Когато конете остаряват

0
3675

Статията има за цел да подпомогне с информация и полезни съвети хората, които са взели решението и са предпочели да отглеждат възрастен кон. Насочена е и към онези, които се замислят дали да не закупят „някой позастаряващ“ за радост на семейството. С нея в никакъв случай не могат да бъдат изчерпани всички аспекти, свързани с остаряването при конете, затова ще наблегнем на най-основните и често срещани проблеми.

И така, когато решим да пенсионираме спортния си кон или да си закупим възрастен, първо трябва да потърсим отговорите на следните въпросите:

  • Способен ли съм и имам ли желанието да предоставя на този кон щастливо пенсиониране, грижейки се за него така добре, както когато е бил активен спортист?
  • Имам ли парите, времето и необходимите условия за да отглеждам възрастен кон?

Трябва да знаете, че за „пенсионера“ не са решаващи вашите емоционални чувства, а добрият живот, който го очаква. Трябва да сте наясно, че задълженията и отговорностите, които ще поемете, не са нито леки, нито евтини.

Кога казваме, че конят е стар?

Възрастта при нас хората се определя, освен с натрупаните години, но още и с виталността и жизнената енергия. Същото е и при конете. Възприето е един кон да се смята за стар след 20-годишна възраст. Не бива да бъркаме остаряването с амортизирането. Когато видим някой зле поддържан спортен кон, често си казваме „Ох, този изглежда доста стар“, а всъщност не е. Един добре гледан 20-годишен кон може да изглежда доста „по-лъскав“ от някой с 10 години по-млад, но зле поддържан. Темпът, с който конят остарява, зависи от фактори като: предназначение, натоварване, храна, почивка, настоящи и минали заболявания и др.

По какво ще познаем, че един кон е стар?

Хората с опит определят възрастта на коня по зъбите, телесното състояние, космената покривка, общия тонус и работоспособността. Старостта се познава най-вече по зъбите.

Остаряването променя тялото

Макар да сме гледали любимия си кон по най-природосъобразния начин, годинките не прощават никому. Постепенно започва масовото посивяване на космите по главата, около очите, ушите, муцуната, гърба и на носа. Гривата, опашката и копитата започват да растат по-бавно, очертават се контурите на черепа, изпъкват костите. Това се дължи не на намаленото количество подкожна мастна тъкан, а на пониженото количество вода в тъканите, което води до намаляване на кожния тургор.

Съществуват доста заболявания, засягащи възрастните коне, затова ще ги класифицирам в три основни групи

  • Първични – болести, характерни за старостта (например катаракта)
  • Болести, които засягат всички възрастови групи, но по-чувствителни към тях са възрастните коне (хормонални разстройства)
  • Хронични заболявания – това са такива, проявили се в млада възраст, но поради непълно излекуване се задържат в организма (най-често са свързани с дихателната система).

Намалена възможност за приспособяване. С нарастване на възрастта гъвкавостта на имунната система намалява и организмът не реагира адекватно на външните дразнения. Характерно за старите коне е, че те по-бавно сменят дългата си зимна космена покривка, което през първите по-горещи дни може да доведе до прегряване. Особено, ако конете се отглеждат целодневно на открито. Също така и резките застудявания могат да бъдат причина за банални, на пръв поглед, настинки, които, ако не се лекуват, може да се задълбочат в пневмония.

Зимно време, ако е необходимо, използвайте попона. Въздържайте се да къпете стария кон, ако времето е ветровито. Давайте периодично витамини C и E, а за привържениците на билколечението, добро действие върху имунната система имат алоето и екстракти от семена на грейпфрут (предлагат се и готови препарати). Имайте предвид, че препаратите на билкова основа действат с натрупване, затова не очаквайте светкавичен ефект. Сега много използвана е хомеопатията.

Нервната система също старее. Възникват проблеми с инервацията и кръвоснабдяването на органите. Нарушава се хармоничната работа между централната нервна система и вегетативната, при което страдат функции като храносмилане и усвояване на веществата. Може да ги подпомогнете като давате витамини от групата на витамин В (vit. B complex), съдържащи се обилно в пшеничените трици.

