Изцяло новият Ford Fiesta – когато малкият автомобил е голям играч

0
3707

По всичко личи, че най-технологичният малък автомобил на пазара в Европа ще бъде един от център нападателите в предстоящия роден конкурс „Кола на годината в България“ 2018.

Когато става въпрос за нов продукт в една изключително бързо развиваща конкурентна среда, еквилибристиките от рода на слънце, небе, пейзажи и други подобни са излишни. На дневен ред при избор на автомобил са технологиите, новостите, пътното поведение, разхода на гориво и цената и следпродажбеното облсужване.

Наложил се като един от най-важните модели на марката Ford, от създаването си преди 40 години до сега, Fiesta има над 18 милиона продажби. С безброй международни отличия и световни награди в България, популярният модел е лидер по продажби в класа си. Тази есен новата Ford Fiesta бе представена премиерно на българската сцена, а от няколко дни вече е и в продажба на цени от 23 000 лв. с ДДС.

Новото седмо поколение на Fiesta представя набор от най-модерни технологии в помощ на водача и функции за свързаност, нов екстериорен, революционен интериорен дизайн и повече опции за персонализация от всякога.

Новите варианти на Ford Fiesta с 3 и 5 врати са с по-широки, по-дълги и по-високи пропорции от предшественика си, чиято платформа използва, а каросерията и междуосието са с увеличена твърдост.

Различните версии включват изисканата Vignale, спортната ST-Line, стилната Titanium, достъпната Trend и изисканата Fiesta Titanium. Още на пръв поглед се забелязва по-голямата радиаторна решетка, която е с различен дизайн (в зависимост от версията) и новите скосени фарове. В задната част познатите високи триъгълни стопове са заменени с нови големи хоризонтални светлини.

Почувствай разликата

Още с настаняването в купето се виждат и усещат генералните промени, които са най-много, именно в салона. Нови материали по интериора, повече елементи с лаково покритие, нови кожени материи за седалките в зависимост от версията. По-голям и вече отопляем волан, напълно променен панел с по-малко бутони и 8-инчовия сензорен екран на мултимедийната система SYNC 3 на Ford. Тази система позволява на водачите да управляват аудиосистемата, навигацията и свързаните смартфони, като използват прости разговорни команди. Само с едно натискане на бутон и изричането „I need a coffee“, „I need petrol“ и „I need to park“, могат да се локализират близки кафенета, бензиностанции, паркинги, хотели и летища. С гласова команда може да се пусне и радиото, да се изберат вълните и предпочитаната станция. 8-инчовият екран може да бъде управляван с жестове „плъзване“ и „прибиране с пръсти“.

Елегантният екстериор се допълва от удобни предни седлаки и увеличено място за краката на пътниците на втория ред с 16 мм. Товарният капацитет на багажника на новата Fiesta е увеличен до 303 литра в нормално състояние и достига 1093 литра при сгънати задни седалки.

Усмихнат, забавен, спортен, сигурен, готов за нови победи

Свръхмодерните двигатели на новата Ford Fiesta: базовият 1,1-литров, бензиновият 4-цилиндров с мощност 70 или 85 к.с, 3-цилиндровият 1,0-литров турбодвигател EcoBoost, многократно признатия за най-добър агрегат в класа си се предлага в три варианта с мощност от 100, 125 и 140 к.с. Комбинациите са с 6-степенна механична и 6-степенна автоматична скоростна кутия.

Безпрецедентната гама от технологии увеличава комфорта, удобството и безопасността на Fiesta. Благодарение на 2 камери, 3 радара и 12 ултразвукови сензора, които взети заедно следят на 360 градуса всичко около автомобила и сканират пътя отпред на разстояние до 130 метра – повече от дължината на футболно игрище.

Fiesta е първият Ford с усъвършенствана асистент версия за предотвратяване на сблъсъци и засичане на пешеходци. Също за първи път се предлага активния паркинг асистент на Ford с перпендикулярно паркиране и излизане от паркомясто. Още от функционалностите: разпознаване на пътни знаци, автоматични дълги светлини, адаптивен автопилот, регулируем ограничител на скоростта, следене на мъртва точка, предупреждение за страничен трафик, индикация за дистанция, предупреждение за напускане на лентата и др.

Fiesta вече има и голям панорамен стъклен покрив и най-доброто обезшумяване в класа.

Новата Fiesta се управлява лесно и свободно. Маневрена и бърза в града, стабилна и сигурна на дълъг път. Горещо препоръчвам 1,5-литровия турбодизелов двигател с мощност 85 к.с, който развива максимална скарост от 175 км/ч, не само заради ниския разход на гориво (4,8 – 5,7 литра на 100 км), но и заради перфектно настроената ходова част и директното управление.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име