Трябват ли по-специални грижи през бозайническия период?

0
2273

Трябват. Винаги се водете от принципа на хуманната медицина, когато имате въпроси и колебания в областта на конете. Но, не прекалявайте с опита си и беглите познания, които имате, защото все пак имаме разделение в медицината и едната е с ясното понятие ветеринарна!

През този период (бозайническия ) най-силно реагират онези телесни части на кончетата, които имат най-интензивен растеж. Нарушението на храненето през утробния период (изключително важен) се отразява със всички последствия най-осезаемо върху развитието на тръбестите кости, което не може да се компенсира през периода след раждането.

Всеки собственик на коне знае, че има специални висококачествени храни за бременни и кърмещи кобили, жребци и кончета над 3 месеца. Особено за новоредените трябват протеини, участващи в изграждането на мускулните тъкани и влакна. Важни са и пълния набор от витамини и минерали, поддържащи животното в добро здраве.

Добре знаем, че през първите дни новородените кончетата се хранят с коластра, която е богата с редица хранителни вещества. Това е времето през което кончето бозае средно веднъж на час, или около 24 пъти в денонощието. Малката вместимост на вимето на кобилата и на стомаха на кончето налагат то често бозаене. Ето защо кобилата през първия месец, докато кончето не е укрепнало, не трябва да се използва за работа, за да може то редовно да бозае. Развитието на кончето през този период зависи от количеството и от състава на млякото на кобилата. Независимо от млечността на майката още от края на първия месец на разположение на кончетата се поставят в специални ясли овес и доброкачествено сено. Първоначално кончето поема по 100 гр. овес, но с напредване на възрастта количеството му се увеличава. Към края на бозайния период кончето приема 3-4 кг овес и 1-2 кг сено. Запомнете, че на малките кончета чиста вода трябва да се дава на воля.

Доста критичен момент в храненето на кончетата е периодът след отбиването. Тогава обикновено развитието се прекъсва. За да се избегне това прекъсване е необходимо през последните месеци от бозайния период (5-6 месеца след раждането) да им се дава достатъчно количество сено и овес, за да може след отбиването да получават нормалното количество хранителни вещества за среден-дневен прираст от 700 до 1000 гр. Ако използвате мюсли, то трябва да се приема, като единствен концентрат добавен към доброкачествения груб фураж (сено и люцерна). Като количествата се определят, в зависимост от теглото и състоянието на животното. Например мюсли на 3-месечно конче се дава, да се изхранва, като постепенно се увеличава концентрата, намалявайки количествата добавено мляко. При хранене на чистокръвни кончета например към храната се включва допълнително от 4 до 6 литра пълномаслено или обезмаслено мляко.

Растежът на кончетата от различните породи е различен в зависимост от скорозрелостта на породата.  Така например растежът на тежковозните и чистокръвните кончета към края на третата година почти е завършен, докато на дунавските той завършва едва към 5-ата и 6-ата година. Тези различия трябва да се имат предвид при храненето.

През последните години при храненето на чистокръвни кончета се използват комбинирани смески. От балансираните смески се получават значително по-добри резултати при храненето на подрастващи кончета. При хранене на чистокръвни кончета се препоръчва следната смеска:

Смеска за подрастващи кончета до 2 години

Овес 48,50%
Царевица 10,0%
Соев шрот 10,0%
Пшенични трици 7,6%
Ечемик 10,0%
Дрожди 4,4%
Сухо обезмаслено мляко 5,0%
Минерални вещества 1,5%
Витаминни концентрати 3,0%

При всички положения ви трябва ветеринарен съвен и консултации как най – добре да осигурите балансирано и пълноценно хранене на кобилата и подрастващото около нея младо новородено конче.

Д-р Иванов

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име