Апалуза

0
6521

Апалуза е американска петниста порода, която е създадена от индианците Нез Персе в средата на ХVІІІ в. от конете, които испанските конквистадори довели със себе си. Нез Персе обитавали земите в североизточната част на Орегон, югоизточната част на Вашингтон и граничната област Айдахо. Техните основни територии за развъждане на коне, осигуряващи добри условия и през лятото, и през зимата, били в и около долините на Змийската река, реките Клиъруотър и Палуз. Думата „Апалуза” е производно от Палуз, името на реката.

Първите коне, които испанските авантюристи довели в Америка през ХVІ в. са носели ген, отговарящ за петнистата козина. С помощта на индианците от равнините, тези и други коне се разпространили на север от Мексико, и те участвали в образуването на стадата на племето Нез Персе в североизточните щати на САЩ. Нез Персе били най-умели в развъждането на коне сред индианските народи, и до средата на ХVІІІ в. те имали строго селективна политика за развъждане. Тя включвала скопяване на мъжки коне под задължителния стандарт и отстраняване на неподходящите женски чрез търговия с други племена.

Въпреки че цвета и окраската били важни за всички индиански племена, на Нез Персе е бил необходим преди всичко практичен кон за работа, който да е подходящ и за война, и за лов. До 1806 г , когато са споменати в дневниците на експедицията на Луис и Кларк, качеството на конете на Нез Персе било признато.

Породата Апалуза била на практика унищожена 70 години по-късно, когато САЩ превземали племенните земи и премествали индианците в резервати. Под водачеството на вожд Джоузеф, Нез Персе отвърнали на удара и след битка отстъпили в най-планинските земи на запад. Накрая се опитали да намерят спасение отвъд границата в Канада. След преход от около 2 100 км, те били обсадени и принудени да се предадат в планината Меча лапа в Монтана, точно преди границата, която са мислели, че са преминали. Богатствата им били конфискувани, а стадата им избити.

През 1938, на базата на няколко оцелели потомци на конете на Нез Персе, породата била възстановена и бил формиран Клуб за конете Апалуза в Москва, Айдахо. За по-малко от 50 години регистъра на породата бил трети по големина в света и включвал над 400 000 коня. В Обединеното кралство има създадено общество (свързано с Клуба за конете Апалуза) което е организирало регистър за оценяване, с явната цел да създаде родословна книга в бъдеще.

Съвременната Апалуза обикновено е висока между 1.47 и 1.57 м. В САЩ се използва за разплод и развлекателна езда, както и за надбягвания, прескачане на препятствия, уестърн езда и езда на дълги разстояния. На породата са присъщи издръжливост, желание за обучение и много сговорчив темперамент.

Има пет основни типа окраска, които са характерни за тази порода. Те са: „леопардова”, характеризирана с бял участък върху цялото тяло, или само върху един участък от тялото и тъмни, яйцевидни петна в белия участък; „снежинка”, при което има бели петна по цялото тяло; „одеяло”, където цвета на козината над хълбоците може да бъде бял или на петна; „мраморен”, при който цялото тяло е с петниста окраска; и „скреж”, който се състои от бели петна на тъмен фон.

Освен окраската на козината, Апалуза има и други характеристики, които се предават от поколение на поколение. Гривата и опашката са рехави, вероятно за да не се заплитат в тръните и храстите; склерата, частта от окото, която обгражда ириса е бяла, като при хората; кожата е видимо пъстра по муцуната и около гениталиите, а ходилата са с вертикални черни и бели ивици. Ходилата са много здрави и се смята, че са по-устойчиви от тези на другите породи и допринася за издръжливостта на Апалуза.

В САЩ има Американско пони, „порода”, която е създадена чрез кръстосване на Апалуза и Шотландско пони, при което могат да се видят всички окраски, характерни за Апалуза.

Апалуза като цяло са добри ездитни и впрегатни коне, въпреки, че малко от тях работят добре на впряг. В САЩ те се използват в различни класове от уестърн ездата, както и при различни стилове.

  • Височина при холката – 1.77-1.57 м.
  • Тяло компактно и дълбоко с добре изразени ребра. Краката са прави и силни.
  • Шия. Дължината на шията е съразмерна с тялото.Плешките са добре изявени и наклона на раменете гарантира дълго и свободно движение.
  • Ходила. Обикновено са с черни и бели вертикални ивици. Ходила с такава окраска се смята, че са по-устойчиви.
  • Опашка. Окосмяването на гривата и опашката обикновено е тънко и рехаво. Така е, за да не се заплита в тръните и храстите.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име