Париж посреща летните Олимпийски игри

0
2048

Дворецът във Версай ще бъде сцена на конните състезания в рамките на летните Олимпийски и Параолимписйките игри през 2024 г.

Това потвърди Международният олимпийски комитет в края на миналия месец (31 юли) и допълни, че домакин през 2028 г. ще бъде Лос Анджелис. Двата града бяха единствените останали претенденти за домакинство, след като Бостън, Хамбург, Рим и Будапеща се оттеглиха от търга.

До момента Париж е посрещал летни Олимпийски игри два пъти – през 1900 и 1924 г., като тези през 1900 г. са първите, в които е включена дисциплината конен спорт. Тогава състезателите са се изявявали само в поло и прескачане на препятствия, а от 1921 г. съревнованията са такива, каквито ги познаваме днес, а именно: обездка, всестранна езда и конкур ипик.

По време на игрите е заложено олимпийското селище да бъде в северната част на френската столица. Има и планове за надграждане на пътната инфраструктура, с цел улеснение на гости и спортисти.

Предвиждат се 20 000 зрители да наблюдават състезанията по обездка и прескачане на препятствия и 60 000 всестранна езда. За Параолимпийските игрите в дисциплината обездка седящите места ще са 12 000.

Цените на билетите ще варират от 17 до 713 долара, но все още не е ясно колко ще струват билетите за всяка отделна спортна проява.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име