Прекалено затегнатите ремъци стигат чак до костите

0
1926

Още по носа на някои коне се вижда, че са били малтретирани от ездача, защото прекалено затегнатите ремъци на носа оставят белези за цял живот.

Андалузката кобила Палома е много красива. Големите й очи, елегантното телосложение и чувственото й излъчване привличат всички погледи. Има само един недостатък – грозна издатина на носа.

Коне като Палома се срещат в много конюшни, всички те имат подобни признаци на “красота”. Причините за такива деформации могат бъдат както еднократни удари, довели до травми, така и перманентно силно затегнатите ремъци. Издатината на носа може да се появи, когато конете се ударят силно в оградата на плаца или стената на бокса. Но често вината е на ездачите. Когато ремъците се затягат при младите коне, те най-често имат такава деформация на носната кост. Прекалено затегнато значи, че ремъкът се стяга при затворена уста и упражнява продължителен натиск върху костта.

Уте Локеман, професор по съдебна медицина в Хамбург, се занимава с този проблем, от както си купува кон, на чийто нос ясно се виждали белези от “мерки за поддържане и утвърждаване на дисциплината”. Много ездачи продължават съзнателно да затягат до последно носовия ремък с мисълта, че конят не може да си отваря устата и с надеждата, че по този начин ще имат по-добър контрол над животното. Става дума за неграмотни хора, които вместо да изучават изкуството на ездата, решават че насилието ще им помогне по някакъв начин, а всъщност просто мъчат животните.

“Освен всичко, – казва проф. Локеман, – продължителният натиск деформира носа – води до костни образувания, кръвоносните съдове закърняват. Първоначално се образува отокоподобна гърбица и след около три седмици образувалият се хематом се разгражда, и върху костта на носа се образува нова костна тъкан, която постепенно се наслоява и става отчетливо видима. Всичко това е истинско мъчение за коня, защото на носа се намират много нервни окончания и въпросното място е особено болезнено за коня.

Уте Локеман препоръчва на всички привърженици на подобен подход към конете да експериментират със себе си – “Завържете един ремък на главата си така, че да минава през носа и след около две минути ще почувствате повече от неприятно усещане, което едва ли ще ви подтикне към добро настроение и желание за плодотворна работа. За коня няма никакво значение каква точно сбруя се използва – всяка може да му причини болка. Важно е между ремъците и муцуната да има два пръста разстояние, а още по-добре е когато всички ремъци са подплатени с мека материя.

“На всяка кост може да се образуват издатини, в резултат на всевъзможни удари и наранявания. Когато всичко е в начална фаза, ветеринарният лекар все още може да предотврати образуването им с помощта на специални препарати за втриване, които разнасят първоначалния оток, съществуват също така и инжекции, помагащи в такива случаи. Понякога иглотерапията и магнитният резонанс също са добро решение на проблема.” – казва доктор Клаус Бозлер, ръководител на клиниката за коне в Лангенау, Германия.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име