Вредни ли са захарните кубчета за конете?

0
5849

Дали така обичаните от конете захарни кубчета наистина са полезни за тях, или им вредят, е въпрос, който всеки собственик си задава. Отговорът на този въпрос се съдържа в количеството на захарта, което се дава на животното, в натовареността му, в неговото физиологично и здравословно състояние. Не трябва да забравяме, че захарта или цялата група на въглехидратите е един от трите основни хранителни компонента, а именно: въглехидрати, мазнини и белтъци (протеини). А точно въглехидратите са тези, които първи влизат в метаболизма и най-бързо доставят енергия на организма.

Естествено е, че едно-две захарни блокчета не могат да попречат по никакъв начин на организма на животното, а в същото време са сред любимите му лакомства. Проблемът настъпва с прекаляването, с получаването на захар под формата на различни добавки (захар в дажбата, захарни кубчета, мед, меласа и дори даването на глюкоза), както и недостатъчното изразходване на получената енергия. При тези случаи очаквани проблеми могат да бъдат от кариеси до трайна неработоспособност на животното вследствие на ламинит.

Установено е, че бонбоните и захарните блокчета могат да доведат до кариеси на зъбите. Установено е, че даването им на хиперактивни коне също така може да доведе до увеличаване на тяхната активност, при което те да станат опасни за хората и другите животни около тях, както и за самите себе си. Добре знаем, че при диабет (заболяване на задстомашната жлеза) се контролира количеството на получените въглехидрати чрез храната, следователно при неизследване и неконтролируемо постъпване на въглехидрати в организма може да се стигне до състояние на хипергликемична кома и смърт. Неусвояването на голяма част от въглехидратите би могло да доведе до бурното им ферментиране в дебелите черва, което от своя страна да стане причина за диария и колика. Предполага се, че някои въглехидрати влияят на механизма за възникване на ламинит – заболяване, от което животните остават трайно куци, ако не бъдат приспани, поради наличието на болка или в зависимост от броя на засегнатите крайници. От съществено значение е и физиологичната натовареност на коня. При състезателните коне е изключително необходим бърз и лесно достъпен източник на енергия, а това са въглехидратите, защото първи навлизат в метаболизма, първи се разграждат и доставят най-бързо енергия. Следователно при тези животни има по-завишени нужди от въглехидрати, но когато животното не се натоварва и почивката е значително повече от работата, то трябва да се направи корекция в състава и количеството на въглехидрати в дажбата. В противен случай ще се стигне до състояние, което се нарича „Празнична болест“.

Не забравяйте, че захарчетата или бонбонките, които давате на вашите коне, са израз на благодарност за добре свършена работа, както и израз на вашата признателност и любов. Не се притеснявайте да им давате кубче любов под формата на захарче или бонбонче, стига това да не е в прекалено голямо количество и да започне да им вреди. При наличие на притеснения от ваша страна се свържете с ветеринарен лекар – той може да ви даде подробна информация и да ви помогне да установите състоянието на вашия кон.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име