Как се прави ветеринарен преглед преди и по време на състезание?

0
1470

Извършва се винаги един ден преди започване на състезанието. Задължителен е за всички коне, независимо в коя дисциплина ще участват. Коне не успeли да преминат на този преглед се явяват на повторен, определен им по време и час от ветеринарния лекар и комисията, най-късно 30 мин. преди първия официaлен старт. Кон, не преминал и втория преглед, не се допуска до участие в състезанието.

Конят бива въведен пред комисията от човек, който ще го представи на прегледа. Обикновено това е човек, който добре познава животното. Водачът трябва да е облечен спретнато, в чист спортен екип, не е задължително да е състезателния, и с безопасни подходящи обувки – ботуши или тип спортни обувки.

Конят трябва да бъде единствено с юздечка, на която от лявата страна да е закачен състезателният номер. Трябва да е добре изчистен, с добре почистени и смазани с безцветна смазка копита. Водачът застава пред коня с лице към него и го спира пред комисията. С двете си ръце държи поводите така, че да подсигури неподвижност на животното.

Ветринарният лекар бавно обикаля коня и внимателно го оглежда, като проверява отличителните белези описани в паспорта на коня. Оглежда за видими белези от наранявания,  болезнени рани от неправилна работа с шпори, от неправилно транспортиране. При необходимост лекарят опипва местата, будещи съмнение за добро здравословно състояние.

След като ветринарният лекар завърши огледа и провери паспорта на коня, позволява на водача да демонстрира здравословното състояние на коня по маршрута определен за това.

Първо вървят 5 – 6 м на ходом, след това преминават на тръс, като водачът се движи успоредно с коня от лявата му страна и го води на дълъг повод. Трябва да демонстрират свободни и равномерни движения на коня. В края на пътеката има завой, по който се движат на ходом, а по обратния път се движат изцяло на тръс.

Минавайки покрай комисията водачът спира, за да приеме решението на ветринарния лекар. А то е положително – в случай, че е здрав, отрицателно – ако има видим проблем и поради това не се допуска до участие. И в трети случай отиват в мястото, определено за изчакване на повторен преглед. Това е малък падок с пясък, в който конят може свободно да се движи и да разгрее по-активно своята мускулатура. След това отново бива прегледан от ветеринарния лекар на състезанието в присъствието на неговия ездач и личния му ветеринарен лекар. Ако конят е добре, му се определя час, в който отново се явява пред комисията. Той може да е веднага след завършване на официалния преглед или на другия ден, преди започване на стартовете, най-късно 30 мин. преди първия старт.

При повторния преглед, ако конят се движи добре, комисията би могла да изиска проба за медикаментозно третиране. Когато комисията произнесе своето окончателно решение, то не подлежи на обжалване. На конференцията на състезанието, която се състои след прегледа, ветринарният лекар дава подробен отчет за състоянието на конете.

МС Мария Тодоровска-Омари, международен съдия и стюард

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име