Nissan Qashqai – най-продаваният градски кросоувър в Европа

0
5209

Всички говорят за кросоувъри. Всички произвеждат кросоувъри. Но кои или по точно кой е най-добрият?

Този тип автомобили отдавна си извоюваха свой собствен клас и са сред най-предпочитаните на пазара. Практично повдигнат лек автомобил с една идея по-голямо вътрешно пространство, маневрен в града, стабилен по магистралата, надежден извън пътя, с леко шаси и в същото време икономичен с дълъг пробег. Кратко определение за което първи се сещат японските инженери от Nissan. Именно Qashqai преди десетина години се разписва в историята като основоположник на този клас и продължава да държи първо място по продажби на кросоувър автомобили.

Как се остава „на върха“ в продължение на години, след създаден нов продукт? С новости съгласувани с клиентите.

Промените при Nissan Qashqai са реализираните мнения от обратната връзка и желания на над 2.3 млн. водачи, които са избрали да управляват модела. В добавка към успеха тежи разбира се и статистиката от стената на славата, където моделът има над 80 награди, сред които 20 приза „Автомобил на годината”.

Сега с нова визия, обновени и добавени технологии, подобрена шумоизолация и повече от отлично поведение на пътя, Nissan Qashqai отново е готов за пряка конкуренция с над 20 подобни модела от други марки.

Подобрения отвън и отвътре

По-голямото логото на Nissan изпъква и подсилва напълно променената V-образна радиаторна решетка. Нови са и бронята, предният капак, джантите и LED светлините под формата на бумеранг. Тази линия се вижда и в задните светлини. От кръгли фаровете за мъгла вече са правоъгълни. Външният вид е елегантен и в същото време спортен.

Ненадминатият градски кросоувър посреща в купето с обновени седалки, волан, голям панорамен таван (опция) и нова мултимедийна система. Нова е конфигурацията на таблото и централната конзола. Материалите ползвани в салона са с по-високо качество допълнени от модерни интелигентни технологии. Новото най-високо ниво на оборудване Tekna+ е със седалки, тапицирани с премиум кожа Nappa с луксозна триизмерна обработка на за централните панели. Моделът вече е с D-образен мултифункционален волан е с хромирана декорация. В него е интегриран и 4-посочен контролер за дисплея на водача. Навигационната система със 7-инчов цветен сензорен дисплей сега е с интелигентен потребителски интерфейс. Като опция с предлага и новата премиум аудиосистема BOSE със 7 високоговорителя в автомобила.

Следващо по-високо ниво за шофиране

С режимите на управление ECO и SPORT, новият Qashqai предлага огромен брой комбинация от интелигентни системи за безопасност. Редица системи се грижат за комфорта и сигурността на водача и пътниците. Ако по пътя се появят неравности и препятствия, интелигентният спирачен асистент, не само ще ви предупреди, но и при необходимост ще ви помогне да намалите скоростта. Помагат и останалите системи, като предупреждение за напускане на лентата, автоматичните адаптивни светлини следят кривата на завоя, предупреждение за автомобил в сляпата зона, системата за улавяне на трафик при маневра на заден ход и мн. др. Нов е асистентът за задържане на автомобила на място по наклон с активна спирачка, без да е необходимо водача да натиска спирачния педал.

Модерни радари и четири камери следят всичко случващо се около автомобила, а супер интелигентната система за задвижване 4х4 следи сцеплението на гумите с настилката и при необходимост разпределя до 50% въртящ момент към задните колела. Новият Qashqai се адаптира мигновено към променящите се пътни условия. В кал, дъжд или сняг автоматично се изпраща „сила“ към колелата, които се нуждаят най-много от нея.

Върхова новост в новия Qashqai е автономното управление ProPilot. Тя контролира сама потеглянето, спирането и поддържането на скоростта в задръствания и тежък трафик на магистралата. При тестваният модел не бе налична, но фигурира при опционални предложения и може да бъда поръчана.

Багажното пространство е с обем от 430 литра, но при сгънати седалки товарният капацитет нараства до 860 литра.

Тихи двигатели

Още една характеристика на новия Qashqai. Предложенията са от два бензинови и два дизелови агрегата с възможност за избор между 2 или 4 задвижващи колела. Вариантите за скоростна кутия са 6-степенна механична и напълно новата безстепенна автоматична трансмисия X-tronic.

Изключително динамичен е турбо дизеловият агрегат 1.6 dCi 130, който е и с 4х4. Максималната скорост, която демонстрира е от 130 к. с. и то със забележително нисък разход на гориво: 4,9 л/100 км. с двойното предаване 4х4 и в комбинация с 6-степенна механична трансмисия.

Динамичен и превъзходен SUV

Автомобилът демонстрира превъзходно пътно поведение и напълно основано защитава лидерството си в класа на кросоувърите: Динамика и стабилност с плавно и адаптивно шофиране.

Цените започват от 34 090 лв. за бензиновия модел с предно предаване и 48 990 лева за дизеловия кросоувър със задвижване 4х4, комбиниран с ръчна скоростна кутия. Тестваният модел на снимките е на цена 54 140 лв. с ДДС с ниво на оборудване N-Connecta, задвижване 4х4 и със следните характеристики:

  • Nissan Qashqai 1.6 dCi;
  • 1,6-литров 4-цилиндров турбодизел;
  • 130 конски сили;
  • 10,5 секунди ускорение от 0-100 км/ч;
  • 190 км/ч максимална скорост;
  • 4,9 л/100 км среден разход.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име