Чаша пълна с витамини

0
2763

Да поговорим за енергийните нужди на нашите любими коне. Малцина от нас са наясно как да планират натоварването и възстановяването на спортния кон така, че неговият организъм да не изпада в дисбаланс на основни жизненоважни вещества – витамини, минерали и микроелементи. Това е цяла наука и на нея са се посветили много учени от цял свят. В техните лаборатории е скътана тайната на вечния извор на енергия – сложни формули, които достигат до нас под формата на ароматни гранули с дъх на ябълка, течни препарати, които добавяме във водата, или шприцове, които директно и почти мигновено се усвояват в организма. Защото нека си признаем – големият спорт върви ръка за ръка с върховите постижения на науката за храненето и възстановяването на конете. Първо, има няколко безспорни истини – у нас няма специалисти на световно ниво, но има хора, които се интересуват и търсят световния опит и най-важното – не подценявайте съветите на ветеринарните и спортни специалисти – те могат да ви информират и насочат най-правилно.

Витамините и минералните вещества са също толкова необходими на организма, както белтъците, въглехидратите и мазнините. Те участват в протичането на всички биохимични процеси, в поддържането на водно-солевия баланс, в метаболизма на енергията и пълноценното усвояване на хранителните вещества, за растежа и възстановяването на клетките и тъканите. Витамините и минералните вещества са нужни на конете във всеки етап от тяхното развитие, но редовният им допълнителен прием е от особено значение, когато конете са подложени на различни видове стрес – продължителен транспорт, тренинг, състезания, бременност, лактация, продължително боледуване, смяната на сезоните. Те повишават устойчивостта на организма към неблагоприятните фактори от околната среда, стимулирайки имунната система, подпомагат дейността на всички органи и системи, подобряват работоспособността и възможността на организма да се възстановява своевременно. При тяхната липса или недостиг обмяната на хранителните вещества се нарушава. Липсата на едни витамини и минерали може да доведе до недостатъчното усвояване на други. Хранителните добавки съчетават в състава си витамини и минерални вещества в различно количествено и качествено съотношение. На тази база са разработени и формули, които да съответстват на различните физиологични състояния на коня. Затова не прилагайте безцелно хранителните добавки, а изберете оптималната, чийто състав най-добре би отговорил на моментните потребности на вашият кон.

Накратко витамините се подразделят на:

Водноразтворими: vit. C, витамините от групата В (B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12), vit. H (биотин), vit. Р (биофлавоноиди)

Мастноразтворими: vit. А, vit. D, vit. E, vit. K

Имайте предвид, че дори и да бъдат предозирани водноразтворимите витамини, организмът метаболизира количеството, което му е нужно, а останалото се елиминира. При предозиране на мастноразтворимите витамини, излишните количества не се елиминират, а се отлагат най-често в костите и черния дроб и имат токсичен ефект!

Минералните вещества нямат хранителна стойност, но те са крайно необходими на организма, като пластичен материал, участват в регулацията на обменните процеси, поддържат осмотичното налягане и киселинно-алкалното равновесие. Влизат в състава на много ензими и хормони. В зависимост от количественото си съотношение в организма минералните вещества се делят на:

Макроелементи: калций, фосфор, калий, натрий, магнезий

Микроелементи главно: желязо; мед, манган, флуор, хлор, йод, селен, цинк.

Тъй като организмът представлява една съвършено синхронизирана в работата си система, значението на витамините не би могло да се разглежда отделно от това на минералните вещества, затова по-важните то тях ще бъдат описани паралелно.

