До Сафаалан с Nissan

0
2845

Едно лятно приключение, което отвежда голямата ми фамилия до турското селце Сафаалан на 470 км от София и на 110 от Истанбул . Идеята е възрастните ми родители да гостуват на свое приятелско семейство с което във времето на соца са споделяли младините, да се видим ние децата (вече на по 45-50 години) и естествено да се запознаят внуците.

Така в просторния Nissan X-Trail на три реда седалки пътуваме три поколения.

Следвайки посланието на модела „Повече мощ за повече приключения“ се доверявам изцяло на 2,0 –литровия двигател с мощност от 177 к.с. който въобще не се интересува колко човека сме в купето – шпори вятъра и ни носи към границата. Децата са развълнувани, за първи път ще ходят в Турция.

Пътят до КПП „ Капитан Андреево“ е като песен. Магистралите „Тракия“ и „Марица“ не ги усещаме, играем на думи и се забавляваме. Този модел на Nissan е с трансмисия Xtronic CVT , която в комбинация с автопилота, ми позволява да съм равностоен „играч“ с останалите в купето.

С всеки изминат километър, всеки от своя ред седалки се убеждава в изискания комфорт и точния избор на автомобила за изминаване на големи разстояния.

Флагманския си кросоувър X-Trail на Nissan, с 2.0-литров дизелов двигател, е перфектният партньор за семейни пътувания. Версията се предлага с пет или седем седалки, отлично товарно пространство, интелигентни решения за съхранение и достатъчен капацитет за теглене.

Докато чакаме на границата имам възможност да погледам автомобила отвътре по-детайлно. Интериорът предлага премиум комфорт и пространство, за да отговори на нуждите на модерното семейство, което в нашия случай е поканило на пътешествие и баба и дядо, а гъвкавата система на модела осигурява изключително пространство за пътниците и багажа, който успяваме да подредим спокойно нищо, че е за 6 човека и подаръци за още толкова.

При проверката на багажа на митницата с удоволствие отварям електрическата врата на багажника, контролирана чрез бутон върху нея, чрез Nissan Intelligent Key или чрез бутон до шофьорското място. Опитния митничар, с отварянето на врата на багажника, разкрива иновативната система Luggage Board на Nissan, която позволява рафтовете и разделителите да се регулират във всяка от 18-те конфигурации и ми вдига палец в знак на одобрение. Служителят в зелена униформа е напълно наясно и със скритото отделение за съхранение на ценни вещи в багажника, които стандартно е с обем е 550 литра (445 л при 5-местната версия и 135 л, когато се използва третият ред седалки). При сгъване на всички седалки товарното пространство достига 1982 литра.

 

Стъпваме на съседска земя и децата измрънкват, че искат да гледат, а нямат пълната видимост. Е, това е единственото неудобство на „трети ред“ – няма видимостта на предните два реда седалки. За компенсация им демонстрирам електрически отварящият  се панорамен покрив и ги черпя с охладено безалкохолно от поставките за чаши, които са с опция за подгряването/изстудяване. Обещавам им дори да изпробваме един от режимите на кръглия бутон за задвижване на четирите колела (4WD), но до края на пътуването така и не попаднахме на подходящ терен. Дори и селските пътища в Турция са гладки, като тепсия. За  авторитет пред 75-годишният ми баща пояснявам, че Nissan X-Trail  се предлага и с версии с 6-степенна механична предавателна кутия и 4WD, както и Xtronic CVT със задвижване на предните колела (2WD). За бабата, оставих насладата и вниманието от кожена тапицерия с двоен шев, LED интериорно осветление и черната гланцова облицовка с метални акценти. А, на тийнейджърите нямаше нужда да разяснявам за 7-инчовата мултимедийна система NissanConnect със сензорен екран, която включва DAB цифрово радио, Bluetooth свързаност и аудио стрийминг…всичко бе разгадано макар и от третия ред.

Пътят до селцето Сафаалан е близо 5 часа, време в което спокойно всяка жена може да обясни на съпруга си от какъв автомобили има нужда. То е ясно – от кросоувър.

