В добра физическа форма вместо дебел

0
1838

Само 900 грама концентриран фураж на хранене при два часа интензивна тренировка? В конезавода Варендорф се поставя само по малко овес в яслата и това не е по финансови причини. Наднорменото тегло, коликите или фрактура на костите трябва да бъдат намалени, а работоспособността да се увеличи чрез новата програма за хранене.

Като по команда всички коне повдигат главите си и поглеждат със заострени уши към прохода между боксовете на конюшнята. Зад ъгъла с потракване се задава сеновоза. Два от жребците изцвилват кратко, след това отново се възцарява спокойствие. Никакво цвилене, никакво шумно тракане по стената на бокса, никакво риене, както преди по време на хранене. Внимателно, но спокойно конете стоят в боксовете си и очакват обедната си дажба. „Планирано тегло 600 килограма, фактическо тегло 600 килограма, по обяд четири килограма сено и 900 грама концентриран фураж, както и 40 грама каменна сол и един килограм моркови“ е написано на табела пред бокса на Дон Бедо. Един от посетителите на конезавода поглежда малко учудено тези данни: толкова малко концентриран фураж? И все пак 900 грама са даже едно от най-големите количества, които жребцте получават в яслата. И само тогава, когато са го заслужили. При изпълнението на лека работа са само 300 грама.

От началото на годината Сузане Шмит-Римкус заедно със своя сътрудник промениха начина на хранене в конезавода Варендорф, за другите пунктове програмата трябва да бъде приспособена през следващата година: В добра физическа форма вместо дебел, назад към природата, гласи мотото. „Основната идея беше конете да са по-продължително време работоспособни“, обяснява ръководителката на конезавода, която през цялото време се бори против това, теглото на жребците постоянно да се колебае. Те се изправиха пред въпроса – Кога трябва да отслабват, кога трябва оптимално да бъдат обгрижвани? „В голямо предприятие като нашето храната се дава винаги от различни сътрудници, работещи в различни служби и всеки от тях има по-различна представа за това, кога един кон е твърде дебел.“ Проблемът на субективната оценка започва още от самия човек и касае не само количеството на фуража, но и правилния състав. „Това ни даде повод да се замислим, че толкова много известни коне са умъртвени след колики или тежки фрактури на костите. От гледна точка на техните собственици тези коне са били оптимално обгрижвани.“ Два пъти в месеца всеки жребец бива претеглен.

Научно ориентиран

Тъй като добре обмисленото хранене не е непременно и най-доброто, то новата концепция за храненето се ориентира към научните познания. Дитберт Арнолд, който обучава начинаещите майстори по икономика на конете в Немската школа по езда на конезавода по специалност “Хранене”, е разработил софтуер за хранителен режим „WINration“ (издателство ФН), в който е изготвен дажбен план за всеки жребец. „При храненето на жребците вземаме под внимание теглото на всеки отделен кон, колко мазнини има по ребрата, колко висока е стойността на pH във водата на изпражненията и по колко работи ежедневно. Установява се количеството на фуража за всеки жребец и се претегля при всяко хранене“, обяснява преподавателят от професионалната школа. Ако възникнат съмнения за това, дали е здрав конят или му липсват определени минерални вещества, му се прави допълнително кръвна картина. Всички коне биват претегляни двукратно през месеца – при 140 коня това отнема почти един следобед.

Тъй като само теглото не може да подскаже твърде много за това, дали конят е твърде дебел, то елементите от индекса Body Condition играят съществена роля, при което могат да бъдат изчислени мастните депа. „Погалваме конете с лек натиск над ребрата. При това би трябвало да се усети малък слой над ребрата, който обаче не трябва да се извива дъгообразно под ръката – тогава конят е твърде дебел. Другите елементи от телесния индекс като мастен слой на крупата и шията при жребеца могат да се преценят трудно“, казва Дитберт Арнолд. Стойността на pH във водата на изпражненията се установява с електронен измервателен уред на всеки две седмици – който иска да го провери сам, може да използва и тест-ленти. Пресните изпражнения набъбват с дестилирана вода в съотношение едно към едно. Ако стойността на pH се намира под 6, това показва твърде високо съдържание на киселина в червата. „Киселината разрушава бактериите – това е все едно, например, да поставиш краставици в киселинна вода, за да издържат по-дълго време. В червата киселината намалява бактериалното храносмилане, конят има намалена чревна дейност“, обяснява експертът по хранене. „За дълъг период от време се печели по-малко енергия. Минералите се уползотворяват по-малко, калцият дори се разрушава. Оттам и твърде голямото количество киселина способства за възникването на възпаление на червата, колики, възпаление на копитата и счупване на костите.“ Запитването на Дитберт Арнолд до “Застраховане Юлценер” показа, че броят на спешните колики е нараснал от 1970 г. до 2004 г. с 886 процента. Число, което ни кара да се замислим, ако не би дори всички случаи могат да се обяснят с грешки в храненето.

