Как да спазим етикета?

0
1099

Всяко конно шоу има писани и неписани правила на поведение

Етикетът на поведение по време на конно шоу може да е различен в зависимост от мястото, където живеете, и от спортната дисциплина, в която се представяте. Важното е да изградите у себе си обща благовъзпитаност, която да демонстрирате както на манежа, така и в конюшнята. Правилата на церемониала за всяко конно шоу могат да са писани или неписани, но при всички случаи изпълняват много важна роля в състезанието. Какво да правите и с какво трябва да се съобразите, за да спазите протокола и професионалната етика?

  1. Паркирайте караваната си на поне 2 коли разстояние от другите камиони за превоз на коне. Така всеки ще може да излезе от паркинга безпроблемно и ще се избегнат конфликти между конете от съседни каравани.
  2. Дръжте коня си на разстояние от коне, които не познавате. Когато го пасете или го водите от караваната до конюшнята, стойте далеч от всеки, с когото трябва да се разминете. Ако имате безпокойства как се държат другите коне сред толкова непознати животни, питайте собствениците им. Комуникацията често е най-добрият начин да се избегне конфликт между два коня.
  3. Поискайте от секретариата на състезанието номера на бокса, в който да настаните коня си, ако не сте го получили предварително. Никога не е добра идея просто да си изберете някой бокс, защото може да заемете място, определено за някой друг.
  4. Ако ви се наложи да използвате амуниция на някой друг, винаги питайте преди да го направите. Дори да сте от един и същ клуб с този човек. Може точно това седло или повод да му трябват по същото време.
  5. Поддържайте значителна дистанция от другите коне, когато яздите на място с много ездачи. Това може да означава да обикаляте в кръг на манежа или да заобикаляте други коне, но така ще се предпазите от сблъсъци и нежелани конфликти. Да си намерите свое място в манежа е най-безопасната тактика.
  6. Когато минавате покрай други коне, осигурявайте достатъчно широка пътека между себе си и тях. Обикновено дължина приблизително колкото два коня е достатъчно, за да предотвратите инциденти. Но имайте предвид, че понякога е необходимо и повече пространство, ако другият кон показва признаци на агресивност (например свити уши).
  7. Поздравявайте другите ездачи за победите им. Дори и вие да не сте се класирали.
  8. По време на шоу с много ездачи избягвайте да яздите между тях и съдията. Това се възприема като непочтена тактика. В много конни шоута ездачите се елиминират за подобни действия, а и такова поведение се счита за проява на лош вкус.
  9. Изчакайте сигнал от съдията, преди да влезете на манежа в състезание по обездка. Така ще покажете уважение към него и ще му дадете достатъчно време, за да се подготви преди да започнете теста си.
  10. Поздравете съдията, когато излезете на манежа за обездка. Този прост жест е още една проява на уважение, която ще бъде оценена.

Из съветите на Лаура Колидж, писателка на свободна практика и треньор по езда от Хюстън, Тексас.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име