Наливите – екстериорен дефект или сериозен проблем?

0
3223

Колко често ви се случва да загледате краката на някой кон и да установите по тях топчести удебелявания в областта на някоя става, сухожилие или костен израстък?

Сигурно сте си задавали и въпроса, дали не би било по-красиво, ако ги няма и какво да направите за да предпазите от тях вашия любимец?

Ставите в организма са изпълнени със специална течност, наречена синовия, гъста, прозрачна със жълтеникав оттенък. Произвежда се от клетки на синовиалната ставна капсула. Функцията й е да смазва ставните повърхности, както и да защитава и изхранва ставните хрущяли. Такава мембрана има във всички сухожилни влагалища и бурзи (това са тръбички, разположени между някои костни израстъци, надлежащите сухожилия и кожа, които ги предпазват от травматизиране). Когато, поради някаква причина, се увеличи секрецията на синовиалната течност, се образуват отначало меки, безболезнени и нетемперирани подутини на съответните места. В случай че процесът не спре дотам, а се намесят и бактерии, може да се стигне до сериозни усложнения.

В България отоците, които се появяват в областта на сухожилията и бабковите стави, са по-известни с името наливи, а тези в областта на скакателната, китковата и лакътната – като бурзити, широко срещани понятия сред хората занимаващи се с коне.

Какви са най-честите причини за появата им?

Наливите и бурзитите са най-често сигнал за хронично механично въздействие върху даден крайник. Голямя част от наливите, образувани в областта на бабковата става, са резултат на травматизиращото действие на чипове. Те са костни или хрущялни образувания в ставната цепнатина, които могат да бъдат фиксирани или да плуват свободно в синовиалната течност. При движение те притискат хрущялите, дразнят ставата, предизвикват болка и усилват секрецията на ставна течност. Стегнатите околоставни връзки също могат да са причина за възникване на наливи. Чрез поставяне на прекалено малки гамаши или стягане на бинтове за тренировка или при почивка също се постига дразнене и натрупване на течност на съответните места.

Бурзитът на лакътната става е най-често вследствие на недобра ковка, когато рамената на подковата стърчат силно назад или се оставят постоянни или временни шипове на същата, които при лежане притискат точно на това място. Пипхакът (бурзит на скакателната става) се проявява най-често при лежане на твърд под или подритване в бокса. Някои коне получават този дефект при транспортиране с неподходящи транспортни средства и без използване на протектори. Появата на тези образувания в голям процент от случаите е резултат от несъобразена работа, т.е. за нормалното функциониране на ставите, връзките и сухожилията е необходима минимум 15 минутна езда на ходом, преди и след всяка тренировка!

Препоръчително е също така натоварванията на млад, топлокръвен кон да бъдат съобразени с неговата телесна зрялост, а тя обикновено настъпва при навършването на пълни 3 години, по-ранните тренировки неминуемо довежат до претоварване на ставите.

Доста болезнен въпрос при нас са терените, които не трябва да са нито прекалено меки и дълбоки, нито твърди и каменисти, с добър дренаж.

При наличието на неправилна постановка на крайник, се налага корекция чрез ортопедична ковка в ранна възраст, тъй като това е един от основните причинители на артрити и наливи впоследствие.

По отношение на храненето, много важни са витаминните и минерални добавки. Трябва да се избягват храни, с високо съдържание на белтъчини, особено при младите кончета, тъй като мускулите и сухожилията започват да нарастват по-бързо от скелета, от което същият се деформира. Опасни са и някои тежко протичащи инфекции каквато е Мита например. От голямо значение е постепенното преминаване от оборно към пасищно отглеждане през пролетта.

За наш късмет наливите и бурзитите са по-често екстериорен (външен) дефект, отколкото сериозен проблем. При отстраняване на факторите, които ги предизвикват, по-често отшумяват бързо. Когато обаче станат с големината на топка за тенис, дори детска глава, стават твърди, болезнени и темперирани, могат да предизвикат куцота, с което ограничават движението в съответния крайник.

Как се лекуват?

В началните фази помагат душовете със студена вода и изстудяващите бинтове. Почиващите превръзки, втриването с някои мази, предизвикващи по-добро кръвообръщение и ускоряващи резорбцията. В по-напреднал стадий, се налага инжективно отстраняване на течността и вкарването на смес от кортизон, антибиотик и др. протективни вещества. В още по-тежките случаи може да се наложи употребата на някои оперативни техники за отстраняване на бурзата (бурзектомия) или прерязване на някои връзки (дезмотемия) и други, целящи облекчаване на страданието.

Много са важни правилната езда, коректната ковка и съобразеното хранене. Навреме отстранените причини и лечение ще спестят болките на вашия кон, като същевременно ще запазят отличния му външен вид, с който вие се гордеете.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име