Лека нощ, конче!

0
2079

Тишина и спокойствие, чисто и меко легло – подобна атмосфера се харесва не само на хората, но и на конете – те също обичат уюта и удобството докато спят.

Собствениците на коне проспиват около една трета от живота си, конете се оправят и с 2-3 часа сън дневно. Те могат да си почиват ефективно дори изправени. Дремят отпуснати и дишат спокойно на по-големи интервали. Това състояние е подобно на медитация – конете напълно се изключват от обкръжаващата ги реалност, всички сетива са притъпени. Особено по-възрастните коне, които с годините се затрудняват от лягането и изправянето, активно използват тази възможност за отмора. Колкото по-ниско клюмва главата, толкова по-дълбоко е заспал конят. Тази фаза завършва когато животното е легнало по гърди.

Едва когато е легнал настрана може да се каже, че конят е достигнал в съня си онази фаза, в която хората започват да сънуват. За това състояние са характерни бързото движение на очите под затворените клепачи и потреперването на мускулите – признак за пълно отпускане. Всички телесни функции се превключват в режим „stand by”. Пулсът е забавен, кръвното налягане се понижава, телесната температура пада с няколко десети, нервната система е в покой.

Дълбокият сън е нужен, за възстановяването на организма. Резултатите от най-съвременните изследвания показват, че тази фаза на съня е особено важна за регенерацията на имунната система. Ако конят не спи достатъчно се повишава рискът от различни заболявания и по-специално на нервната система. Не бива да се безпокоят дълбоко заспали възрастни коне, сънят им продължава около половин час, за разлика от младите кончета, които могат да проспят половин ден, без да се събудят. Особено бебетата се нуждаят от този сън и нарушаването му е опасно за здравето им. Едва на седем месечна възраст те влизат в ритъма на възрастните коне.

Всеки кон има свой собствен ритъм на живот. Те дремят по 15 мин на час през деня, но истински заспиват между 8 ч вечерта и 5 ч сутринта, най-често от полунощ до 4 ч сутринта, ето защо повечето собственици на коне никога на виждат кога питомците им спят. На този факт се дължат и историите за това, че конете спели прави. Колкото по-добре познаваме навиците на конете си, толкова по-лесно ще забележим евентуалното им неразположение.

За да спят добре конете се нуждаят от ежедневни разходки по познати маршрути и добри условия в конюшнята. Изследванията показват, че малките кончета спят до 25 % по-малко след като се отделят от майката. Дори една незначителна промяна в режима на хранене на конете може да предизвика проблеми със съня. Ако се премине рязко към подсилващи храни веднага се забелязва, че животните имат нужда от по-дълги почивки.

При промяна на обстановката конете често в продължение на няколко дни, а понякога седмици, не стигат до фазата на дълбок сън. За спортните коне това също е проблем, защото често са подложени на пътувания. След дълги преходи в каравана те не са в състояние да покажат максимума на възможностите си.

За конете здравословният сън е също толкова важен, колкото движението, храната и водата, само тогава „батериите се зареждат” качествено и конете се чувстват добре тялом и духом.

По материали от сп. Quarter Horse 3/06

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име