Всестранният Гидран

0
3062

Родоначалник на породата е арабският жребец Гидран Сеньор, роден през 1910 г., закупен от Близкия Изток и внесен в унгарския конезавод Баболна през 1814 г. От името на този кон идва името на породата. След това той оставя поколение от 5 жребци, единият от които, Гидран Сеньор 2, е доста изявен, и започва да се използва масово за разплод. Покрива предимно местни унгарски, испански, румънски, неаполитански и немски кобили. През 1855 г. породата Гидран е призната официално като порода. Характерното за нея е сухият й тип, с малка, но добре изразена глава, цветът е изключително алест. Дотогава кобилите-майки, участващи в производствения процес били Арабски (33%), Трансилвански (22%), Испански (16%), Нониус (16%), Местна унгарска (6%) и Гидран (6%).

От 1893 г. започнало използването на чистокръвни английски жребци за подобряване качествата на породата в продължение на три поредни поколения. Арабските жребци тип шагия, с имена Газал III и Сиглави II, затвърдили по-стабилния англо-арабски тип на породата. Потомството се отличавало с отличните си умения в прескачанията и галопа. Благородната им поза и аристократичните кръвни линии им дават желанието и силата да триумфират.

Покрай събитията около Втората световна война Гидран популацията в Унгария значително намалява, породата е на ръба на изчезването. Но по-късно тамошните специалисти я възстановяват с много труд. Работили са, като са взели жребци и от нашата плевенска порода, която също е създадена с помощта на Гидран жребци. Един от тях, Гомул Гидран, роден в България през 1963 г., е оставил огромно поколение. И в момента в Унгария има над сто коне по негова линия. Освен от България, коне, свързани с породата, са взети от Чехословакия и Румъния, където също Гидран е доста добре развит. Възстановяването дава своите резултати и в момента Гидран популацията в Унгария включва между 250 и 300 кобили майки.

Съвременният Гидран е висок и с всепризнати качества в ездата и впряга. Многото спечелени международни турнири и състезания допринасят за тази му известност. Широко разпространена е славата им на атлети с добре балансиран темперамент и здраво телосложение. Породата се отличава в дисциплините, където тяхната скорост, пъргавост, издръжливост и кураж се проявяват най-добре.

Характеристики:

Тавро на породата Гидран
  • Дълга дъгообразна шия
  • Мощни задни крайници
  • Височината варира от 155 до 173 см.
  • Цветът на породата е алест
  • Главата е суха и малка, но добре изразена

Освен че трябва да бъдат инспектирани и лицензирани, всички жребци, използвани в производствения процес на породата, позволените кръстоски са с алести чистокръвни английски, арабски и англо-арабски коне с документирано предигре от четири поколения назад и минимална височина 154 см.

Също едно от приложенията на породата и една от целите на българската асоциацията е помощ за възстановяване на Плевенската порода. През 1910 г. от Унгария е внесен жребец от породата Гидран, чийто генетичен материал е използван при подобряването на Плевенскат порода коне.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име