Сърдечно-съдова система.С възрастта издръжливостта и способността на конете за натоварване намалява. Като първи симптоми може да наблюдавате бърза поява на умора, нежелание за разходка, повърхностно и учестено дишане и изпотяване. Това са симптоми на сърдечната слабост. Непоносимост към резки климатични промени (особено горещо и задушно време). Нарушава се кръвообращението и снабдяването на тъканите с кислород. Ако процесът се задълбочи може да ви направи впечатление, че венците на коня са леко синкави (за ветеринарния лекар показателен е и цветът на конюнктивата).

Съдовата слабост се изразява с кръвотечение от носа, особено при натоварване и излагане на слънце през горещите часове на деня.

Много неприятни са отоците по крайниците в случаите, когато не са от травматично естество, а се дължат на намалена кръвна циркулация и задържане на лимфа. Ето няколко полезни съвета за стимулиране на кръвообращението при застойни отоци по краката:

  • правете студени компреси или обливайте краката със студена вода;
  • осигурявайте движение (разходките на ходом са достатъчни, не товарете коня с тръс и галоп!);
  • правете масажи на крайниците с гелове, съдържащи камфор, ментол, евкалипт;
  • вечер може да поставяте на сухо почиващи бинтове (но не ги пристягайте) и не забравяйте, че, ако това не помогне, трябва да потърсите помощ от ветеринарен лекар.

Да помогнем и на сърцето. Много фирми предлагат готови продукти, съдържащи екстракти от женшен, арника, глог, валерян, розмарин, чесън, маточина и комбинации от тях, които са подходящи за тези състояния.

 

Арника за стимулиране на сърцето, нервната система, кръвоспиращо, съдоуплътняващо, при контузии и болки в мускулите. Розмарин за черния дроб и жлъчката, артрит и ревматизъм, болки в мускули и гръб. Корен от женшен стимулира имунната система, подобрява адаптацията на организма, повишава аеробния капацитет на мускулите и белия дроб.

Всяка лека настинка може да се задълбочи и усложни при старите коне и дори да бъде фатална, ако не й се обърне внимание навреме. Заболяванията на дихателната система при възрастния кон по-трудно се поддават на лечение, което обикновено е доста продължително. Затова при първи симптоми се обърнете към лекуващия ветеринарен лекар, а междувременно може да давате в дажбата по 1 ч. лъжичка нишадър и пречистена сяра, хладка вода, затоплена дажба. При гъсти и обилни носни изтечения може да мажете ноздрите от външната страна с мазила, съдържащи ментол, евкалипт и камфор, които ще подобрят и стимулират дишането. Не оставяйте коня на течение; ако е необходимо, завийте го с попона. През лятото, ако конят е настинал, избягвайте къпането и използвайте сутрешното слънце за разходки.

Храносмилателната система също страда.

Възрастните коне имат нужда от зъболекар поне два пъти годишно. Остри зъби и неправилна захапка могат да бъдат причина за липсата на апетит, загуба на тегло и колики. Също така колики могат да бъдат причинени от некачествен фураж и стомашно-чревни паразити. Затова обезпаразитявайте редовно вашите коне! Не правете компромис с качеството на храната! Храносмилането и усвояването на веществата също се променят. Имайте предвид, че старите коне много бързо губят от теглото си и трудно възстановяват мускулната си маса, поради това, че преобладават катаболитните процеси (на разграждане), а ограниченото и леко движение не е достатъчно за трупане на мускули. Те имат нужда от 12-14 % повече протеини. Като добавка може да използвате продукти, съдържащи аминокиселини (готов градивен материал за организма) и традиционни за китайската медицина билки. Обръщайте внимание на всяка промяна в телесното състояние и нанасяйте съответните корекции в дажбата. Използвайте повече пресован овес и ечемик (при зъбни проблеми и смлян), въздържайте се от царевица и шротове. Ръж – може, но в малки количества. Давайте фуражи, съдържащи повече лесно смилаеми влакнини и внимавайте с въглехидратите. Доброкачественото сено е изключително важно за коня. Освен хранителните си качества, то съдържа витамини и спомага за водно-солевия баланс в организма. Добре е да давате и люцерна, която съдържа калции, а в пшеничните трици има много фосфор. Също така старите коне се нуждаят от 6-10 % повече мазнини, така че може да добавяте към дажбата растително олио от слънчоглед, царевица, соя, ленено семе. Това ще спомогне и за ослизяването на червата.

