Бъдете внимателни с използването на попони

0
2474

Зимната козина на коня върши чудесна работа, като изолира студа, запазва и поддържа топлината на тялото му. Когато докосваме коня с голи ръце през зимата, той чувства студа ни. Докато неговата топлината е насочена навътре в тялото му и  нашата гола ръка не може да я усети. Експертите препоръчват попони да се използват само на коне със специални нужди, като подстригани, стари, болни, слаби коне, които са студенокръвни по природа и които са оставени на открито без подслон. Млади, здрави коне с подсигурен подслон нямат нужда от попони.

  • Ако все пак ползвате попони, слагайте ги на коня, тъй като той адаптира температурата си, според това дали стои с попона или не.
  • Имайте предвид, че вашата представа за студ, не съвпада с представата за студ на коня. Не слагайте твърде тежка или дебела попона.
  • Влажното студено време е по-лошо от сухия студ за конете. Попоните са необходими при дъжд, за да предпазят конете от преохлаждане.

Осведомете се за възможните проблеми, които могат да възникнат през зимата.

Точно като нас, конете боледуват през зимата и е важно да знаете за какво да внимавате и как да се справите с проблемите, които може да възникнат.

  • През зимата конете са податливи на заболявания на дихателните пътища. Натрупване на плесени и прах в конюшнята може да допринесат за различни заболявания на дихателните пътища. Постарайте се това да се предотврати като се осигури подходящо проветрение и като изкарвате колкото може повече конете на открито, за да дишат чист въздух. Редовно почиствайте боксовете.
  • Конете също са податливи на кожни проблеми през зимата, като загниване от влагата, сърбеж от залежаване, трихофития, въшки и инфектирани драскотини. Поддържайте коня чист, спретнат, използвайте подходящи медикаменти. Бъдете внимателни, не покривайте с попона мокър кон, или ползвайте само дишащи попони, които позволяват влагата да се изпарява навън. При кожни заболявания извикайте вашия ветеринарен лекар за незабавно лечение.

Отделяйте повече време за коня си през зимата

Дори и при лошо време, отидете при коня в конюшнята, поговорете с него, почистете го, просто бъдете с него. Той ще оцени вашата компания и това ще засили връзката помежду ви. Това ще ви помогне по-лесно да дочакате подходящ ден за зимна езда, както и идването на топлите дни.

  • Редовно отделяйте време за почистване и сресване на коня през зимата, без значение какво е времето.
  • Ако не можете да посещавате коня си толкова често, колкото ви се иска, заради зимните условия по пътищата и др, трябва някой друг да го наглежда редовно, за да сте сигурни, че той е добре.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име