Кон Поатевин и магаре Боде де Поату

0
5539

Област Поату във Франция, на юг от Лоара, е известна по две причини. Едната са конете Поатевин – тежкотоварни коне, които имат повече недостатъци в структурата от повечето породи коне, с непривлекателна външност и малък потенциал за работа. Второ, това е гигантското магаре Поатевин, известно като Боде де Поату, от което произхождат най-големите мулета в Европа.

Поатевин

Конете Поатевин произхождат главно от холандски, датски и норвежки тежкотоварни коне, докарани в Поату, за да източат блатата в Ла Венде и Поату. Кобилите били кръстосвани с магарета Боде де Поату, за да създадат голям брой мулета.

Кобилите Поатевин имат много малко добри характеристики на конструкцията си. Те обикновено са с цвят Изабела, в съответствие с техния примитивен произход, който може да се проследи до Горския кон от Северна Европа. Тялото е голямо и издължено, главата е тежка, а ушите са дебели и не много подвижни. Раменете са прави, крупата е наклонена, както трябва да е при блатен кон, има много големи крака. Козината на гривата и опашката е гъста, груба и рошава, а краката са силно окосмени, като грубата козина расте на къдрави кичури около коленете и свирките. Породата е силна, но бавноподвижна. Спокойна и уравновесена е, когато става въпрос за поведение, вероятно повече от други европейски тежкотоварни породи.

В средата на ХХ в. породата почти изчезнала, но е спасена от група ентусиасти, които в момента отново развъждат тези коне.

  • Височина при холка: 1.63-1.68 м.
  • Козина: Гривата е груба и гъста. През зимата тялото е покрито с груба козина.
  • Опашката, особено при кобилите, е ниско поставена. Козината на опашката е груба.
  • Долната част на краката е покрита от груба козина. Копитата са големи и плоски.

Магаре от породата Боде де Поату

Боде де Поату е порода магаре, която произхожда от областта Поату във Франция. Една от най-отличителните породи магаре Дружелюбното, любвеобилно и кротко магаре Поату е най-старата порода, одобрена във Франция.В същото време е сред най-редките и най-малко известните.

Забележително животно по всички стандарти. То е необичайно здраво за магаре и е внимателно развъждано заради размера и конструкцията му. Неговият размер, дължина на крайниците, дори и разположението на раменете допринасят за бързата му походка и за по-дългата от очакваното крачка.

Боде де Поату се отличава от останалите магарета по редица необичайни характеристики. Рошавата му козина, която се нарича „каданет”, е сплъстена, когато не е сресана, защото косъмът е по-дълъг и по-мек от този на другите породи магарета. Животни с каданет от слепени и заплетени косми са били най-ценени. Животновъдите ценят традиционната козина на Боде де Поату толкова, че ако магаре-шампион загуби своя каданет, то бива изключено от съответния клас на бъдещи изложения.

Козината винаги е тъмнокафява или черна. Докато при него липсват раираните и кръстовидни следи по козината, характерни за други породи магарета, Поату трябва да има бял корем, нос и кръгове около очите.

Чистокръвното Поату има по-масивна костна структура и по-големи крака от кръстоска с друга порода, но рошавата козина преобладава до такава степен, че 1/8 магаре Поату може да прилича на чиста порода. То е известно и с едрото си тяло. Гърбът е плосък и дълъг. Крупата е къса и закръглена.

  • Височината при холката е както при някои породи коне – 1.63 м.
  • Главата има приятно изражение, подсилено от огромните уши.
  • Краката са солидни и въпреки, че гърбът и раменете са естествено прави, походката му е бърза и уверена.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име