Nissan X-Trail 2.0 дизел е перфектното предложение за нова семейна кола, която предоставя безопасно и сигурно изживяване на пътя, благодарение на всеобхватна гама от модерни и интелигенти системи за управление. В това число се включват технологиите Nissan Safety Shield, като Intelligent Emergency Braking, Driver Attention Alert, Traffic Sign Recognition, High-Beam Assist, Blind Spot Warning и Lane Departure Warning.

Автомобилът се предлага също с Vehicle Dynamic Control, Brake Assist, Active Ride Control, Active Trace Control, Active Engine Brake, Intelligent Park Assist, Hill Start Assist и Intelligent Around View Monitor с Moving Object Detection.

В основата на позиционирането на X-Trail, като идеалния автомобил за семейни експедиции, стои опционалната система All-Mode 4×4-i. Когато автомобилът е оборудван с нея, водачите могат да избират между режим на постоянно 2WD задвижване за максимална ефикасност; Auto Mode, който постоянно следи и регулира баланса на въртящия момент между предните и задните колела, осигурявайки най-доброто сцепление; и WD Lock Mode за най-предизвикателните условия. Тази система осигурява върховно спокойствие, независимо от настилката.

All-Mode 4×4-i означава, че Nissan X-Trail 2,0 дизел е способен автомобил за водачите, които търсят теглещ модел. Капацитетът му за теглене е 2000 кг при механичния модел и 1650 кг при двете версии със CVT трансмисия, превръщайки автомобила в подходящ за теглене на каравани, лодки и ремаркета.

Без ремарке, но с цял тон подаръци, пристигаме в Саффаалан. За мащабите на Турция, село от 2-3000 души е малко населено място. Известно е с едноименната си джамия и две –три по-големи кафенета, където се събират на лаф-моабет само мъжете от селото. На голям пазар се ходи в близкия съседен град  Черкезкьой.

Със сърцати думи и горещи прегръдки, ни посрещат Назим и съпругата му Хатижде. Двете му деца Абдула и Хафизе, вече женени с деца, а до тях и снаха и зет. Посрещането е като да са ни чакали цял живот. В двора е само възрастната баба, а на децата прабаба. Точно, като по филмите – достолепна. Всички й целуват ръка, а сетне допират дланта си в челата за благословия от най-възрастния в семейството. Привичките у тези хора са запазили уважението към беловласите. Традициите и обичаите на семейното огнище, молитвите, вярата, богобоязанта са създали прекрасна среда и невероятна ценностна система у  младите.

Останалото от това пътешествие бе подплатено със спомени у старите, дълги разговори между младите и що е то Босфора за подрастващите. Емоция от преминаването „под вода“ в тунела Евразия, който свързва европейския и азиатския бряг на Истанбул под Босфора. Тръбите на тунела са на дълбочина 106 метра, а дължината е 14,6 км. С Nissan X-Trail преминахме и по висящия мост над Босфора „Явуз Султан Селим”, опитахме печени кестени и прословутия турски чай, сетне солен айрян на Капалъ чарши и Египетския пазар и накрая се събухме, за учудване на модерните български тийнейджъри, в молитвените Света София и Синята Джамия. Е, само заради децата и разходка с корабче….

Сбогуването със семейството на Назим и Хатидже беше точно като турски сериал… с насълзени очи от старите родители питащи дали и кога ще се видят пак, красиви думи за малкото щастие от тридневната среща, пожелания  за живот и здраве. Не ръкостискат на изпроводяк в Сафаалан, поверието гласи, че ако искаш да видиш някого отново не му казваш „Довиждане“.

Nissan X-Trail 2.0 dCi CVT 4×4 Ultimate

  • 2,0-литров 4-цилиндров турбодизелов двигател
  • CVT безстепенна автоматична скоростна кутия
  • 177 к.с. макс. мощност при 3750 об/мин
  • 380 Нм въртящ момент при 2000 об/мин
  • 10,0 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч
  • 196 км/ч максимална скорост
  • 6,1 л/100 км среден разход на дизел
  • 162 г/км емисии на СО2
  • 49 690 лв базова цена на модела
  • 72 380 лв цена на тествания модел

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име