Аптечка в конюшната

0
1767

Една гореща молитва не стига, когато конят ненадейно се разболее или нарани. По-добре да имаме добре подредена подходящата аптечка подръка. И тогава, с Божия помощ, ще може да си помогнем наистина сами. Въпросът е с кои лекарства трябва да се запасим и какво трябва да знаем преди да ги приложим.

Лекарствата са скъпи, имат срок на годност и с тях може дори неволно да се злоупотреби. Въпреки всички тези съображения, ето какво трябва да имаме в конюшнята подръка в нашата аптечка – само най-необходимото! Към това принадлежат дезинфекционните спрейове, мехлемите за рани, вазелина, охлаждащия лосион или обработената с оцетна киселина хума за подути глезени. Внимавайте, някои препарати вече са забранени, като например хлорамфениколът. Освен това употребата на ентозоон за превързващи отливки или за дезинфекционни разтвори, като риванол, вече е извън евростандарта. Който дава лекарства, непременно да чете внимателно приложените указания, за да не обърка дозировката и за да е наясно със страничните ефекти.

Превръзки

Бандажът пази наранената подкова от мръсотия и инфекции. А мястото на нужното за превръзката е в аптечката. За да можем да се погрижим както трябва за раните, в нашата конска аптечка със сигурност би следвало да се намерят еластични бинтове, стерилни марли или техни производни, памук за подложка и лейкопласт. Вълненият бандаж и подходящи подложки за него също е редно да си ни подръка.

Набор за подковата

За да преборим поне на първо време някой проблем с подковата, между другото ще имаме нужда от пила, подходящ за случая нож, подковач (за да можем да разтворим пироните), клещи и чук (за да можем да извадим пироните и да свалим подковата), както и клещи за проверка. Но и тук предпазливостта следва да е на първо място.

Тежките наранявания са работа за ветеринара, а не за нашата аптечка.

Сложете в аптечката и списък с телефоните на ветеринарните лекари и подковачите. При нужда това спестява време.

Не бива да липсва и термометър. При употреба връзвайте термометъра за щипка за пране, и то така, че да може удобно да я закачите за опашката. Иначе току-виж потънала в ануса. Статоскопът пък ще помогне да чуете по-добре къркоренето в червата или сърдечния ритъм. Гумените ръкавици за еднократна употреба предотвратяват пренасянето на болестотворни организми (напр. бактерии) посредством ръцете. Там й е мястото на ножицата, с помощта на която скрояваме по мярка превръзките. Успокояващи хомеопатични капки от рода на рескю могат да помогнат и на коня, и на собственика да овладеят положението. Конете предпочитат да ги приемат напоени върху филийка сухар или бучка захар.

Подсигуряване 

В идеалния случай аптечката рядко влиза в употреба. Но именно тогава би следвало редовно да се проверява, и то основно, за да няма изненади, когато наистина трябва. Следете сроковете за годност на лекарствата. Вашата аптека за конюшнята би следвало да се поддържа чиста и да е надеждно заключена. Така лекарствата и мехлемите не се разсипват и разливат. Иначе, проникнат ли вътре мръсотия и бактерии, те са направо за боклука.

Аптечката в конюшнята не е за да измести ветеринара, а за да можем да се справим с малките рани и наранявания сами. Щом нещата изглеждат сериозно, веднага трябва да викаме доктора. Опрат ли нещата чак дотам, не губете нерви. Постарайте се да изложите проблема по същество, да опишете разбираемо състоянието на коня и естеството на заболяването. Защото от това зависи как ще се подготви за визитата си ветеринара.

Какво не бива да липсва

  • Лекарства
  • Дезинфекционен спрей, мехлем за рани, вазелин, охлаждащ лосион или оцетна киселина и хума
  • Превръзки
  • Еластични бинтове, стерилни марли, памук за подложки, лейкопласт, вълнен бандаж и подложки
  • Подкова
  • Пила, нож, подковач, клещи, чук, клещи за проверка
  • Лист с телефоните на ветеринарните лекари, термометър, щипка за ноздрите, статоскоп, ръкавици за еднократна употреба, ножица, успокоителни капки, евентуално цитопласт.

сп. Pferde

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име