Витамин А (ретинол)

В растителния свят той се намира под формата на багрилни вещества, разтворими в мазнини. Те се синтезират в растенията и чрез зелената храна постъпват в организма като каротини, които са провитамини (предшественици) на витамин А. В черния дроб и тънките черва каротинът се превръща в ретинол. Този витамин е от особено значение за клетъчната регенерация на епителната тъкан, мукозните мембрани, съединителната тъкан, растежните процеси в костите, също участва в образуването на зрителния пигмент – родопсин. Важен е за кобилите, тъй като стимулира яйчниковата функция. При недостиг на този витамин настъпват нарушения във формирането и зреенето на яйчниковите фоликули, нередовен полов цикъл, непълноценна овулация или липса на такава, ниска заплодяемост. Настъпват разстройства в изхранването на епитела на кожата, лигавицата на храносмилателния канал, на дихателните и половите пътища, на очната роговица. Изменените тъкани стават входна врата за проникване на инфекции. Кожата става суха и люспеста, а космената покривка губи блясъка си. Също така настъпват дегенеративни процеси в нервните влакна. В малки дози витамин А има синергични отношения с витамините от група В, а заедно с витамин Е участва в образуването на колагена.

Витамин D (D2-ергокалциферол, D3-холекалциферол)

Този витамин може да се синтезира в кожата под влияние на слънчевите ултравиолетови лъчи. Подпомага правилната абсорбция, транспорт и метаболизъм на калциевите и фосфорни соли от стомашно-чревния тракт и отлагането им в костите. Активното му участие в обмяната на калция и фосфора поддържа правилното им съотношение в костите. Ето защо е необходим за изграждането и моделирането на костното вещество. Изключително важна е ролята му за подрастващите кончета. Много често недостиг на този витамин се наблюдава при кончета, които са родени през есенно-зимния сезон, отглеждани в повечето време на закрито и непълноценно хранени. Наблюдава се характерна картина, свързана с изоставане в растежа, деформиране на крайниците поради намалена костна калцификация, неправилна постановка, уголемяване и нестабилност на ставите, скована походка и липса на еластичност на сухожилията, куцота, раздразнителност, намален апетит, уголемен и провиснал корем.

Нуждите от допълнително количество калций са особено завишени при:

  • кобилите майки по време на бременността, през фазата, когато се формира скелетът на кончето, в периода на активно нарастване през последните три месеца от бременността, по време на лактацията (кобилите губят по около 20 г калций на ден). През бременността и лактационния период, когато не е възможно тези нужди да се попълнят от храната, се мобилизира калцият от костите, вследствие на което те губят плътност и стават чупливи (т. нар. чип фрактури, остеопороза и др.)
  • малките и подрастващи кончета особено в периодите на интензивен растеж и формирането на костната система.
  • при конете в активен тренинг.

Витамин Е (с най-голяма биологична активност е алфа токоферолът)

Притежава антиоксидантни свойства. Той стабилизира ненаситените мастни киселини (т. е. предпазва мастните киселини от окисление – гранясване), като възпрепятства образуването и увреждащото въздействие на токсичните липопероксиди върху еритроцитите (като стабилизира еритроцитните мембрани), мускулните, чернодробните и нервните клетки. Поради това той е крайно необходим за метаболизма на протеините и моделирането на имунния отговор. Предпазвa vit В6, vit A, пантотеновата киселина и холина от окисление. Смята се, че vit А се усвоява по-пълноценно в присъствието на vit Е. Този витамин се намира в по-големи количества в матката, семенниците, надбъбречната жлеза. При недостига му настъпват нарушения в половата сфера, свързани със стерилитет при жребците и ранна ембрионална смъртност при кобилите.

За значението на vit Е не може да се говори без да се спомене селенът. Този микроелемент също има антиоксидантни свойства, като свързва свободните радикали в стабилни селенови комплекси и по този начин предпазва клетките и тъканите от увреждане. Той е важен биологичен катализатор и съставна част на редица ензимни системи, свързани с окислителното фосфорилиране. Свързан е с коензим А. При недостиг на vit Е и цистин, количеството на коензим А в черния дроб намалява.

Недостигът на vit Е и селен се манифестира със състояние наречено мускулна дистрофия. Ако прилагате хранителна добавка, съдържаща тази комбинация, имайте предвид, че селенът може да бъде предозиран, затова спазвайте препоръките.

Витамин К (филохинон)

Накратко една от основните функции на витамина е участието му в процеса на кръвосъсирване. Той е необходим за синтезирането в черния дроб на протромбина, проконвертина и факторите IX и X. Заедно с vit Е участват в процесите на окислително фосфорилиране.