Ако сте предпочели да отглеждате коня си на пасище, не го оставяйте само на паша, защото може да се окаже, че тя е недостатъчна. Захранвайте го с изброените по-горе фуражи. Бъдете наблюдателни, всяко смущение в обмяната на веществата се отразява видимо върху телесното състояние, козината, копитата и общия тонус. Ако установите промени, незабавно потърсете помощ. Внимавайте и с плодовете, особено с ябълките в голямо количество (при ферментацията си образуват много газове). За стимулиране обмяната на веществата, макар и да е старомодно, давайте ябълков оцет (50 мл в 10 л вода).

Опорно-двигателна система. Конете са същества, чийто живот преминава в почти непрекъснато движение. Затова си помислете какво е за тях да ги наболява тук-таме някой крак. Важно условие за дълголетието и здравето на коня е той да бъде язден възможно най-правилно, а натоварването да съответства на възрастта и физическата подготовка (независимо от това дали ще го използвате за спорт, или сте го предпочели за верен приятел). Дори и да не сте професионалист, трябва да знаете, че неправилната езда, съчетана с неудобна амуниция и лошо подковаване, след време ще доведат до проблеми с гърба, мускулни болки, куцота, схванатост и др. Характерни за възрастните коне са артритът (който представлява възпаление на една или повече стави), артрозата (деструктивно ставно заболяване, свързано с разрушаване на ставния хрущял и промени в подлежащата костна тъкан), ламинитът (възпаление на стенния копитен живец), анкилоза (пълна неподвижност на ставите), схванатост, болки в гръб и поясница. Профилактично може да давате препарати, съдържащи хондроитин-сулфат, гликозамин (като важни съставки на хрущялите и сухожилията тези вещества ускоряват заздравяването им, намаляват болката, подпомагат и имунната система). Хиалуроновата киселина е основна съставка на ставната синовиална течност. Важни за опорно-двигателния апарат са калций, фосфор (в прецизирано съотношение), селен, цинк, желязо, витамин D, Е, Н (биотин).

Пикочо-полова система. Старите коне страдат от камъни в бъбреците, пикочния мехур и уретрата. Най-честите причини са предразположеност, състав на дажбата и варовитата вода. Много практично е с профилактична цел да давате в продължение на една седмица по една кафяна чашка ябълков оцет, разреден в кофа вода, и по връзка нарязан магданоз в дажбата.

При кобили на над 20 годишна възраст започва постепенно затихване на половите функции (нерегулярен или липсващ еструс, дължащ се на понижена или липсваща продукция на полови хормони в яйчниците).

Сетивата също са изморени. С нарастване на възрастта слухът и зрението намаляват. Прави ни впечатление, че конят по-лесно се стряска. Това може да се дължи на неспособността на лещата да регулира яснотата на образа. Важен за здравето на очите е vit A, който участва в образуването на зрителния пигмент родопсин. При недостиг се нарушава приспособителната способност на окото, изсъхване и образуване на язви по роговицата. Най-често срещаните заболявания при старите коне са катарактата и глаукомата.

Катарактата накратко представлява помътняване на лещата на окото. При нас това се свързва с постепенно намаляване на зрението, замъгляване, размазано виждане. При конете навярно не е по-различно. При хората ефект има единствено оперативното лечение, но при нашите приятели засега не се практикува, а и операцията се прави под пълна упойка, което е доста рисковано за един 20 годишен кон. И така дотук с класическата медицина, ами сега? Това състояние не може да бъде излекувано, но процесът може да бъде забавен, а състоянието облекчено, чрез методите на хомеопатията (не предприемайте нищо на своя глава, винаги търсете помощ от ветеринарен лекар). Симптомите, на които трябва да обърнете внимание, са: зачервяване на окото, присвити и мътни очи, поява на сиви петна, усилено мигане, жълти изтечения.

