Дишай – издишай

0
2862

Дишане

Ако наблюдаваме как дишат конете, ще забележим движения на ноздрите, гръкляна, гръдната и коремната стена, т.е. нормалният тип на дишането при тях и повечето животни е гръдно-коремен. При покой нормално дихателните движения (вдишване и издишване = 1 дихателно движение) при коня са от 8 до 16 в минута. Младите животни, бременните, добре охранените дишат по-учестено. При усилена работа дишането се ускорява 2–3 пъти и повече. При повишаване на температурата на тялото то се учестява.

Кръвоносните съдове обвиват като мрежа изпълнените с въздух белодробни алвеоли.

Понякога при дишането на конете, когато ги изкарваме навън или срещат непознат, или тичат в галоп, се чува гласно издишване – пръхтене. Когато се движат срещу вятъра или ако в носната им кухина са попаднали дразнещи вещества, през широко отворените им ноздри също се чува гласно издишване.

Най-вашната функция при дишането е обмяната на газове. Белите дробове поемат кислород и изхвърлят въглероден диоксид. През белите дробове се изпарява и вода, което влияе на водния баланс в организма.

Когато преминава през горните дихателни пътища, вдишаният въздух се затопля, филтрира се от прах, бактерии и вируси и се овлажнява. При конете, които често и продължително бягат, е изключително важно въздухът, който достига до белите дробове да е затоплен и влажен. В алвеолите на белия дроб кислородът от вдишания въздух се поема от хемоглобина в червените кръвни клетки и се разнася по цялото тяло. За разграждане на въглехидратите в клетките е необходим кислород, както при всички процеси на „горене”. При това се образува въглероден диоксид като отпадъчен продукт. При вдишване и издишване се оползотворяват 2/3 от въздуха, който поемат белите дробове. Около 1/3 остава в тях и поддържа формата им.

Дихателна система

Алвеола 1- всмукан кислород; 2-освободен въглероден диоксид; 3-червени кръвни клетки

Към горните дихателни пътища принадлежат ноздрите, носната кухина, въздушният мехур (среща се само при коня), носните синуси, гръклянът (ларинксът) и дихателната тръба (трахеята). При коня, за разлика от другите животни, носната кухина е широка и може добре да се изследва. Понякога при младите коне се наблюдават слизести изтечения от носа, което е нормално. Трахеята минава през дългата шия на коня и навлиза в гръдната кухина, където над основата на сърцето се разделя на 2 бронха. Дълга е 60 см при коня. Бронхите също се разклоняват като дърво на по-малки тръбички (бронхиоли). Въздухът, който се вдишва, преминава през горните дихателни пътища, през бронхиалното дърво и достига до алвеолите на белия дроб. Алвеолите са малки мехурчета с големина от 0,1 до 0,14 мм. При коня те са около 5 млрд. Всяка от тях е покрита с фини кръвоносни съдове и именно в нея се извършва газообменът между въдуха и кръвта. Алвеолите изграждат основната тъкан на белия дроб, който прилича на мек и влажен сюнгер. Кръвоносните съдове по повърхността на алвеолите са толкова тесни, че кръвните клетки преминават през тях една по една. Общата площ на алвеолите е 25 пъти по-голяма от площта на кожата. Белият дроб е чифтен, двоен орган, здраво прикрепен към вътрешната стена на гръдния кош и между него и ребрата няма почти никакво пространство. Покрит е с една двуслойна ципа – плеврата. Единият й слой е здраво свързан с повърхността му, а другият покрива отвътре гръдната стена. Здравият бял дроб има бледорозов цвят.

Надлъжен разрез през главата на коня.
  • 1 горна устна
  • 2 долна челюст
  • 3 носна кухина
  • 4 устна кухина
  • 5 сънна артерия
  • 6 яремна вена
  • 7 подезична кост
  • 8 полукълбо на главния мозък
  • 9 малък мозък
  • 10 продълговат мозък

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име