три коня в категория „Свръх тежка“, като борбата бе за разпределяне на първо, второ и трето място. След общо 3 дотоварвания и цяла торба емоции за публиката, на финала под напора на 2,900 кг, с огромна преднина от 30 метра, победата категорично взе легендарния кон Скот на Александър Пейчев. Втори с 21 метра се класира тежковоза Арнолд на Тони Христов и трети стана кон Драго (18,42 м) на Зарко Пеев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име