Шийните мускули при конете

0
2921

Само с добре тренирани мускули конят може да се движи и да носи тежестта на своя ездач, без да чувства затруднение и неудобство. В тази статия ще ви покажем какви упражнения са необходими, за да се развият правилно нужните шийни мускули.

Статиката и мускулатурата на коня като тревопасно животно са пригодени за две жизнено важни функции – за продължителна паша с наведена глава и за възможност спонтанно и бързо да избяга при опасност. Природата е създала коня да галопира, но не е предвидила той да носи ездач на гърба си. Затова е нужно по време на тренировка да се наблегне на мускулните групи, които са най-важни за ездата.

Има повече от 700 мускула в тялото на коня, които са отговорни за движението, статиката и стабилизирането на тялото в пространството. Всички мускули, стави и сухожилия действат като една добре смазана машина. Когато мускулите са отпуснати и работят в синхрон, те могат да извършат физиологичната си функция правилно и да бъдат развивани, сухожилията на крайниците запазват еластичността си, а сътресението в ставите се свежда до минимум. Когато ездачът стои коректно върху коня и работи правилно за релаксацията на неговите шийни и гръбни мускули, движенията му стават плавни, еластични и непринудени. Един неправилно трениран мускул ще бъде схванат, болезнен и с намалена еластичност, което ще доведе до травми на ставите и сухожилията, защото цялото натоварване ще се предава без да бъде смекчено.

Мускулите са активната част от двигателния апарат. Движението на всяка част от тялото е следствие от съвместното и съгласувано съкращаване и разпускане на няколко или на много мускули, за чийто прецизен синхрон е отговорна нервната система. Мускулите, които действат в една насока и подпомагат своята дейност се наричат агонисти (например участващите в свиването на колянната става). На тях отговарят други мускули, които имат точно противоположно действие, наречени антагонисти (например участващите в изпъването на колянната става).

Всички мускули на коня от главата до опашката работят комплексно и взаимосвързано.

Ролята на дъвкателните мускули

Главата и вратът на коня са 10% от цялата му тежест и имат много важна роля за подвижността и равновесието. Гръбначният стълб е най-подвижен в областта на врата. От мускулите на главата най-важна роля играят дъвкателните мускули и по-точно масетерите, които са разположени върху бузите на коня в областта на долната челюст. Човек може да пипне този мускул, като гали коня по долната част на главата. Неправилната и груба работа с поводите или проблеми със зъбите могат да бъдат причина за появата на болка в тази група мускули или нарушена функция на дъвкателния апарат. В следствие на това могат да бъдат установени схващания в цялото тяло на коня. Игра с езика и скърцане със зъби са знак за подобни схващания.

Едни от най-важните шийни мускули са

Ремъчен (сплениус) – намира се в горната част на шията, като се разполага между холката, шийните прешлени и тилната връзка. Той е важен за ездата защото неговата функция е свързана с изпъването и повдигането на главата и шията едностранно и извиването им встрани. Ремъчният мускул подобрява (само при правилна езда) горната линия на врата.

Гръдноглавов (стерноцефаликус) – силен мускул, изпъкващ по долната повърхност на шията. Този мускул навежда главата и предната част на шията надолу и ги стабилизира, също така отговаря за отварянето на устата.

Раменноглавов (брахиоцефаликус) – разполага се по страничната повърхност на шията. Започва от раменната кост, покрива отпред и отстрани раменната става и завършва в областта на главата. Функцията на този мускул е да тегли главата и шията надолу и назад, а също да ги извива встрани.

Горен и долен врат

Гръбначният стълб преминава във врата между долния и горния вратен мускул. За ездачът е важно да знае, че конят може да си изправи врата по два начина: единият начин е носещ, което се постига с горния мускул, а вторият е повдигащ с долния мускул. Вторият начин може да има негативни последствия за цялото тяло.

Важно е ездачът да наблюдава непрекъснато правилното положение на врата и главата.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име