Ползите от хидротерапията за коне

0
2576

Водата е терапевтично средство за лечение на животните от векове насам. За това има сведения в древни източници, от които научаваме за пострадали диви животни, намерени в плитки потоци, доведени от инстинкта си за охлаждане чрез водата и лечебните й свойства, като средство за намаляване на болката и подпомагане на възстановяването.

Един от привържениците на водолечението при конете, по-конкретно с морска вода, е треньорът Джинджър Маккейн, чийто кон – трикратен носител на Гранд нешънъл ред ръм, се упражнява ежедневно на бреговете на Саутпорт. В ранните си години конят имал хронични проблеми с краката. По-късно, когато треньорът започнал да го държи продължително време на плажа, и благодарение на естествените лечебни свойства на морския пясък, болките постепенно отшумели и напълно изчезнали.

При наличието на басейни за хидротерапия за коне, плуването започва да заема все по-голяма част от редовната програма за обучение на конете спортисти. Както при хората, и при конете плуването е от полза за подобряване кондицията на мускулната и сърдечно-съдовата система, без крайниците да се подлагат на натоварване.

Известният ветеринарен лекар в дисциплината ендюранс Род Фишър посочва ползите от  прилагането на подводни бягащи пътеки във фитнес програмите на конете и ги определя като „полезна форма на движение, без да се натоварват ставите”. Този метод може да се ползва и като инструмент за усилени тренировки, използвайки съпротивлението на водата. А умереното и леко плуване може да бъде ценно за рехабилитацията на коне, възстановяващи се от контузия. За състезателни коне, страдащи от болки в сухожилия и ставни връзки с висок риск от рецидив, плуването може да бъде полезен начин за връщане до най-високо ниво на върхова форма. Въпреки това, експертите съветват всяка плувна програма да се извършва внимателно, защото не трябва да се забравя, че конете не са много добри плувци, а това може да доведе до определен натиск в областта на гръдния кош.

Освен ползите от плувните басейни за коне, през 90-те години на миналия век специалистите оцениха и напредъка в конската спа технология. Спа центрове за коне се появяват в цяла Европа и в Австралия през това десетилетие, но ветеринарите все още гледали скептично на това и не били убедени в евентуалните ползи.

Решителна роля в тази посока изиграха независимите проучвания в Австралия на професор Ивън Хънт от университета Ориндж в Сидни, популяризирали плюсовете от студена водна спа терапия за коне с наранявания на краката. Ветеринарят проф. Хънт споделя, че също бил скептик преди изследванията, които провел върху 27 коня. Тестовете обаче показали подобрения при редица усложнения – от скъсани сухожилия до хронични болки в ставите. Хънт провежда първите си опити през зимата и първоначално установява, че не може да се постигнат еднакви резултати по време на летните месеци. Също така експериментирането с различни температури на водата показва, че по-студената околна температура през зимата е била от по-голяма полза за оздравяването.

Следващият опит на професора е със солеността на водата. Той разширява кръга и  изследва още 65 коня, в резултат на което намира бърз отговор на лечението в случаи на открити рани. Подобрения се забелязвали при всички пациенти –   от страдащи от ламинит до коне със синдром на навикулярната кост, и дори с тежки кожни поражения. Съществуват включително доказателства за стимулиран растеж на копита и намаляване на белезите по кожата.

Водещият остеопат Карън Робъртсън, който работи заедно с британския параолимпийски отбор, лекувайки хора и коне, споделя: „Досега никога не бях използвала хидротерапията при разкъсвания, но изглежда, че спа с високо минерализирани води и кислородни струи могат да бъдат полезни за сухожилни проблеми, дълбоки или повърхностни наранявания.“

За коне, които тренират ежедневно на много твърди повърхности, хидротерапия може да бъде полезен начин за намаляване на сътресенията върху целият организъм и подпомагане на лечебния процес. Използването на плуването в басейн, като част от фитнес програмата, от своя страна води до намаляване на общия обем работа, която по принцип води до ефект на сътресения в тялото на коня.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име