Страдат ли конете от гастрит и язва?

0
3163

Забелязва се тенденция болестите, характерни за човека, да се наблюдават и при неговите любимци. На всеки е известно, че все повече хора страдат от гастрит и язва. Поставяйки животните в нашата изкуствена среда, ги отдалечаваме от техния нормален начин на живот, с което намаляваме защитните им сили и ги излагаме на стрес.

Гастрит: Представлява възпаление на стомашната лигавица, което се характеризира с нейното зачервяване, удебеляване и нарушаване на секреторните й функции. При засягане на по-дълбоките слоеве, се уврежда и моториката, наблюдават се кръвоизливи, а нерядко и разкъсване на цялата стомашна стена.

Острият гастрит се среща по-рядко, най-често при млади, нервни коне от чистокръвните породи, които имат променлив апетит. Конят има добре развито обоняние и вкус, поради което рядко се случва спонтанно да поеме кисели, стипчиви, дразнещи вещества с лоша миризма. Когато обаче те са добре наситнени, под формата на прах, равномерно размесени с фуража, е възможно поемане на големи количества. Попадайки в стомаха, те разрушават неговите клетки.

Опасно е, когато фуражните смески по невнимание се съхраняват в чували, използвани преди това за складиране на различни химични вещества, или в помещения, третирани със силни препарати срещу гризачи и други вредители.

Прекалено топлите, студени и особено заскрежени фуражи също дразнят стомашната лигавица. Зърното и сеното съдържат голямо количество осили, шлюпки и власинки – също много опасни при поглъщане. Не трябва да забравяте и стебла, обхванати от гъби, продуциращи токсини. Немалък проблем може да се окаже и възпаление на устната кухина, особено неправилно изтрите зъби, които не са в състояние да сдъвкват добре поетата храна.

Най-сериозни фактори, причиняващи стрес, които бихме могли да отбележим са честата смяна на фуража, лошите хигиенни условия, продължителният транспорт и променливото време. Особено уязвими са малките кончета в периода на отбиване и кобилите в периода на заплождане и бременност. Остър гастрит се среща нерядко поради заболявания на червата, тъй като тяхното алкално съдържание се връща в стомаха и нарушава неговата кисела среда.

Хроничен гастрит: Развива се по-продължително време, под действието на малко количество, но непрекъснато действащи фактори. Образуват се обширни язви и цикатриксни петна. Лигавицата на стомаха силно се удебелява и загубва постепенно своята функция. Най-честа причина са паразитните инвазии от кръгли червеи (глисти). Някои от тях засмукват стомашна лигавица, като я разязвяват, при други там се развиват ларвите им, които я нараняват чрез отделяните токсични продукти.

Вторично гастрит се наблюдава при някои вирусни инфекции, болестите на черния дроб и бъбреците, петнистата болест и др.

Прояви: Признаците са доста типични. На първо място е променливият апетит. Болните коне често ближат устата си, стените, решетките и яслите, прозяват се, изпъват краката си напред и назад. От устата се долавя специфична кисела миризма. Често само появата на количен пристъп е единственият симптом, който се редува с няколко часа покой. При сондиране на стомашно съдържание освен неговата кисела миризма, се установява и голямо количество слуз, понякога примесена с кръв.

Стомашна язва: Типична е за младите коне, но засяга и възрастните. Според основната класификация тя е: скрита (асимптоматична) и активна (симптоматична). Някои автори добавят т. нар. перфоративна язва с със запушване на пилора или дуоденума, вследствие развитието на голям цикатрикс (белег), останал след запълване на язвен дефект.

Причините са много, често са същите като при гастрита. Нерядко обаче за язвата основна роля играе наследственият фактор, както и продължителната употреба на някои лекарствени средства като кортикостероиди, нестероидни противовъзпалителни, някои антибиотици и др.

Язва е наблюдавана и след тежки колики, при вирусни и бактериални инфекции, паразитози, попадане на чужди тела в стомаха и др. Епителните клетки се разрушават, стимулира се секрецията на повече киселини, които на увредените места предизвикват разязвявания. Така се затваря един порочен кръг, който задълбочава заболяването.

Прояви: Наблюдават се чести колични пристъпи, намален апетит, влошено общо състояние. Телесната температуа може да бъде нормална, но по-често е повишена. Конюнктивите са зачервени. Изпражненията са редки. Конете отслабват бързо. Наблюдава се и дехидратация на организма. Хранопроводът е възпален, а понякога се засяга и устната кухина. Понякога животните скърцат със зъби. Спортните резултати рязко намаляват. Болните животни обръщат често главите си назад, изпъват крайниците си. Когато лежат, ги повдигат нагоре, целейки освобождаване дъното на стомаха от секретиращите се киселини.

При ненавременна намеса и гастритът, и язвата могат да доведат до частично или пълно разкъсване на стомаха, което води до бърза смърт поради развиващия се дифузен перитонит. Появява се силен количен пристъп, след това животните бързо се успокояват, стават апатични, избягват движение. Въпреки силно повишената сърдечна честота – 65–75 удара/мин, пулс не се долавя. Ноздрите са широко отворени, дишането е повърхностно. Конете се обливат от студена пот и за няколко часа настъпва смъртта.

Диагнозата се поставя след обстоен преглед, като решаващо значение има ендоскопията или контрастната ренгенография.

Язвата трябва да се разграничава от стомашния плоскоепителен карцином, който засяга предимно възрастни животни и завършва сравнително бързо със смърт.

Лечение: Мерките, които се вземат, трябва да бъдат спешни и адекватни. Добре е болните коне да се оставят на 24-часова гладна диета. Предписва се схема от H2-блокери (Ранитидин, Циметидин) или инактиватори на протонната помпа(Омепразол).

Загубата на хлорни йони се компенсира чрез даването на ленено семе, съдържащо малки количества солна киселина; глауберова или карлсбадскса сол. Приложение все още намират някои антиацидни средства като сукралифат, алмагел. Препоръчват се храни и добавки, съдържащи ленено семе, пектин и др.

За болните коне е важно да се спазва диета и да се отстранят стресовите фактори. Храненето включва доброкачествено сено, малки количества концентриран фураж, които се разделят на 5–6 хранения за деня. Добре е да се включат специализирани храни, протектиращи стомашната лигавица. Движението трябва да бъде умерено, а грижите – постоянни.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име