Когато те се втечняват

0
2716

Ако някой ви каже, че конят му е в страхотна форма – не се поти дори ако препуска половин час при 35 градусова жега, със сигурност пред вас стои начинаещ ездач. Потенето е важно и здравословно. Обилното потене не е знак за лоша кондиция. Конете, които се потят имат много добра терморегулация и по този начин се предпазват от прегряване. Потенето при конете може да се регулира също като при хората.

Онези, които често ходят на сауна се потят много по-бързо. Конете, чиято козина остава суха след тренинг, трябва да се яздят по-активно при топло време, за да се активизира температурният обмен в тялото им.

Ако температурното равновесие не се регулираше, от изпотяването конете щяха просто да се втечняват. В някои случаи те отделят до 15 л пот по време на тренировка. Трудно е да се каже дали един трениран кон се поти повече от нетренираният. Тренираният е евентуално по-бърз, благодарение на потенето. Но в резултат на отрицателни емоции, зле тренираният кон също може за броени минути да потъне в пот. В зависимост от това колко и къде се поти конят, може да се съди доколко е здрав. В случай, че това се случва само на определени места по тялото, ако е само отляво или само отдясно, един добър стопанин трябва да знае, че е време да се обърне към специалист. Неравномерното изпотяване говори за това, че тялото на коня не се натоварва равномерно. Например ако след тренировка шията на животното е по-мокра отляво, отколкото от отдясно, това е сигурен знак, че мускулатурата отляво е натоварена повече. Гърлото, шията, коремът, страните и пространството между задните крака са местата, които се изпотяват най-много. Широко разпространено е мнението, че добре тренираните коне се изпотяват предимно отстрани и между задните крайници. Напротив, специалистите твърдят, че конете се изпотяват отпред назад. Смята се, че ако конят се поти отстрани и между задните крайници, ездата е ефективна. Загубата на течности трябва задължително да се навакса. Ездачите, които яздят на големи разстояния, се стремят да обучават конете си да пият при всяка възможност – от реки, потоци и дори локви. Но инструкторът по всестранна езда Андреас Бауман скептично заявява: “Искам да видя, как ще принудите коня си да пие вода. Важното все пак е да му осигурите вода.”

Когато някой се поти, губи не само течности, но и важни вещества като натрий, калий, калций, магнезий и най-вече натриев хлорид, добре познат като сол. Докато калият в организма се възстановява посредством храненето, а липсата на другите вещества, не е проблем докато не стане хронична, солта е задължителна. Тя или се добавя към храната или се осигурява специална “конска солена близалка”. За препоръчване е въпросната близалка да е без други примеси, независимо че някои коне ги приемат с радост, съществува опасността в организма да попадне прекомерно количество от вещества (като селен например), а това е опасно за вашия любимец. Независимо от всичко не бива да лишавате дори конете, които не се потят от необходимата им доза сол.

Четири факта, свързани с потенето.

  1. Един душ след тренировка? Ако изчакате конят да изсъхне – няма проблем. Къпете коня, като започнете от крайниците. Със сплъстена козина конят няма да се чувства комфортно и ще привлича повече насекоми. Не бива да се забравя, че честата употреба на шампоан нарушава естественото състояние на косъма и е противопоказана.
  2. Ако изпотеният кон не е топъл, това е сигурен знак за тревога. Студената пот е признак за заболяване – колики или силно възпаление.
  3. Повишената температура (при нормална 37,5), потенето и липсата на апетит са повод да се потърси помощта на ветеринар.
  4. Ако потта на конете се пени? Биолозите смятат, че пяната се дължи на отделени протеини и служи като смазка. Според тях така конете си осигуряват възможността да се изплъзнат от опасни

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име