Дон Беда I

Планово тегло: 600 кг, фактическо тегло: 600 кг

Хранене:

Сутрин груб фураж

концентриран фураж

смеси

4 кг сено

0,9 кг

 

На обяд груб фураж

концентриран фураж

смеси

 

4 кг сено

0,9 кг

1 кг моркови

5 г каменна сол

Вечер  

груб фураж

концентриран фураж

смеси

7 кг сено

0,9 кг

 

Повече сено в спортното хранене на конете

„В конезавода във Варендорф случаите на колики в течение на последните месеци са намалели“, съобщава Хартмут Хехверт, първият главен майстор на седлото в конезавода. В основата на храненето се намира сеното, което покрива нужната издръжливост. В края на сеновоза отстрани се намира самоделно направен кантар. Дажбата е претеглена много щедро: средно са около 12 кг на ден. При храненето със сено конете отделят значително повече слюнка, отколкото от концентрирания фураж. Тя неутрализира киселината в стомашно-чревния тракт. При голямо количество концентриран фураж напротив – намалява се стойността на pH на 6 или пада и по-надолу. „Критиците на големите количества груб фураж често казват, че

конете получават “сенов корем”, споделя Арнолд. „Това е погрешно! Конете имат повече вода в тялото. При продължителното дъвчене те произвеждат повече слюнка и пият повече вода. В това има голямо предимство – конете могат да се потят по-дълго и по този начин охлаждат тялото си за по-дълго време. Това е ограничаващ фактор по време на работа. Освен това кръвта е по-рядка, мускулите се уголемяват, снабдявайки се с повече кислород.“ Без ни най-малко да привлича вниманието на посетителите, всеки жребец стои в ъгъла на бокса си и яде сено. Конете са заети за достатъчно дълго време и вследствие на това по-свободни – за 1 кг сено са им необходими около 50 до 60 минути, а за същото количество концентриран фураж – само 10 минути. И под седлото конете изглеждат много по-уравновесени. „По-рано, преди всичко младите животни, в начало на работата побягваха и се изправяха на задните си крака. Трябваше да мине известно време, докато бъдат подтикнати да работят правилно. И тогава им свършваше въздуха“, твърди Сузане Шмит-Римкус. „Днес с конете може да се започне работа много по-рано и вследствие на това по-интензивно. Това се отразява положително на оформянето на мускулатурата.“

300 грамови стъпки

Конете получават концентриран фураж само в зависимост от тяхната производителност на труда, която се дели на лека, средна и тежка. Кон, който например е направил 20 минутен ход, преминава в 15 минутен тръс и галопира 10 минути, извършва лека работа и получава 300 грама на хранене. За тежка работа, при която конете правят например 120 минутен ход, преминават в 60 минутен тръс, 10 минути галопират и се потят, са предвидени около 900 грама. Под каква производителност “пада чулът”, ще бъде точно установено през следващата година. „Мисля, че това се получава при лека до средна степен на работа, при която жребецът не се дразни твърде много“, казва Дитберт Арнолд. Дажбеният план се променя веднага при смяна на тренировката, така че да се избегнат колебанията в теглото. При това в яслите вече няма обелки от картофи, а само „Фураж за сила Варендорф“ – той се произвежда в конюшнята със собствената смесителна система на конезавода и съдържа до 60 % овес и до 40 % ечемик. Който прокара ръка през зърното, усеща по кожата си лек маслен филм. В смесителната машина към фуража се добавя слънчогледово олио. Това доставя енергия и възпрепятства разпрашаването на фуража. Освен това витамин A, който се съдържа в морковите и принадлежи към мастноразтворимите витамини, може да се използва само в съчетание с растително масло. Другите витамини, елементи и микроелементи се добавят само в случай на необходимост. „Трябва да бъдем много внимателни. По мое мнение възникват повече вреди от предозиране, отколкото от по-малкото дозиране. И действително е известно, че жеребците например, се нуждаят от по-големи количества цинк, но не може всички да бъдат поставени под общ знаменател. За определяне на точната дозировка трябва да се направи кръвна картина“, твърди Дитберт Арнолд, който обяснява, че за старите коне трябва да бъде разработен специален план, тъй като те се нуждаят от по-големи количества хранителни вещества. Единственото прахче, което се поръсва върху фуража за обедната дажба на всички коне, е каменната сол – в зависимост от производителността на труда, в разни количества, тъй като потенето служи за мерило. Чрез солта се изравнява съдържанието на електролита, преди всичко на натрия и хлора. Солта допълнително задържа влажността в тялото и се грижи за правилното действие на лигавиците, така че вирусите и бактериите да не могат да се настанят в тях.

Девет месеца след смяната на фуража Сузан Шмит-Римкус и Дитберт Арнолд са убедени, че следвайки новата концепция, ще хранят конете още по-добре в съответствие с потребностите им. Това, че въпреки повишаващите се цени на зърното се икономисват средства, е положителен допълнителен ефект. През следващата година ще се докаже как храненето отразява качеството на семената върху всички жребци – първите опити са положителни, нормата на оплождане в течение на последните месеци ни най-малко не е незначителна.

Архив сп. ЕЗДА

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име