Виелкополски

0
3002

Това е един от най-важните топлокръвни коне в Полша. Той е здрав, със състезателен дух и заедно със своя близък роднина Тракенер са сред лидерите с най-голям състезателен потенциал. Но за разлика от Тракенера, Виелкополски не е оценен по достойнство. Една от причините е, че полските коневъди нямат техниката за продажба на породата в Централна и Западна Европа.

Арабското наследство в историята на порода. Подобно на унгарците, поляците имат традиция в отглеждането и развъждането на коне, несравнима с тази на всяка друга европейска нация. И двете страни предпочитали арабски коне или такива от арабски тип за тяхната прочута лека кавалерия и с интуитивен усет в коневъдството използвали арабска кръв, за да подобрят местните си коне. Повечето от развъжданите в Полша коне по някакъв начин са повлияни от арабския кон. Производството на арабски коне е било почти полски национален дълг. Виелкополски не е изключение и въпреки че не е арабски кон, той неизбежно е бил повлиян от него и има същата здрава конструкция.

Развъдниците на арабски коне в Полша, които били известни из цяла Европа и създавали животни с редки и отличителни качества, са били основани от полските благородници. През 1803 г. принц Сангушко бил първият, който внесъл коне от Изтока, като изпратил посланик да вземе коне за неговия развъдник в Славута. Неговият наследник, граф Потоцки основал прочутия Антонински развъдник през 19 в. Потоцки, който бил гениален коневъд, създал забележителни линии от арабски коне, както и петнисти и двуцветни коне, които имали външността на арабски коне и същата характерна походка.

Произход. Виелкополски произхожда от топлокръвните породи Познан и Масурен, и двете свързани с арабския кон и официално изчезнали. Познан – кон с двойно предназначение, е бил развъждан в развъдниците Посадово, Рачот и Гоголево и се е утвърдил през 19 в. Той е бил добър образец на кон от средна до тежка категория и  основа, осигурена от здравото пони Коник, което е произлязло от Тарпана. Той е носител на кръв от Арабски и Чистокръвен кон, Хановерски и Източнопруски Тракенер. Използван е като кон за селскостопанска работа, но също така е бил и много добър ездитен кон.

Масурен пък е бил развъждан в Област Масурия, предимно в Лиски, което е било основно депо за коне за държавните развъдници. Депата за жребци са били в Старогад, Квиджин и Гнежно. Масурен е приличал на Тракенер във всяко отношение. След втора световна война, ядрото на породата е било съставено от безпризорни коне, които са били идентифицирани като Тракенер чрез таврото от еленови рога и били събрани заедно от полските власти.

Виелкополски. Като резултат от комбинирането на Познан и Масурен, Виелкополски е голям, качествен кон с двойно предназначение, развъждан предимно в Централна и Западна Полша. Той е красив, съразмерен кон, естествено балансиран и забележителен с добрата си походка. Има дълъг, лек ход, тръсът е равен, прав и нисък, покрива голямо разстояние в галоп, което не винаги е така при топлокръвните породи. Ръстът му е около 1.6 м и се среща във всички чисти цветове.

Виелкополски е изключително практичен кон, подходящ както за впрягане, така и за езда. Лесен и икономичен за отглеждане. Той може да върши всякаква селскостопанска работа, при която все още се използват коне. Днес обаче се набляга на по-лек и атлетичен тип кон, който отговаря на изискванията на съвременните спортни дисциплини, без това да е за сметка на уравновесения темперамент или здравата физика. Благодарение на високия процент на кръв от чистокръвен кон, Виелкополски се справя отлично с прескачането на препятствия и има бързината, психическата устойчивост и смелостта, за да се състезава в крос кънтри. Той е и полезен лековпрегатен кон.

  • Височина при холката – 1.68 м
  • Главата е груба, ушите умерено дълги
  • Очите са жизнени и изразителни
  • Челото е умерено широко
  • Шията е здрава и съразмерна
  • Краката са със здрави кости
  • Широки копита
  • Тялото е дълбоко и силно с достатъчно дълъг гръб, за да му придаде скорост
  • Задницата е силна и мускулеста
  • Задните крака са добре оформени
  • Срещат се всички чисти цветове

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име