Над 90 коня пристигат за Световната купа по конен спорт в Божурище

0
4402

В края на тази седмица в дните от 30 юни, 1 и 2 юли,(петък, събота и неделя) конната база „Ген. Крум Лекарски” в Божурище ще посрещне елита на родният ни конен спорт в пряка конкуренция с ездачи от Гърция, Румъния, Унгария и Сърбия. В последния момент от участие се оттеглиха турските състезатели, но въпреки това 93 коня и техните ездачи вече за депозирали заявки за участие в БФКС.

С най-сериозна заявка за класиране са ездачите от Унгария, които миналата година спечелиха именно „Гран При” на световната купа в София. Тази неделя по време на „Гран При”, когато се очаква и най-много публика, унгарците ще заложат на Габор Шабо и Золтан Жекуш. Всички състезатели, които ще се борят за класиране по време на „Гран При” за Световната купа в Божурище ще разчитат на технически резултата от нула наказателни точки по време на основния манш, (без баража). Така ще добият

квалификация от кон и ездач за участие на Световни игри и за Европейско първенство. Отделно всички състезатели, които се класират до 16-то място ще получат и точки за класиране в световната ранг листа. В зависимост от постигнатия резултат могат да се класират в рамките на Световната купа, което се провежда винаги в следващата година през март.

29-ото издание и 8-ото домакинство на елитната база бележат една добра статистика с близо 12 % увеличение на конете и ездачите участници във всяко едно издание. Този факт е достатъчно положителен.

Публиката, която ще се наслади на най-мaйсторски изпълнения, които безспорно ще се превърнат в спектакъл, още в петък от 12 :00 часа ще може от трибуните да подкрепя и наблюдава своите любимци и фаворити. От българските състезатели ще наблюдаваме участват Ангел Няголов, Ивайло Бонев, Светлин Иванов, Андрей Гочев, Аспарух Атанасов, Христо Найденов, Мирослав Илиев и др

След Световната купа за нашите състезатели сезонът не приключва. Планирано е българските национални отбори да продължат с подготовката в алпийска Австрия през втората половина на август. Под прякото ръководство на треньора Росен Райчев, националните избраници от всички възрасти след старта в Австрия ще имат изяви в словашкия град Братислава.

Големият приз “Бяла Карта”, който е в неделя от 15:30 часа в Божурище, е квалификация за финалите на Световната купа и ще носи точки за Longines ранкинг листата. Височината на препятствията ще от 140 см до 160 см, като надпреварата ще бъде предавана пряко по БНТ.

Наградният фонд в това изпитание е 25 000 евро, а общият е 43 000 евро. Бюджетът на Световната купа е 160 000 лева, като от тях 30 000 лв. отпуска Министерството на младежта и спорта.

Състезанието се провежда със съдействието на – “Бяла Карта”, “Домейн Бойар”, “Озгьоркой холдинг”, “Мерцедес-Бенц”, “Пол Шокемюле”,”Калина Екуин”, “Cavalor”, ЦУМ, “EKOTOI”, БОК, Българска федерация по конен спорт и община Божурище.

снимка: Бяла Карта

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име