Витамин С (аскорбинова киселина) и витамин Р (биофлавоноиди)

Витамин С участва в окислително-възстановителните процеси при въглехидратната, белтъчната и липидната обмяна на веществата. Катализира тъканното дишане. Подпомага регенерацията на еритроцитите и образуването на тромбоцитите. Активизира тромбина и ускорява съсирването на кръвта. Активира също много ензими и хормони. Подпомага образуването на антитела от организма и обезвреждането на чуждите белтъчни субстанции.

Заедно с витамин Р участват в превръщането на преколагена в колаген и поддържат съединителната тъкан, тонуса и здравината на капилярните стени. Имат известен антиалергичен и антивирусен ефект.

Витамин В1 (тиамин)

Неговата главна роля е да предпазва нервните влакна от дегенерация. Регулира метаболизма на медиаторите в нервната система и недостигът му води до повишена нервна възбудимост. Участва в обмяната на въглехидратите и белтъците.

Витамин В2 (рибофлавин)

Той заедно с никотиновата киселина участват в обмяната и усвояването на аминокиселините, като градивен елемент за тъканния растеж. Участва в продукцията на енергия, отговаря и за трофиката на нервните влакна заедно с тиамина.

Витамин В3 ( пантотенова киселина)

В3 заедно с другите витамини от групата В участва в метаболизма на въглехидратите и мазнините. Също така влиза в състава на коензим А. При недостиг се наблюдават признаци на неправилен естрален цикъл при кобилите и дегенерация на тестисите при жребците.

Витамин В6 (пиридоксин)

Има значение при синтеза на белтъци от мазнини. В този процес се образува и глутаминова киселина, която е тясно свързана с възбудните и задръжни процеси в нервната система.

Витамин В12 (цианкобаламин)

Синтезира се в червата от чревната микрофлора. Участва в хемопоезата, като катализира превръщането на фолиевата киселина във фолинова. Също така активира узряването на еритроцитите. Влияе на белтъчната синтеза, която стимулира образуването на холин и метионин.

Тъй като витамините от групата В влияят силно върху дейността на нервната система, към тях ще бъде прибавен и макроелементът магнезий.

Магнезият активизира повече от триста ензима в организма на бозайниците. Той стабилизира клетъчните мембрани и подпомага провеждането на нервните импулси между мускулните и нервните клетки, участва и като градивен елемент в процеса на костната минерализация. При конете магнезиевият дефицит може да доведе до сприхавост, раздразнителност, страх, липса на концентрация по време на работа, отказ от изпълнение на определени упражнения. Но изброените състояния може и да не се дължат на магнезиев недостиг. Подобно поведение от страна на вашия кон може да е продиктувано от съвсем други фактори!

Витамин Н (биотин)

Биотинът заедно с цинк, мед, манган, vit С и витамините от групата В отговарят за формирането, растежа и последващото моделиране и здравина на копитото. Опитът показва, че видим ефект от приложението на биотина настъпва едва след минимум шест месечно приложение.

За да бъдат конете ни едновременно силни и спокойни, е добре хранителната добавка да съчетава: L-карнитин (чиято основна роля е чрез него да се синтезира енергия от ненаситените мастни киселини), магнезий, аминокиселини, витамини от групата В и vit Е.

При проблеми, свързани с кости, стави и сухожилия, е нужно да се наблегне на субстанции като хондроитинсулфат, глюкозамино-гликан, омега-3-мастни киселини, манган, цинк, мед, vit С и Е.

За бременните кобили и подрастващите кончета е важно да бъдат осигурени вещества – пластичен материал, на базата на който да се извършват процесите на синтез, растеж и развитие.

От всичко казано трябва да ни стане ясно – в организма на коня на молекулно ниво кипят невероятни страсти. Синтезират се „строителни“ материали, които възстановяват увредените сухожилия, укрепват мускулите и им доставят енергия. Нервната система се нуждае от нищожни като количество, но незаменими химични съединения. Изключително важно е изходните продукти за тези „строителни материали“ да бъдат в точното време на точното място. Само така ще изпълнят предназначението си и ще направят от нашия спортен кон победител не за едно състезание, а за години напред.

Архив сп. ЕЗДА

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име