Англо-Арабски чистокръвен кон

0
5165

Получен е първоначално във Великобритания от кръстосването на английския чистокръвен и арабския чистокръвен кон. Развъжда се във Великобритания, Франция, Полша, Сардиния и Испания. Най-разпространен е във Франция. Тези коне широко се използвали във френската армия и като универсални ездови и спортни коне. Френските англо-арабски коне водят началото си от два източни жребеца – Масуд и Аслам, които били внесени от Сирия и кръстосани с три чистокръвни английски кобили. Най-големят конезавод, в който се занимавали с развъждането им, бил правителственият завод “Помпадур” във Франция.

Англо-арабският кон е по-масивен от чистокръвния арабски. По екстериор се доближава повече до чистокръвния английски кон. Представителите на френската разновидност на породата са по-масивни от британските. Такъв кон може да се роди от кръстосването на английски жребец с арабска кобила или обратно, или от чистокръвен ездови жребец и англо-арабска кобила или обратното, или от кръстосването на родители от англо-арабска порода. Пълноценният англо-арабски кон трябва да има 25% арабска кръв и количеството й не трябва да е по-малко от 12,5 %. Най-добрите екземпляри наследяват издръжливостта и невзискателността на арабските коне и бързината и съобразителността на чистокръвните английски. По-едри са като английските, а темпераментът им е уравновесен и подвижен като на арабските.

Главта е благородна с прав профил. Очите са изразителни. Шията е дълга. Холката е ясно очертана. Раменете са коси. Тялото е по-масивно. Гърдите са дълбоки. Гърбът е къс. Крупата е малко по-дълга, отколкото на чистокръвния ездови кон. Краката са високи, сухи и здрави. Тежи 450–550 кг. Косъмът е кафяв, алест или кестеняв. Височината при холката е 162–165 см.

Англо-арабският кон се използва успешно за обездка и за всестранна езда. Най-големи успехи англо-арабските коне достигат в прескачането на препятствия. Кастртът Маркиз ІІІ  е завоювал Гран при на Купата на нациите. Двукратният олимпийски шампион Пиер Жонкер д’Ориола се е състезавал предимно с англо-арабски коне. С кон Али Баба е спечелил олимпийската титла в Хелзинки през 1952 г.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име