Запазете здрави старите коне

0
2524

С възрастта конете страдат много често от най-различни болести и болежки. Мускулите им започват да отслабват, способността им да виждат също. Сърдечно-съдовата система не може да се натоварва вече толкова много. Въпреки това, старият кон се чувства все още в добра форма.

Външните промени започват да се проявяват бавно, но неудържимо. По муцуната се показват първите бели косми. Зимната козина пораства по-рано от нормалното и конят я загубва през пролетта доста по-късно от обикновено. Повечето движения по време на тренировка не са толкова лесни както преди. Конят се нуждае от повече време за загрявка. Яде по-малко и по-бавно и има проблеми с дъвченето. Цялата мускулна система отслабва. Очите и ушите не са вече толкова чувствителни както преди. Ако забележите тези симптоми у вашия кон, то той е вече в пенсионна възраст без съмнение. Време е да се настроите и вие към променилите се нужди и желания на вашия любимец, за да можете да прекарате още дълги и здрави години заедно.

За стар кон се говори, когато той е надхвърлил 20 години. Благодарение на добро хранене и гледане, някои коне стигат до 30 и повече години. Една година при конете отговаря на около 3,5 години при хората – става дума за младите животни. С остаряването тази скала се променя. Тогава една конска година се равнява на две човешки. И така един 20-годишен кон се равнява по възраст на един 60-годишен човек.

Точно както и при хората, могат да се появят типичните болежки и болести на старостта. Проблеми със здравето, които не са се появили досега, могат да се усложнят. Една от най-често срещаните болести е артрозата. Това е болест, при която намалява калцият в ставите. В здраво състояние хрущялните крайници са гладки и добре снабдени с костна течност и обират добре и ефикасно ударите. При промени в хрущяла се стига до възпаления и болки. Хрущялът не може да обира повече ударите. Костите, които са разположени една до друга се търкат и разстоянието между ставите намалява. Ставата прогресивно губи подвижността си. Артрозата се образува на млади години от пренатоварване и произлизащите от него възпаления. Ако забележите у вашия кон ограничена подвижност или така наречената начална скованост, то това са ясни признаци за артроза и той се нуждае от по-продължителни фази на разгряване. Засегнатите стави се надуват и симптомите се засилват при влажно и студено време. За съжаление лечение няма. Развитието на болестта може да се забави със специални терапии и някои подръчни средства. Колкото по-стар става един кон, толкова по-често се наблюдават проблеми със сърцето, кръвното налягане и дихателната система. Конят диша по-кратко, изморява се по-бързо, полягва по-често от преди. Издръжливостта намалява. По-големи натоварвания с вашия любимец са вече по-трудни, защото органите му не се зареждат с достатъчно кислород. Горещите и задушни дни го затрудняват. Там където конят пасе, трябва да има сянка или той да се пуска навън рано сутрин или късно следобед, когато е по-хладно.

„Старците“ с времето стават по-чувствителни към влага и студ. Конят изстива по-бързо, защото обмяната на веществата в тялото му и топлинната регулация не функционират добре. Който досега е избягвал да покрива коня си с одеяло, сега вече е нужно да го прави. Тук също важи правилото: редовно движение и контролирани натоварвания, които пък поддържат кръвното налягане. За тази цел не е нужно конят да бъде язден. Има достатъчно други възможности.

Повечето коне обичат дълги разходки сред природата. Коне, които стоят години наред в задушни, мрачни и съдържащи амоняк обори, като остареят страдат най-често от хронични заболявания на дихателната система. Признаци като засилено кашляне при натоварване, по-забързано дишане в спокойно състояние или изпотяване изискват намесата на ветеринар.

Как да се засили имунната система?

И тук най-добрата рецепта е редовното движение и ежедневно извеждане на чист въздух. Също към храната могат да се добавят минерали и витамини за подсилване на имунната система на стария кон.

Който се грижи добре за своя кон, може да удължи живота му. За добра грижа са нужни: редовно хранене с качествена храна, редовно движение, имунизации, обезпаразитяване и грижа за копитата. Препоръчва се и преглед на зъбите един път в годината. Старите коне имат проблеми със зъбите, вследствие на това не могат да дъвчат добре и губят видимо теглото си. Ако въпреки всички усилия, положени за здравето на коня, някой ден той не се чувства добре, може би е настъпил моментът на раздяла.

По материали от сп. Mein Pferd

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име