Българи станаха четвърти на Европейското първенство по издръжливост

0
4779
Отбор България

Иван Стойчев е четвъртият  българин, който получава квота за Световните конни игри догодина в САЩ.

Денис, Иван и Румен

Иван Стойчев с Моз, Денис Фурлански с Помпей и Румен Боянов с Тиауан завоюваха четвъртото място в дисциплината ендюранс по време на Европейското, което се проведе в Белгия.

Заслужена победа, която идва след многогодишен труд за нашите ездачи. Тази година най-младата ни конна дисциплина отбелязва 10 години от своето официално съществуване в България. Победата идва в знак на усилията и верния път, по който вървят българските състезатели.  България зае 4-то място от общо 13 нации на Европейското първенство по ендюранс Brussels Equestrian Endurance Masters, което се проведе вчера в парк Bois de la Cambre, разположен в края на гората Сониан в столицата на Белгия.

Тази победа носи квалификация на Иван Стойчев и Моз за световните конни игри в САЩ догодина. Денис Фурлански получи същата квалификация с кон Дебра юли месец в Италия, а  вчерашното му представяне му донесе квалификация и с Помпей  – така Денис  ще има резервен кон при участие в Щатите.

Треньорско и ветеринарно решение бе четвъртата ни състезателка Катина Лютова да не стартира във вчерашния ден.

„Дълго чакана победа. Този успех е резултат от една дългосрочна стратегия за тренировки и отглеждане на коне. Трябва да бъдем много горди с постигнатото. Важното е, че сме сила и отбор, с който останалите в Европа вече ще се съобразяват. Интересно мнение са изказали ветеринарните специалисти в Брюксел  още по време на предварителния медицински преглед, че българските ездачи се очаква да завършат отборно някъде между 5-то и 8 –мо  място. В този смисъл, ние надминахме всички очаквания и много се гордеем с постигнатото” споделя Ружа Недкова – част от отбора на клуб Bucefal Endurance, която коментира състезанието и победата от България.

Първо място за Сабрина Арнолд

Първото място в състезанието на 160 км бе спечелено от германката Сабрина Арнолд с Tarzibus. Те се движиха средно с 22 км/ч и завършиха 15мин. преди да се появи следващият претендент за медал. Испанецът Алекс Люк Морал с Calandria PH взе среброто, бронзът остана за сънародника му Ангел Сой Кол с Tonik de Becherel.

„Конкуренцията е била жестока, теренът  тежък. Само си представете, че имена като световните шампиони от Испания Мария Алварес и мъжа й отпаднаха. Много други участници подцениха терена, който бе наситен с  множество изкачвания  и спускания  и на места – чакъл и камъни. Нашите коне бяха в топ форма и вървяха през цялото време без да дават признаци на умора, благодарение на отличната стратегия” – допълва Ружа в коментара си.

Победителите

Следващото състезание,  на което ще участват българите е Балканиадата в Румъния на 23 септември.

Още веднъж честита победа  на нашите момчета и да припомним, че догодина за САЩ за Световните конни игри летят Денис Фурлански, Катина Лютова, Румен Боянов и Иван Стойчев.

Днес в 8:00 бе стартът на CEIO Жени 120 км, и CEI2* 120 км, които са под шапката на Шейха Фатима и Шейх Масуур, а утре е последната фаза от спортното събитието – изпитание за млади коне CH-M-7Y-120 км.

снимки: Ружа Недкова, FEI

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име