Глаукомата се характеризира с повишаване на вътреочното налягане, болезненост , увреждане на почти всички вътреочни структури, прогресивно развиващо се разстройство в зрението, завършващо почти винаги с ослепяване. Причини за това състояние могат да бъдат: травма, свръхпродукция на камерна течност или намаленото й оттичане. Това, което трябва да ви направи впечатление, е, че окото изглежда по-голямо, като че ли е по-отворено, очната ябълка е изпъкнала, миглите са насочени по-нагоре. Лечението може да бъде медикаментозно и оперативно, изборът на което е в ръцете на лекуващия ветеринарен лекар и зависи от степента и характера на настъпилите усложнения.

Грижи за кожата.

Търкалянето в прахта е важно за коня. По този начин той се предпазва от кръвосмучещите насекоми, масажира гърба и подобрява кръвната циркулация. Въпреки това е необходимо да поддържате нужната хигиена. Важни за здравето на кожата са vit А, Е, биотин, цинк. Често срещано заболяване на кожата при старите коне е меланомата (хиперпигментация, свързана с прекомерната продукция на пигмента меланин) и саркоидът. По-често се среща при сивите коне. Предилекционни места са устни, ноздри, перинеална област, по вътрешната страна на бедрата. Лечението се характеризира с оперативно премахване на образуванията.

Сред слепите и едноокият е цар…

Въпреки загубата на едното или двете очи, конете се справят сравнително добре в позната среда. Важно е да не поставяте коня в непозната за него обстановка или му дайте време да свикне, по време на езда му позволявайте да се оглежда и не му се сърдете, когато се стряска. Не подхождайте към коня откъм незрящата страна, използвайте гласа, за да предупредите за присъствието си. Изключително важно за слепите коне е да не променяте средата, в която живеят. Те имат по-голяма нужда от вашето внимание и грижи.

И другарче за компания…

Не оставяйте коня да скучае без компания. Съжителството с другарче, макар и да не е кон, би било полезно за физическото състояние и духа на стария. Това важи особено за слепите коне.

Желание за игра. Ако старецът е жизнен и има желание да играе, значи се грижите добре за него. Има какво още да се каже по темата, но запомнете, че независимо от избора за отглеждане (целогодишно пуснато или в бокс с периодични разходки), конят има нужда от:

  • Подслон – място, което да го предпази от студ, жега, слънце и досадни мухи.
  • Вода на воля и достатъчно храна, за да бъде в добро телесно състояние.
  • Безопасен падок, където да може да се разхожда достатъчно.
  • Безопасен бокс с дебел чист постел и добра лична хигиена на коня.
  • Грижи за зъбите два пъти годишно. Ако конят няма апетит, губи тегло и има лош дъх.
  • Грижи за копитата. Те трябва да бъдат редовно подрязвани, а ако е нужно, може конят да бъде подковаван.
  • Компания – ако изберете за компания непознат кон, наблюдавайте поведението им, защото новакът може да прояви доминантно поведение и да не позволява на другия да се храни.
  • Редовни ваксинации и обезпаразитяване
  • Редовни прегледи от ветеринарен лекар
  • И не на последно място, от вашето внимание, обич и добро отношение.

А когато дойде краят…

Най-честите причини за смърт при старите коне са коликите, язвите на стомаха, недостатъчност, свързана със сърцето и бъбреците. Ако поради заболяването конят изпитва силни болки (агония) и е въпрос на време кога ще настъпи смъртта, въпреки вашите чувства, може би ще е по-добре конят да бъде хуманно приспан. Мисълта, че все някой ден ще настъпи краят, не бива да ви кара да възприемате грижите за стария кон като бреме. Ако имате желанието и възможността да осигурите на възрастния кон да изживее финалните си години комфортно и сигурно, го направете. Защото той все още има с какво да ви радва. Няма нищо странно или погрешно да се отдадеш на стар и ценен приятел.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име