Новата Dacia Duster на Емануил

0
5292

Запознайте се с 37-годишния Емануил. Той нарисува новата Dacia Duster.

Роден е в София, но отдавна не живее в България. На 9 години се мести със семейството си в Австрия, а три години по-късно пътят го отвежда в Монреал, Канада. От малък се увлича по рисуването, което го подтиква да запише индустриален дизайн в Монреалския университет. След програма за обмен в Strate College във Франция и стаж в PSA Citroen, той завършва с диплома, спонсорирана от General Motors. След още един стаж в Bombardier Емануил е нает от Reanult в новооткрития им дизайн-център в Букурещ, за да оглави поста старши дизайнер на Екстериора в офиса във Франция. Неговият подпис можем да видим на моделите на Renault и Dacia – Scenic, новия Duster, както и някои от последните концептуални автомобили на Renault, като RS Vision 2027.

За процеса на работа споделя, че всеки дизайнер има свободата да е сам за себе си и не работи в екип.  „Шансът да изберат точно моя проект е под напора на сериозна конкуренция. Граници за дизайна на хартия не съществуват. С първите си щрихи обикновено започвам от силуета на автомобила. Гумите винаги са малко увеличени в рисунката.“ – споделя Емануил пред българските журналисти и разкрива малка част от дизайнерското студио на Dacia: „Поради немалката вероятност да се допусне грешка, при промяната на вече доказал се сред клиентите автомобил разликите между новия и стария Duster са минимални. Трябва да прибавя собствена доза творчество, доза модернизъм и в същото време привличане, нова страст за клиентите.“

В желанието си да се придаде по-голямо чувство за солидност и стабилност на новата  Dacia Duster, Клисаров повдига централната линия на модела. „Оборудва“ го с по-големи джанти, по-квадратни стопове, по изразителна броня и по-мускулест преден капак. Увеличената ширина си личи отпред и отзад на автомобила и ти подсказва, че солидният SUV няма да те предаде нито на първия нито на хиляда и първия километър. Просто автомобил, на който може да разчиташ.

Най-продаваният модел на Dacia, освен с български подпис в дизайна, идва на пазара напълно обновен и предлага на клиентите още повече от това, което клиентите очакват и обичат. Съчетайваки в себе си SUV характер с оборудване на C-сегмент и цена без конкуренция, Duster продължава успешната история, на своя предшественик с продадени над 1 000 000 бройки.

Още на пръв поглед може да се види талантът на българския дизайнер, който е направил по-видима радиаторната решетка, новия светлинен подпис, който включва LED дневни светлини, разделени в три секции. Новите алуминиеви релси на покрива удължават линията на челното стъкло за по-динамичен профил. Друга част от екипа при разработката на новия модел измества челното стъкло  със 100 мм напред и сега то е по-отвесно, което прави купето да изглежда по-просторно  и по-светло. Акустиката е значително подобрена, а изолацията на купето – още по-добра. Новото арматурно табло е по-вертикално и фокусирано върху водача, благодарение на своята S-образна форма. В централната конзола е монтиран дисплеят на системата MediaNav Evolution с лесен достъп. Новите бутони, наподобяващи клавиши на пиано, придават на купето модерно усещане.

Ръчната спирачка е преместена, за да освободи място, а новият скоростен лост се отличава с хромирани детайли. Седалищната част е с 20 мм по-дълга има и нови  регулируеми подглавници. Шофьорската седалка е с подлакътник, регулиране на лумбалната опора и нова система за регулиране на височината.

Новият Duster е първият модел на Dacia, който предлага автоматична климатична система с пет вентилационни отвора.

Друга новост е безключовият достъп – технология, която отваря автоматично всички врати, когато водачът се доближи до автомобила, и предлага дистанционно заключване при отдалечаване от автомобила. Безконтактното стартиране на двигателя става чрез старт/стоп бутон. Duster вече има и предупреждение за сляпата точка (BSW). Мигащата предупредителна светлина е в страничното огледало. Четири ултразвукови сензора, разположени във всеки ъгъл на автомобила, засичат всички останали автомобили, включително мотоциклети и камиони, приближаващи отзад или отстрани.

Новият Duster запазва офроуд качествата, които помогнаха на модела да постигне толкова голям успех. Макар визуално да е много по-внушителен, новият Duster предлага размери близки до тези на своя предшественик: 4,3 м дължина и 1,8 м широчина, голям пътен просвет (210 мм), контрол за спускане по наклон (HDC) и Асистент за потегляне по наклон (HSA). За офроуд ентусиастите 4Х4 мониторът обединява компас и известява в реално време водача за ъгъла на наклон на автомобила.

Цените за България започват от 21 990 лева с ДДС.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име