Покана от Volvo

0
1957

Новият модел на успешния SUV XC60 на Volvo ме кани на среща за тест,  без да знае, че нямам почти никакъв опит зад волана. „Споко !“, казва визуално новият XC60, който много прилича на големия си брат XC90.

Спокойна съм, защото съм в най-сигурния модел на света произвеждан сред автомобилите, второ аз съм на задно дясно място и пътувам с  „тигрите“ на автомобилната журналистика.

И ако всички автомобилни братя по перо започват от пред назад, аз ще започна от зад напред. Пътувам в светлина и определено луксозна среда, която се допълва от компетентните коментари на колегите ми. Докосвам материалите, усещането е за наслада и задоволство. Нямам представа кое какво е като материя и не ме интересува. Чувствам се добре. Удобно ми е.

Слушам с интерес, защото се оказва, че съперници на новото Volvo XC60 са BMW X, Audi Q5, Mercedes GLC…звучи ми много добре, ама ще трябва и в тях да се повозя и да ги подкарам. По всичко личи, че моят кавалер на тази среща е много важен модел за шведския производител, а в Германия дори е най-продавания модел на марката.

Въобще не ми се мърда от мястото, но идва и моя ред да шофирам. Рицарите с мен закачливо се шегуват, но остават джентълмени. Получавам 123 съвета, какво да правя, докато накрая само един казва „ Пали и тръгвай “. Слушам само него, а Volvo- то мен.

Умирам от кеф, защото се харесахме. Първо плахо, сетне се хванахме за „ръце”. Преоткрих магистрала „Тракия“ и смятам, че е отлична, което предизвиква бурен смях от журналистите до мен. Избрания „комфортен режим“  на шофиране поглъща, изправя, изглажда или както искате ги  наречете всички неравности, от които всички се оплакват.

Карам със 100 км/ч, но ми се струват, че съм ужасно бавна. Натискам газта, вече съм на 130 – 140 км. Убедена съм, че карам бавно, докато един глас от задната седалка не ми казва. „ Скоростта увлича, не се усеща. Глобите са солени“.   

Държа леко волана. Връщам скоростта между 50 и 100 км/ч, за да изпробвам колкото мога от многобройните системи за сигурност. Колата засича други автомобили, хора, велосипедисти и дори животни на пътя посредством системата City Safety, усъвършенствана с функция за подпомагане на кормилното управление Steer Assist, която се активира, когато автоматичното задействане на спирачката не е достатъчно да предотврати сблъсък. Функцията Oncoming Lane Mitigation пък, помага избягването на удари с автомобили в насрещното платно в случай на неволно отклонение – кормилното управление само връща автомобила обратно в собствената лента. Системата Pilot Assist ме впечатли, защото ми предлага полуавтоматично шофиране с контрол на завиването, ускорението и спирането на автомобила при движение по пътища с маркировка и при скорост до 130 км/ч. Налична е като опция в новото ХС60. Този автомобил е за мен – кара се сам.

Така, че мога да обърна внимание и на системата за свързаност. Забавна, модерна, иновативна. Взаимодействието със сензорния екран на таблото е лесно и естествено. Точно като използването на таблет, всички функции могат да се контролират напълно интуитивно.

 

Infotainment системата Sensus Connectна Volvo фокусира вниманието ми върху най-важните неща, които ми трябват. Голяма навигационна карта. С Volvo On Call App мога да изпратя крайната точка на моето пътуване от  смартфона си директно в навигационната система на XC60. Имам инфо за локацията на автомобила дори и в непозната местност и т.н. Също като всички автомобили от моделното семейство 90 и SUV-ът на Volvo се оборудва както с Apple CarPlay,така и с Android Auto.

За тези, на които им е скучно да пътуват в тишина, аудиосистемата на Bowers & Wilkins осигурява кристален звук с идеално разположение на високоговорителите и субуфер с вентилация.

От Volvo са решили проблема с въздуха в купето, ако случайно попаднете в задръстване в тунелите на АМ Тракия. Системата за пречистване – CleanZone, филтрира вредните частици, които замърсяват въздуха отвън, за да внесе в купето на автомобила свеж  скандинавски въздух. И тук идва темата за екологични двигатели на Volvo с грижа за околната среда

Volvo XC60 се предлага с носителя на специална награда при XC90 T8 Twin Engine – бензинов Plug-in хибрид двигател, с 407 к.с. и ускорение от 0 до 100 км/ч само за 5,3 секунди. При нормално шофиране агрегатът се движи в режим Hybrid, при който предните колела се задвижват от 2-литров, 4-цилиндорв бензинов мотор, оборудван с механичен турбокомпресор, а задните – от електрически мотор с мощност 80 к.с. С едно натискане на бутона шофьорът може да превключи изцяло на електричество, което е от огромна полза в натоварения градски трафик. Максималният пробег в електрически режим е 43 км, преди отново да се премине на стандартния хибриден режим.

Хибридният двигател на ХС60 намалява въздействието върху околната среда, като осигурява нисък разход на гориво от 2,1 л/100 км и вредни емисии от едва 49 г/км.

Новото ХС60 дебютира още с D4 дизелов двигател с мощност 190 к.с. и D5 с PowerPulse технология и 235 к.с. Автомобилът се предлага и с Т5 бензинов двигател с 254 к.с., както и Т6 с турбокомпресор и механичен компресор, с 320 к.с. и 400 Нм въртящ момент.

И накрая за така важния пътен просвет, който със своите 216 мм на XC60 го поддържат стабилен на пътя и осигуряват плавна возия върху всякаква пътна настилка. Модела се справя с всякакви пътища – от високоскоростни магистрали, през извънградски терени до малки градски улици.

Новото Volvo ХС60 ще замести изцяло настоящия модел, който 9 години след премиерата си се превърна в бестселър в премиум сегмента на средните SUV автомобили в Европа с повече от 1 млн. продажби. Към момента ХС60 съставлява 30% от всички продажби на Volvo в световен мащаб. Очаква се новото Volvo XC60 да бъде още по-успешен и продаван модел от предшественика си.

Базовата цена на ХС60 с дизеловия двигател със 190 к.с. и най-изгодното ниво на оборудване „Momentum“ ще стартира на пазара с цена около 96 000 лева. Най-мощният двигател, T8 Twin Engine AWD ще струва минимум 135 000 лв.

К.Б.

снимки: Тони Тончев

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име