Шведски топлокръвен & Датски топлокръвен

0
3105

ШВЕДСКИ ТОПЛОКРЪВЕН

Произхожда от коне, внесени през XVII в. и първоначално е бил по-добър от средния кавалерийски кон. Развъждан е в Стромхолмските конюшни, основани през 1621 г. и във Флийнге, Кралската конюшня, основана през 1658 г. в Скане, южна Швеция, преди част от Дания. Стромсхолм вече не съществува като източник на жребци, но жребците се разпращат от Флийнге до всяка точка на Швеция. Първите вносни коне, внесени от Дания, Англия, Франция, Германия, Унгария, Русия, Испания и Турция, са били изключително разнообразни. Крайният резултат е бил с толкова смесено родословие, че не можело да има строго определен тип. И все пак, тези коне, особено Испанските и Фризийските, създали активни и силни коне при кръстосването им с дребните и грубовати местни кобили. През IX и ХХ в. Арабски, Чистокръвни, Хановерски, и най-важното Тракенер са били въведени сред конете за разплод, за да се създадат големи, силни коне, които ставали все по-обособени като тип. Във Флийнге се стараели да използват най-добрите Чистокръвни коне – практика, понякога пренебрегвана в останалата част от Европа във вреда на поколението.

Съвременния Шведски топлокръвен е добър ездитен кон с лека, права походка. Той е красив, здрав, възприемчив и много подвижен. Най-добрите Шведски топлокръвни са известни като коне за обездка от международен калибър и също като състезателни коне. Те са и много добри впрегатни коне и са били изнасяни навсякъде в Европа и до САЩ. Породата се тества за представяне и подлежи на усърдни прегледи преди животните да се приемат за развъждане.

Между 1920 – 30 г., важно десетилетие в развитието на породата, най-забележимо влияние са имали Хановерските Schwabliso, Tribun и Hamlet, и Чистокръвният Hampelmann. След 1945 г., Тракенерите Heristal, Heinfried, Anno и Polarstern имали преобладаващо въздействие. Heristal, потомък на великия Английски състезателен кон Hyperion, създал 15 жребци и 44 кобили, вписани в родословната му книга.

  • Височина при холката: 1.68 м
  • Крупата показва добре развити мускули.
  • Опашката е добре разположена
  • Гърбът е със средна дължина
  • Цветът на косъма е кафяв, сив или червеникавокафяв
  • Ушите са средно големи с остри краища
  • Краката са къси и силни, с големи и плоски колене

 ДАТСКИ ТОПЛОКРЪВЕН

През 14 век развъждането на коне в Дания разчитало на развъдници в Холщайн, датско херцогство до 1864 г. В продължение на много години политиката е била да се кръстосват тежки северногерманси кобили с испански жребци, за да се създадат коне като Фредериксборг и Холщайнер. И все пак, въпреки че имала талантливи ездачи, Дания, подобно на Холандия, е нямала национален ездитен кон до сравнително по-късен етап. Въпреки, че Датската конна федерация съществува от 1918 г., родословна книга за Датския спортен, който е известен още като Датски топлокръвен, е отворена едва през 1960 г.

Основата за новата порода е старата база от Фредериксборг, кръстосана с Чистокръвни, за да се създаде активен ездитен кон, който въпреки че запазил част от дебелината на Фредериксборг и характер, подходящ за теглене на карета, бил уравновесен и сравнително елегантен. Тези нечистокръвни кобили били кръстосвани с Англо-нормандски жребци и с Чистокръвни, Тракенери и Виелкополски, близък роднина на Тракенера. Selle Francais внесъл жилесто, атлетично качество и подобрена структура. Тракенерът и Виелкополския помогнали за фиксирането на типа и допринесъл за тяхната издържливост, обща способност и приятен темперамент. Както обикновено, чистокръвният е бил усъвършенстващото влияние, придавайки по-добро движение и подобрено качество, бързина и смелост.

Кръстоската, когато е внимателно подбрана, създава здрав, красив кон от Чистокръвен тип, но с твърдост, сила и добри крайници. Висок 1.68 м. Датския топлокръвен е интересен и понякога прекрасен кон за обездка, а някои от тях имат отлични перспективи за крос. Отсъствието на Хановерска кръв е необичайно за Европейски топлокръвен и може да допринесе за отличителния характер на породата.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име